Οι υποχωρήσεις για τα εργασιακά και τις απολύσεις βήμα-βήμα και οι «χρησμοί» του Μοσκοβισί

Τι χάνει και τι κερδίζει η ελληνική πλευρά

O Πιέρ Μοσκοβισί έδειξε την κατεύθυνση που θα λάβουν οι διαπραγματεύσεις στο αγκάθι των εργασιακών, μετά από τη νέα συνάντηση που είχε σήμερα με την Έφη Αχτσιόγλου.


Είχε προηγηθεί η παρουσία της υπουργού Εργασίας (με «απαστράπτουσα» μάλιστα εμφάνιση που συγκέντρωσε πάνω της όλα τα βλέμματα), όπως και άλλων υπουργών, στην ομιλία Μοσκοβισί στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, στο περιθώριο της οποίας είχαν συζήτηση σε πολύ καλό κλίμα (παρόντος επίσης του υπουργού Ενέργειας κ. Σταθάκη).


Στη νέα συνάντηση όμως με τον Μοσκοβισί, δεν κατέστη δυνατό να «απομονωθεί» το ΔΝΤ, όπως επιθυμούσε η ελληνική κυβέρνηση. Αντιθέτως, ο Επίτροπος έδειξε με την στάση του να είναι «αρραγές» το μέτωπο των δανειστών.


Όπως ανέφερε η Κατερίνα Παναγοπούλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με την Μάρα Ζαχαρέα, για το τι χάνει και τι κερδίζει η ελληνική πλευρά, στο σημερινό «κυρίως πιάτο» της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά, ο κ. Μοσκοβισί διαμήνυσε ότι «χρειάζεται ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις αλλά και διαπραγματευτική ισχύς», σε μια αναφορά που μοιάζει με… χρησμό.


Τι μπορεί να σημαίνει; Το πρώτο σκέλος, η ευελιξία, μεταφράζεται σε άρση των περιορισμών στις ομαδικές απολύσεις και κατάργηση της προέγκρισης, με πρώτο βήμα την αύξηση του ορίου στο 10% (από 5%) κάτι που δεν έκανε ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά όπως φαίνεται θα πράξει η κ. Αχτσιόγλου. Ουσιαστικά, όπως παρατήρησε η Μάρα Ζαχαρέα, μαθαίνουμε καινούριες… λέξεις, καθώς οι ομαδικές απολύσεις βαφτίζονται «ευελιξία»!


Το δεύτερο σκέλος του «χρησμού», αναφέρεται στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με την οποία ο κ. Μοσκοβισί χαρίζει μια «πύρρεια νίκη» στην κυβέρνηση. Αλλά και αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει άμεση εφαρμογή, καθώς η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα. Απλώς, μπαίνει ένας αστερίσκος για την επαναφορά τους το 2018 ή και αργότερα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top