Διαψεύδουν οι Βρυξέλλες την διαρροή για απαίτηση μέτρων 4,2 δις ευρώ στην Ελλάδα από το ΔΝΤ!

Την χαρακτηρίζουν «δημιουργική λογιστική» - Προϋπολογισμός, εργασιακά και ενέργεια τα «αγκάθια» και όχι τα μέτρα ισχυρίζονται! - Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου

Ως «δημιουργική λογιστική» διαψεύδουν κύκλοι των Βρυξελλών την διαρροή για «απαίτηση του ΔΝΤ για μέτρα 4,2 δις το 2019 και το 2020 που πρέπει να νομοθετηθούν τώρα»!

Η «οργισμένη» απάντηση υψηλόβαθμου αξιωματούχου της ελληνικής κυβέρνησης χθες το απόγευμα στην «απαίτηση» (;), προκάλεσε μάλιστα έντονη φημολογία ακόμη και για πρόωρες εκλογές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές απορίες πλέον για το τι πραγματικά ισχύει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επιμένουν επίσης οι εταίροι ότι οι μόνοι λόγοι που δεν έχει κλείσει το staff level agreement (συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων) είναι η ενέργεια, τα εργασιακά και ο προϋπολογισμός του 2018, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου.
Όπως λένε επίσης οι ίδιες πηγές, το θέμα της διατήρησης των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% από το 2018 ως το 2021 κατ' ελάχιστον έχει κλείσει με την υιοθέτηση του κόφτη. Τώρα μένει η κυβέρνηση να παραδεχθεί ότι ο κόφτης είναι μόνιμο εργαλείο και όχι ad hoc για το 2018, σύμφωνα πάντα με κύκλους των Βρυξελλών. Ακόμα όμως και έτσι δεν υπάρχει απαίτηση για νομοθέτηση μέτρων σήμερα.
Τι λένε οι Ολλανδοί για το ενδεχόμενο πληρωμής των δανείων του ΔΝΤ από τα "εφεδρικά" ποσά για τις τράπεζες
Τα όσα διαμείφθηκαν κατά την κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της ολλανδικής Βουλής με τον υπουργό Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ εν όψει του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, περιγράφει η Financieele Dagblad υπό τον τίτλο «Eurogroup: Ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με χρήματα για τις τράπεζες».

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι οι χώρες της ευρωζώνης εξετάζουν το ενδεχόμενο να αξιοποιήσουν, για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, 20 δις ευρώ από το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης τα οποία είχαν τεθεί στην άκρη πέρυσι για την διάσωση των ελληνικών τραπεζών. Τονίζεται ειδικότερα ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά για να αποπληρώσει τα συγκριτικά «ακριβά» δάνεια που έχει λάβει από το ΔΝΤ, αλλά προς το παρόν δεν έχει ληφθεί κάποια σχετική απόφαση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα την εκδοχή αυτή επιβεβαίωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της Ευρωζώνης απευθυνόμενος στους Ολλανδούς βουλευτές. Υπενθυμίζεται επίσης ότι τα χρήματα αυτά που προορίζονταν για τις τράπεζες περίσσεψαν, διότι με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χρησιμοποιήθηκαν τελικά περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί. Υπενθυμίζεται ότι από τα συνολικά 86 δις ευρώ που προέβλεπε το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, τα 25 δις ευρώ προορίζονταν για την διάσωση των τραπεζών.
Επισημαίνεται επίσης ότι σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του ολλανδού ΥΠΕΞ, «θα πρέπει να απογοητεύσει όσους αναμένουν ότι την Δευτέρα το Eurogroup θα λάβει μεγάλες αποφάσεις σχετικά με ένα μεγάλο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους». Σημειώνεται πάντως ότι είναι πιθανή μια συγκεκριμενοποίηση των μέτρων που μπορούν να δουν οι Έλληνες εάν ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα το 2018.
Ακόμη ο Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την άποψη ότι «τα μέτρα δεν στοιχίζουν επιπλέον χρήματα στην Ολλανδία», μη παραλείποντας πάντως να προσθέσει ότι «η κυβέρνησή του ούτως ή άλλως δεν θεωρεί αναγκαίο να ‘βγάλει χρήματα’ από το ελληνικό χρέος».
«Εάν τα 20 δις ευρώ αποτελέσουν μέρος της λύσης, θα επανέλθω στο Κοινοβούλιο», υποσχέθηκε ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών. Αναφερόμενος εξάλλου στην μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την οποία θα εξαρτηθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός τόνισε ότι «αυτή εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από το ερώτημα τού πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να επανέλθει στα αγορές και εάν θα μπορέσει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% για το 2018». «Η προσδοκία ότι το 2016 και το 2017 η οικονομία θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, διαδραματίζει επίσης ρόλο», πρόσθεσε.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top