Μαστίγιο… χωρίς καρότο από Σόιμπλε: Θέλει πλεόνασμα 3,5% ως το 2028 και παράταση του «κόφτη»!

«Μη ρεαλιστικό» το χαρακτηρίζουν ΔΝΤ και ΕΕ

Τιμωρητική στάση απέναντι στην Ελλάδα δείχνει να κρατά (για μία ακόμη φορά) ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ζητά -σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung- πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2028, κάτι που η ΕΕ αλλά ακόμη και το «σκληροπυρηνικό» ΔΝΤ θεωρούν «μη ρεαλιστικό».
Μάλιστα η γερμανική εφημερίδα περιγράφει σκηνικό καυγά μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με αντικείμενο τα μέτρα λιτότητας που θα πρέπει να επιβληθούν στην Ελλάδα.
«Ενώ η γερμανική κυβέρνηση πιέζει να παραταθεί για άλλα δέκα χρόνια το πρωτογενές πλεόνασμα που συμφωνήθηκε μέχρι το 2018, η Γαλλία και η Ιταλία βλέπουν σε αυτό κίνδυνο για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας και αντ΄ αυτού επιθυμούν την προώθηση συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους» γράφει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες.
Η εφημερίδα εξηγεί στους αναγνώστες ότι η αιτία γι' αυτή τη διαφωνία πρέπει να αναζητηθεί ανάγεται στο ΔΝΤ και την αρνησή του να συμμετέχει στο τρέχον πρόγραμμα, το οποίο είναι απαράβατος όρος για τη Γερμανία και την Ολλανδία: «Επειδή η Γερμανία είναι διατεθειμένη να συζητήσει για ελάφρυνση του χρέους μετά το 2018, ζητά από τώρα να αποφασιστούν δεσμευτικά μακροχρόνιοι δημοσιονομικοί στόχοι. Μέχρι τώρα οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν σε πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%. Αυτόν τον στόχο θέλει η Γερμανία να τον επιβάλει για άλλα δέκα χρόνια, κάτι που το Ταμείο το θεωρεί μη ρεαλιστικό, όπως κι ένα μεγάλο τμήμα του Eurogroup. Από κύκλους της ΕΕ μάλιστα λέγεται ότι οικονομικά δεν έχει νόημα, γιατί θα οδηγούσε σε στραγγαλισμό της ανάπτυξης».
Τέλος, η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται και στον αυτόματο μηχανισμό λήψης μέτρων, τον λεγόμενο «κόφτη», σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν εφαρμόζει τους όρους του προγράμματος.
Όπως εξηγεί, το μέτρο θα μπορούσε να παραταθεί ��ια να δώσει μεγαλύτερη βεβαιότητα στο ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top