Επιμένει ο Τζανακόπουλος: Δεν υπάρχει περίπτωση νομοθέτησης νέων μέτρων το 2018

Αλλά παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ακόμη «αγκάθια» όπως τα εργασιακά

«Η οποιαδήποτε συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει σε καμία περίπτωση νομοθέτηση νέων μέτρων για μετά το 2018, αυτό είναι απαράβατος όρος για να υπάρξει συμφωνία. Τώρα, τα υπόλοιπα, οι τεχνικές λεπτομέρειες, ή οι διάφοροι τρόποι που θα εξασφαλίσουν τη συνέχιση του προγράμματος χωρίς καθυστερήσεις, είναι βεβαίως προς συζήτηση. Και σ' αυτή τη συζήτηση, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις» υποστήριξε σε σημερινή του συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash 96, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.


O κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι στο τελευταίο Eurogroup δεν υπήρξε συμφωνία σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ενώ υπογράμμισε πως «το τι έχει ζητήσει η γερμανική πλευρά, δεν σημαίνει ότι έχει γίνει αποδεκτό από την ελληνική πλευρά ή και από τους Ευρωπαίους».


«Η συζήτηση που αφορά τα μεσοπρόθεσμα και τα ακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, η συζήτηση που αφορά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, δεν έχει κλείσει. Επομένως, ούτε τρία χρόνια 3,5% υπάρχει ούτε 10 χρόνια 3,5% υπάρχει», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε πως, «αυτή τη στιγμή, το μόνο που υπάρχει είναι η συμφωνία του Ιουλίου, Αυγούστου, με όσα εκείνη προβλέπει».


«Σε αυτή την πορεία εμείς συνεχίζουμε, συζητάμε όπως προέβλεπε το Eurogroup του Μαΐου του 2016 για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η οποία θα οδηγήσει σε πιθανή μείωση και των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά τη λήξη του προγράμματος», ανέφερε.


Επίσης χαρακτήρισε ως «πολύ θετική εξέλιξη», την απόφαση που ελήφθη στο προηγούμενο Eurogroup, για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, και σημείωσε πως «η απόφαση ελήφθη χωρίς να υπάρξει ανάγκη να δοθούν ανταλλάγματα από την ελληνική πλευρά».


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπο�� παραδέχτηκε πάντως ότι «η δεύτερη αξιολόγηση έχει κάποια ανοιχτά ζητήματα, με κυριότερο όλων τα εργασιακά, αλλά το βασικό αγκάθι», όπως είπε, «είναι πολιτικού χαρακτήρα και αφορά την απαίτηση του ΔΝΤ για επιπλέον μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος, αλλά και την επιμονή της Γερμανίας για δεκαετή παράταση του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος». «Και οι δύο απαιτήσεις, απορρίφθηκαν εκ μέρους της ελληνικής πλευράς στο προηγούμενο Eurogroup και γι' αυτόν τον λόγο έχουμε τη συγκεκριμένη αυτή καθυστέρηση», τόνισε.


Για την απαίτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εκλογές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, την χαρακτήρισε, «ανεύθυνη, αν όχι επικίνδυνη», «όχι για την κυβέρνηση, αλλά για την ίδια τη χώρα», όπως ισχυρίσθηκε.


«Καταλαβαίνετε ότι εάν κάναμε δεκτό ένα τέτοιο αίτημα, αυτό θα σήμαινε την αποτυχία του τρίτου προγράμματος, το μη κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την αποτυχία να ακολουθήσουμε το χρονοδιάγραμμα που έχει χαραχθεί για την ελληνική οικονομία, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το πρώτο τρίμηνο του 2017, αλλά και η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές εντός του 2017», προσέθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.


Απαντώντας στην κριτική του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την κυβέρνηση για καθυστέρηση του κλεισίματος της αξιολόγησης, διερωτήθηκε εάν ο πρόεδρος της ΝΔ «θεωρεί ότι πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων» και προσέθεσε, ότι «ο κ. Μητσοτάκης, πάρα πολλές φορές, έχει τοποθετηθεί, λέγοντας ότι η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελεί μια ιδεοληπτική εμμονή της Αριστεράς».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top