ΜΑΥΡΑ ΜΑΝΤΑΤΑ: Αμφίβολη η συμφωνία στο Eurogroup λέει ευρωπαίος αξιωματούχος!

Ανοιχτά ζητήματα λίγες μέρες πριν την συνεδρίαση - ορόσημο - Πρώτη ανάρτηση 16.10

Εξαιρετικά αμφίβολο παραμένει, λίγες μέρες μόλις πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, αν θα υπάρξει συνολική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, ΕΕ και ΔΝΤ για την 2η αξιολόγηση.

Παρότι κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο για την επίτευξη συμφωνίας, μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά, με κορυφαία την ελάφρυνση του χρέους (με τον ESM να διατυπώνει προτάσεις για την ελάφρυνσή του σύμφωνα με την Wall Street Journal) και την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ο κοινοτικός αξιωματούχος, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν ακόμα ανοιχτά θέματα, όπως το δημοσιονομικό και οι εργασιακές αλλαγές, τόνισε ότι “αν υπάρχει καλή θέληση, τότε είμαι βέβαιος ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί και όπως ξέρετε οι συνεδριάσεις μας δεν δεσμεύονται από γραφειοκρατικά ημερολόγια, είμαστε ευέλικτοι”.
Ο αξιωματούχος φάνηκε αισιόδοξος για τη Δευτέρα, αλλά δεν απέκλεισε νέα συνεδρίαση αν αυτή χρειαστεί. Επιπλέον εξήγησε ότι το ζήτημα των εργασιακών, εκτιμά δεν θα κλείσει σε επίπεδο τεχνοκρατών αλλά σε “ανώτερο επίπεδο”, δηλαδή σε αυτό των υπουργών.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, τη Δευτέρα οι υπουργοί θα συζητήσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και μόνο, για το ελληνικό χρέος και όχι τα μεσοπρόθεσμα ή τα μακροπρόθεσμα που θα πάνε αργότερα. Σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους και την επακόλουθη έκθεση, εξήγησε ότι αυτή μπορεί να διαμορφωθεί μόνο όταν “η συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού θα έχει ολοκληρωθεί διότι σε αυτή θα πρέπει να ενσωματωθούν μια σειρά από προβλέψεις, όπως αυτές για τα μακροοικονομικά στοιχεία και την ανάπτυξη”.
Τόνισε μάλιστα, ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα δεν θα διευκρινιστούν, διότι θα εξαρτηθούν από τις αποδόσεις της ελληνικής οικονομίας: "θα έχουμε συμφωνία με το ΔΝΤ χωρίς να μπούμε σε ανώρερα μαθηματικά".
Ο αξιωματούχος είπε ακόμη ότι ο στόχος του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να τηρηθεί στη βάση της συμφωνίας: "είπαμε ότι πρέπει να είναι μεσοπρόθεσμο διάστημα, άρα όχι ένα με δύο χρόνια, διότι αυτό είναι βραχυπρόθεσμο διάστημα και όχι 20 -30 χρόνια διότι αυτό είναι μακροπρόθεσμο- θα δούμε".
“Υπήρξαν φορές στο παρελθόν, όπου είχαμε συμφωνία στο 99% και οι θεσμοί ήρθαν στο eurogroup έχοντας σημειώσει σε αγκύλες τα λίγα σημεία διαφωνίας - αν υπάρχει μόνο ένα ανοιχτό ζήτημα, τότε είναι λογικό ότι αυτό θα συζητηθεί σε επίπεδο υπουργών”, εξήγησε.
Σε σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο αξιωματούχος τόνισε ότι για να πάει στο διοικητικό του συμβούλιο πρέπει να υπάρχει η συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού, με τους ίδιους όρους όπως και για την ΕΕ, αλλά δεν δεσμεύθηκε για το πότε θα λάβει αυτή καθαυτή την απόφαση συμμετοχής.
Ξεχνάτε πολύ εύκολα την τεράστια απομείωση του χρέους και τους ευνοϊκούς όρους που δόθηκαν το 2012. Είναι αδύνατο σήμερα να υπολογίσουμε την απομείωση που θα γίνει αυτή τη φορά σε ονομαστική, η καθαρή παρούσα αξία στο χρέος. Έχει να κάνει και με τις εξελίξεις στις αγορές”, διευκρίνισε.
Σε σχέση με τον ακριβή χρόνο της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων, τόνισε ότι αυτή θα γίνει σταδιακά, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί επιχειρήσεις όπως το swap των επιτοκίων είναι επιχειρήσεις που σχετίζονται με τις αγορές.
Ο αξιωματούχος εξήγησε ότι “πρέπει να λύσουμε μια εξίσωση με πολλούς παράγοντες ταυτόχρονα”, δηλαδή να υπάρχουν ταυτόχρονα, συμφωνίες, μέτρα για χρέος και αναλύσεις χρέους - άσκηση την οποία χαρακτήρισε ως εφικτή. “Οι εκλογές στις ΗΠΑ δεν πρόκειται να επηρεάσουν τις εξελίξεις” κατέληξε.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top