Βίτσας: «Λεονταρισμοί χωρίς λιοντάρι οι απειλές Ερντογάν»

"Η χρησιμοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών για να πετύχεις άλλους στόχους είναι επιθετική ενέργεια" τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας

Τις απειλές Ερντογάν πως θα ανοίξει τα σύνορα για τους πρόσφυγες, λίγες ώρες μετά τις παρόμοιες δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, σχολίασε στο STAR, o Δημήτρης Βίτσας.

«Το προσφυγικό είναι ένα ανθρωπιστικό ζήτημα, το οποίο υπόκειται σε διεθνείς συνθήκες, δηλαδή στη Συνθήκη της Γενεύης, στα Πρωτόκολλα της Νέας Υόρκης κτλ. Εγώ καταλαβαίνω ότι μόνο έτσι αντιμετωπίζεται» είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόσθεσε:

«Η χρησιμοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών για να πετύχεις άλλους στόχους είναι επιθετική ενέργεια , οπότε αλλάζει και το status. Εμείς σαν Ελλάδα δεν θέλουμε να πέσει η συμφωνία EE- Τουρκίας και θα κάνουμε τα πάντα. Λέμε συγχρόνως, ότι κανείς να μην σκέφτεται ότι θα χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες για επιθετικές ενέργειες. Να μείνω προς το παρόν εδώ. Ευχόμαστε το καλύτερο αλλά προετοιμαζόμαστε για όλα».
Ο Δημήτρης Βίτσας άφησε όμως και αιχμές για τη στάση της Ευρώπης λέγοντας: «Πρέπει και η Ευρώπη όχι μόνο η Τουρκία να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ελλάδα. Υπεσχημένη βοήθεια δεν έχει έρθει» και αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε δύο απλά αλλά σοβαρά ζητήματα».
«Το ένα ζήτημα είναι η υπεσχημένη βοήθεια για τις εξετάσεις ασύλου και το δεύτερο ο αναγκαστικός καταμερισμός, το relocation, που προχωρά πάρα πολύ αργά. Πέντε χιλιάδες άτομα μέσα στο 2016 δεν φαντάζομαι πως είναι ικανοποιητικός αριθμός και εδώ έχουμε και χώρες της Ευρώπης που τολμάνε να κάνουν μέχρι και δημοψηφίσματα. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη δεν το αντιμετωπίζει σαν Ευρώπη» επισήμανε.
Για την αμφισβήτηση της «Συνθήκης της Λωζάννης» ο αναπληρωτής υπουργός σχολίασε: «Αυτού του είδους οι δηλώσεις, αν κάποιος έλεγε ότι δεν μας κάνει να ανησυχούμε, θα ήταν ένας άνθρωπος που θα πατούσε στα σύννεφα. Πρέπει να είμαστε σε μια εγρήγορση. Εγώ το παίρνω σαν… λεονταρισμούς χωρίς λιοντάρι».
«Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης, άρα και σε αυτή τη λογική θα πρέπει να λειτουργούμε» είπε επίσης και τόνισε ότι «Κανείς μας δεν θα πρέπει να φοβάται γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι σε τέτοια κατάσταση και από άποψη ετοιμότητας και από άποψη αξιόμαχου- και το ξέρουν πολύ καλά οι γείτονες- ότι από αυτήν την άποψη είμαστε πολύ ισχυροί για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα είτε προς ανατολάς, είτε να πω ένα ελαφρό μειδίαμα… προς βοριοδυσμάς».
Και συνέχισε για τις προκλητικές δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού, Έντι Ράμα: «Αν θέλει κάποιος από την Αλβανία να συζητά για τσάμικο, να πάει να συζητά μόνος του. Εμείς δεν πρόκειται να συζητήσουμε τέτοιο πράγμα. Μειονοτικό πρόβλημα στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Βέβαια, στα δικά μου τα χωριά… όχι εγώ ο ίδιος, χορεύουν πολύ ωραίο τσάμικο»
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top