Συνάντηση Παυλόπουλου- Αβραμόπουλου στο Προεδρικό Μέγαρο

Ο Προέδρος της Δημοκρατίας ζήτησε την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων στο Προσφυγικό

Συνάντηση Παυλόπουλου- Αβραμόπουλου στο Προεδρικό Μέγαρο
​Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο, με το προσφυγικό να είναι στο επίκεντρο της συνάντησής τους.
«Η συνεννόηση ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Τουρκία προβλέπει κάτι σημαντικό: Ότι δεν θα μπορούν να επιστρέφουν στην Τουρκία εκείνοι που έχουν φύγει, έχουν πάρει τον δρόμο προς την ηπειρωτική Ευρώπη και την Ελλάδα. Και αυτό είναι κάτι που θέλει ιδιαίτερη διαχείριση και περισσότερη κατανόηση. Είμαστε σε συνεννόηση, όπως είπα, με την ελληνική κυβέρνηση και όλα αυτά τα αντιμετωπίζουμε κατά τρόπο που να συνεχίσει να λειτουργεί αυτή η σχέση. Γιατί η Συμφωνία ανάμεσα στην Ευρώπη και την Τουρκία πρέπει να διατηρηθεί πάση θυσία» είπε ο κ.Αβραμόπουλος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σχετικά με τον κίνδυνο διάλυσης της ΕΕ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος επισήμανε ότι: «Βεβαίως πρέπει να βελτιωθούν πολλές λειτουργίες της ΕΕ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε όλους αυτούς που απειλούν ευθέως την Ευρώπη. Γιατί πράγματι, αυτήν την ώρα, αντιμετωπίζουμε ένα υπαρξιακό πρόβλημα. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό το συνειδητοποιούν πάνω απ’όλα οι πολίτες της Ευρώπης και, βεβαίως, οι ηγεσίες όλων των χωρών»
Έκκληση προς την Τουρκία να εφαρμόσει στο ακέραιο τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ζήτησε, ακόμη, από την Άγκυρα να σταματήσει δηλώσεις -όπως οι τελευταίες για την εκροή προσφύγων στην Ευρώπη- που δεν ωφελούν και δεν ταιριάζουν στην ίδια την εικόνα της,
Μάλιστα, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η διπλωματία των δηλώσεων τελειώνει εκεί πο�� τελειώνουν και οι δηλώσεις, ενώ η ευθύνη είναι διαρκής.
Στη συνέχεια επεσήμανε ότι ο καθένας πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις του, προσθέτοντας: «Δεν ωφελούν την εικόνα της Τουρκίας, φράσεις όπως "θα τους αφήσουμε να φύγουν προς την Ευρώπη". Λες και πρόκειται για ένα είδος "κρατουμένων", τους οποίους πρόκειται να τους αφήσουν με έναν τρόπο που δεν σέβεται, σε καμία περίπτωση, την έννοια του πρόσφυγα και την ουσία του προσφυγικού ζητήματος».
184545.jpg
Οι δύο άνδρες δεν παρέλειψαν να αναφερθούν όμως και για την τραγωδία στη Μόρια. «Με την ευκαιρία θα ήθελα να σας πω ότι μας λύπησε το γεγονός χτες το βράδυ στη Μόρια. Θέλω να πιστεύω ότι ήταν ένα γεγονός, το οποίο βεβαίως ήταν δραματικό, εκφράζουμε δημόσια τη λύπη μας γι’αυτό, αλλά δεν θα επαναληφθεί. Λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα οι ελληνικές αρχές έτσι ώστε οι συνθήκες να είναι οι καλύτερες δυνατές γι’αυτούς τους ανθρώπους» τόνισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Το χθεσινό τραγικό συμβάν στη Μόρια πρέπει να μας ευαισθητοποιήσει πολύ περισσότερο. Θα μπορούσε να έχει συμβεί οπουδήποτεμ αλλά το γεγονός ότι συνέβη σ’ένα Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων πρέπει να μας ευαισθητοποιήσει πολύ περισσότερο. Αυτή η εικόνα δεν ταιριάζει στην Ευρώπη» επισήμανε ο κ.Παυλόπουλος.

Νωρίτερα, κατά την συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Τσεχίας κ. Jan Xamacek, ο Προέδρος της Δημοκρατίας ζήτησε την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων στο Προσφυγικό.
184546.jpg

Όπως τόνισε, ο κ. Παυλόπουλος η Ελλάδα τηρεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της και κάλεσε τους υπόλοιπους ευρωπαίους εταίρους να επιδείξουν αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού, υπενθυμίζοντας, ότι η Αρχή της Αλληλεγγύης δεν είναι μια αφηρημένη αρχή, αλλά καθιερώνεται από την ίδια την Συνθήκη λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που σημαίνει ότι έχει πλήρη ισχύ και η παραβίασή της επισύρει τις ανάλογες κυρώσεις.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι για την Ελλάδα το Προσφυγικό είναι ένα ζήτημα που αφορά την συνοχή όλης της ΕΕ, ένα ζήτημα ανθρωπισμού, που αφορά γενικότερα τα θεμέλια της ΕΕ.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top