ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ! Ο Τσακαλώτος τα χώνει σε ΔΝΤ και εταίρους και απειλεί με εκλογές

«Η Ελλάδα δεν θα πληρώσει με άλλα μέτρα τη διαφωνία ΔΝΤ-ΕΕ» τόνισε στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου - Πρώτη ανάρτηση 16:47

​Δραματικούς τόνους χρησιμοποίησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και τις πιθανές επιπτώσεις από έν�� "ναυάγιο" στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Ο υπουργός Οικονομικών άφησε παράλληλα να εννοηθεί, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά την παρόμοια προειδοποίηση του Αλέξη Τσίπρα στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία για την αξιολόγηση η κυβέρνηση δεν προτίθεται να συμφωνήσει σε νέα μέτρα και συνεπώς θα προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία.


«Αν δεν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, δεν θα υπάρξει λύση για το χρέος, δεν θα μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και δεν θα μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές στα τέλη του 2017 - αρχές του 2018», προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πλήρους ρήξης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.


"Δεν είναι τίμιο να μας ζητούν από τώρα μέτρα για το 2019-20"

«Δεν είναι τίμιο ούτε έχει οικονομική λογική να μας ζητούν να νομοθετήσουμε από τώρα πρόσθετα μέτρα για τη διετία 2019-2020», ανέφερε ακόμη ο υπουργός εκτιμώντας ότι ο συμβιβασμός ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές μπορεί να γίνει, αλλά όχι σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας.


Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί ότι οι διαφορές ΔΝΤ και ΕΕ θα λυθούν στις πλάτες μας, τόνισε επίσης ο κ. Τσακαλώτος, σε μια ομιλία που είχε κατά αρκετούς «προεκλογικό χρώμα» και γιατί δεσμεύθηκε για μείωση φόρων και εισφορών, εφόσον οι εταίροι δεχθούν να μειωθεί αντιστοίχως η απαίτηση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.


Ο… Ζορμπάς και το ΔΝΤ


Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επικαλέστηκε μάλιστα τον… «Αλέξη Ζορμπά», τον ήρωα του ομώνυμου βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη!

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας για τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2019- 2020 και τις θέσεις του ΔΝΤ επισήμανε: «Λέει το ΔΝΤ ότι αυτή είναι και η δική του ανάλυση, διότι δημιουργεί ύφεση και λιτότητα. Αλλά το ΔΝΤ λέει και ότι εάν οι Έλληνες συμφωνήσουν για υψηλά πλεονάσματα, θα τους αναγκάσουμε για περισσότερα μέτρα. Αυτή τη θέση, ο Ζορμπάς του Καζαντζάκη δεν θα τη θεωρούσε θαρραλέα»

Στην ίδια κατεύθυνση προχώρησε στην κατάθεση μιας ριζοσπαστικής πρότασης, απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον Β. Σόιμπλε, ο οποίος μονίμως το τελευταίο διάστημα τονίζει ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος αλλά η ανταγωνιστικότητα.


Η ανταγωνιστικότητα και το πρωτογενές πλεόνασμα

«Αν το πρόβλημα είναι η ανταγωνιστικότητα, τότε ας συμφωνήσουμε σε μείωση των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% στο 2,5% του ΑΕΠ και η ελληνική κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι η διαφορά του 1% του ΑΕΠ θα ξοδευτεί μόνο για ελάφρυνση φόρων και εισφορών, προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα. Δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο μέτρο», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. Πρόσθεσε πως ό,τι παραπάνω κερδίσουμε σε δημοσιονομικό χώρο από τη μάχη για τη φοροδιαφυγή, θα διατεθεί για κοινωνική πολιτική.


Αναφερόμενος στο σκέλος των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ έχει κάποιες αντιρρήσεις για την ποιότητα και την ποσότητα.


Η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά

Ειδικότερα στα εργασιακά, ο υπουργός επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά διαπραγματεύεται εντός του πλαισίου που περιγράφει το μνημόνιο του 2015 και οι καλύτερες πρακτικές στην ΕΕ.


Παρ' όλο που έχουν κάνει πολλά για να βοηθήσουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, δεν μπορούν να διαπραγματεύονται για τα εργασιακά εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου, εκτός των καλύτερων πρακτικών, υπογράμμισε. Έχουν χρέος προς τους Ευρωπαίους πολίτες να μη θεωρούν ότι μια χώρα που είναι σε πρόγραμμα έχει και μειωμένα δικαιώματα.


Ο υπουργός σημείωσε ότι όσον αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2018, διαπιστώθηκε στις διαπραγματεύσεις ένα κενό, λόγω του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που ξεκινά το 2017. «Οι διαδοχικές συζητήσεις έχουν μειώσει σε λιγότερο από 0,1% του ΑΕΠ τη διαφορά μας», σημείωσε.
«Θέλουμε μετά τις 5 Δεκεμβρίου να δέσουν μαζί οι τρεις οντότητες, ώστε να έχει το ΔΝΤ τόσο τα μέτρα για το χρέος, όσο και τα δημοσιονομικά για να πάρει τις αποφάσεις του», σημείωσε.


«Η ευρωζώνη δεν περνά χρυσές στιγμές. Ένας από τους λόγους είναι ότι δεν αποδεικνύει ότι μπορεί να λύσει προβλήματα. Ότι προτιμά να κλωτσήσει το τενεκεδάκι πιο κάτω. Αν το κάνουν ξανά για την Ελλάδα, θα είναι κακό για την ευρωζώνη, που χρειάζεται να έχει επιτυχίες. Επιτυχία είναι όταν δίνεις στη χώρα ένα καθαρό διάδρομο για τις επενδύσεις», είπε επίσης ο υπουργός Οικονομικών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top