Συνάντηση Παυλόπουλου-Σταϊνμάιερ:«Θα υπερασπιστούμε τα εθνικά μας θέματα» τόνισε ο ΠτΔ

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κρίσιμη περίοδο, αλλά να έχετε εμπιστοσύνη σε εμάς ότι θα τα καταφέρουμε»

Συνάντηση Παυλόπουλου-Σταϊνμάιερ:«Θα υπερασπιστούμε τα εθνικά μας θέματα» τόνισε ο ΠτΔ

​Με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στα εθνικά μας θέματα και στις συνεχόμενες τουρκικές προκλήσεις, διεμήνυσε στον Γερμανό ΥΠΕΞ πως:

«Υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας θέματα και παράλληλα την ίδια την Ευρώπη. Υπερασπιζόμενοι την τήρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, η οποία καθορίζει όχι μόνο τα ελληνικά σύνορα, αλλά και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπερασπιζόμαστε την ίδια την Ευρώπη».

186339.jpg
Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο Προκόπης Παυλόπουλος ξεκαθάρισε ότι:

«Εμείς τείνουμε χείρα φιλίας στην Τουρκία (…) Το εννοούμε και είμαστε εδώ για να ζήσουμε ως καλοί γείτονες με την Τουρκία, αλλά είμαστε επίσης εδώ, αν χρειασθεί να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας θέματα, που είναι και θέματα της Ευρώπης. Και θα υπερασπισθούμε την Ευρώπη και την Ελλάδα μαζί».

186347.jpg
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών κ. Σταϊνμάιερ, αναφερόμενος στη Συνθήκη της Λωζάνης τόνισε ότι είναι γνωστή η θέση του και επανέλαβε ότι δεν νοείται να αμφισβητούνται Σύνορα και Συνθήκες.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στο Κυπριακό, επανέλαβε πως πρόκειται για ένα διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα, επισήμανε ότι η Κ��ριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους- μέλους της ΕΕ δεν μπορεί να είναι ακέραιη εάν υπάρχουν στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις και υπενθύμισε ότι η έννοια της Κυριαρχίας προκύπτει μέσα από το ίδιο το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

186355.jpg
Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών από τη μεριά του, εξέφρασε την άποψη ότι οι δύο πλευρές απέδειξαν το Σαββατοκύριακο ότι υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης και υποστήριξε ότι ποτέ δεν βρέθηκαν τόσο κοντά, ενώ τόνισε ότι σε μια τόσο μακρά πορεία δεν πρέπει κανείς να φοβάται να διανύσει τα τελευταία μέτρα. Ευχήθηκε επίσης, να βρεθούν λύσεις για τα ανοιχτά θέματα και υπογράμμισε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα είναι ένα θετικό σημάδι για ολόκληρη την Ευρώπη.

186356.jpg

Τέλος, έκανε ειδική αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις στο εσωτερικό της ΕΕ και ιδίως μετά το Brexit, ενώ τόνισε ότι το ενδιαφέρον όλων σήμερα είναι στραμμένο σε Βιέννη και Ρώμη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top