ΠΡΟΤΑΘΗΚΕ η ​δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας από την Κομισιόν- Πώς θα λειτουργεί

ΌΛΑ όσα είπε ο Μογκερίνι- Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου- ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ: 30/11/2016 14:18

​Τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας για την υποστήριξη των επενδύσεων στην κοινή έρευνα, την κοινή ανάπτυξη αμυντικών εξοπλισμών και τεχνολογιών, αλλά και την απόκτηση εξοπλισμών από τα κράτη μέλη, πρότεινε σήμερα η Κομισιόν και παρουσίασαν η Ύπατη εκπρόσωπος Μογκερίνι, ο Αντιπρόεδρος Κατάινεν και η Επίτροπος Μπιενκόφσκα.

Ο Αντιπρόεδρος Κατάινεν μάλιστα, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Κολεγίου των Επιτρόπων εξήγησε ότι όλα τα κράτη μέλη ξοδεύουν τεράστια ποσά σε εξοπλισμούς και πως ο μόνος τρόπος να μειωθεί αυτό το κόστος είναι με τον συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το κοινό Ταμείο αφενός θα χρηματοδοτεί τη συλλογική έρευνα σχετικά με καινοτόμες αμυντικές τεχνολογίες όπως η ηλεκτρονική, το κρυπτογραφημένο λογισμικό ή η ρομποτική, με κονδύλι 25 εκατ. ευρώ για την αμυντική έρευνα ως μέρος του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2017, ποσό που θα αυξηθεί στα 90 εκατ. ευρώ έως το 2020.

Ταυτόχρονα όμως θα λειτουργεί ως χρηματοοικονομικό εργαλείο με 5 δις ευρώ το χρόνο, που θα επιτρέπει στα κράτη μέλη που συμμετέχουν να προβαίνουν σε ορισμένες από κοινού αγορές ώστε να μειώνουν τις δαπάνες τους. Οι ικανότητες θα πρέπει να συμφωνηθούν με τα κράτη μέλη, τα οποία θα έχουν την κυριότητα της τεχνολογίας και των εξοπλισμών.

Διευκρινίζεται ότι το Ταμείο δεν θα αγοράζει με κοινοτικά λεφτά τους εξοπλισμούς για τα κράτη μέλη, αλλά θα βοηθά στους διαγωνισμούς απόκτησης για να κατεβάζει το κόστος. Όμως θα μπορεί να αγοράζει ή να νοικιάζει εξοπλισμό για τα κράτη μέλη, όταν αυτός ο εξοπλισμός θα χρησιμοποιείται σε κοινές πολιτικές της ΕΕ.

Την ίδια ώρα η Κο��ισιόν σκοπεύει να προωθήσει την αποτελεσματική εφαρμογή των δύο οδηγιών για τις δημόσιες συμβάσεις στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας και για τις μεταφορές προϊόντων στον τομέα της άμυνας εντός της ΕΕ, θα διευκολύνει τη διασυνοριακή συμμετοχή στις δημόσιες συμβάσεις στον τομέα της άμυνας, θα υποστηρίξει την ανάπτυξη προτύπων στον κλάδο και θα προωθήσει τη συμβολή των τομεακών πολιτικών, όπως τα διαστημικά προγράμματα της ΕΕ, ώστε να υπάρχουν κοινές προτεραιότητες στον τομέα της άμυνας.

Η Κομισιόν θα παρουσιάσει τώρα και θα συζητήσει τις προτάσεις αυτές, ιδίως τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και θα παρουσιάσει την πρόταση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 15-16 Δεκεμβρίου.

Μογκερίνι: «Είναι κάτι που τα ίδια τα κράτη μέλη ζητούσαν εδώ και καιρό»

«Δεν θα καθορίσουμε εμείς τις αμυντικές ανάγκες των κρατών μελών», λέει στο STAR η Ελιζμπιέτα Μπιενκόφσκα, επεξηγώντας από κοινού με τους Αντιπροέδρους Κατάινεν και Μογκερίνι την σημερινή πρόταση της Κομισιόν για το Κοινό Ταμείο της ΕΕ για την Άμυνα.

«Είναι κάτι που τα ίδια τα κράτη μέλη ζητούσαν εδώ και καιρό», συμπληρώνει η Αντιπρόεδρος Μογκερίνι, διευκρινίζοντας ότι «αυτό είναι ένα πεδίο όπου η προστιθέμενη αξία της ΕΕ θα φέρει πραγματικά αποτελέσματα». Σύμφωνα με την Φεντερίκα Μογκερίνι κάθε ευρώ που θα ξοδεύεται στην Ευρώπη για αμυντικούς εξοπλισμούς «θα πιάνει τόπο», όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα στις ΗΠΑ.

Κληθείσα να διευκρινίσει τις απόψεις των κρατών μελών για το ζήτημα, η Αντιπρόεδρος εκτίμησε ότι η πρόταση θα τύχει θετικής αποδοχής, αν και αναμένει τις επόμενες συζητήσεις να είναι εξαιρετικά δύσκολες.

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος Κατάινεν, συναρμόδιος για το Ταμείο, εξήγησε στο STAR ότι θα ζητηθεί από τα κράτη μέλη που θα συμμετάσχουν να συμβάλουν 5 δις ευρώ «στο σύνολο», αλλά το ποσοστό συμμετοχής δεν θα είναι απαραίτητα το ίδιο. Και ο ίδιος επεσήμανε εμφατικά ότι τα κράτη μέλη αναμένεται να έχουν τεράστια οικονομικά οφέλη από τη νέα διαδικασία που θα προβλέπει μεταξύ άλλων κοινό διαγωνισμό προμηθειών αμυντικών συστημάτων.

Η Επίτροπος Μπιενκόφσκα διευκρίνισε ότι τώρα η Κομισιόν θα αρχίσει να επεξεργάζεται το κόστος των αμυντικών δαπανών των κρατών μελών για να αποτιμήσει την εξοικονόμηση που μπορεί να γίνει.

του Θάνου Αθανασίου, Βρυξέλλες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έρχεται πρόταση της Κομισιόν μέσα στη μέρα...για Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top