ΝΑΥΑΓΗΣΑΝ οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό- Διάσταση απόψεων στο εδαφικό!

Τι δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος- Αποδοκιμασίες για την ανακοίνωση του γραφείου του Ακιντζί

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις Αναστασιάδη- Ακιντζί στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας, για το Κυπριακό.

Όπως ανακοίνωσε τα ξημερώματα, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, παρά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, δεν υπήρξε κατάληξη στο κριτήριο του εδαφικού, που αφορούσε τον αριθμό των προσφύγων οι οποίοι θα επέστρεφαν μετά τη λύση. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχε ζήτημα αναφορικά με τη δυνατότητα επιστροφής της Μόρφου.

Ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για πρόοδο στα κριτήρια για τους χάρτες, σημειώνοντας πως ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν έτοιμη, σε συνεννόηση και με την ελληνική κυβέρνηση, για ανακοίνωση ημερομηνίας πολυμερούς διάσκεψης.

Ανέφερε ακόμη ότι ο κ. Αναστασιάδης, μετά την επιστροφή του σήμερα στην Κύπρο, θα παρουσιάσει όλα όσα έγιναν στην Ελβετία, θα γίνει ανασκόπηση της κατάστασης και θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «δεν είναι η ώρα της επίρριψης ευθυνών» και ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη δημιουργία εκείνων των συνθηκών, που θα οδηγήσουν σε τερματισμό της κατοχής και επανένωση της Κύπρου.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι ως αποτέλεσμα της τουρκικής στάσης, δεν κατέστη δυνατό να ολοκληρωθεί μια ιδιαίτερα υποσχόμενη διαδικασία, η οποία μέσα από μια πολύ παραγωγική διαπραγμάτευση οδήγησε σε πολύ θετικές εξελίξεις για το σύνολο του Κυπριακού λαού.

Παράλληλα αποδοκίμασε την ανακοίνωση του γραφείου του κ. Ακιντζί, στην οποία γινόταν αναφορά σε κατάρρευση των συνομιλιών, εξαιτίας μαξιμαλιστικών θέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς. Είναι «ατυχές και λυπηρό να χρησιμοποιούνται τέτοιου είδους αναφορές λίγη ώρα μετά την αρνητική κατάληξη των συνομιλιών» σχολίασε προσθέτοντας ότι η κριτική αυτή είναι καταδικαστέα και σε καμιά περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει όσα έγιναν στο τραπέζι των συνομιλιών.

Τέλος, ευχήθηκε ακόμη να πραγματοποιηθεί η συνάντηση που επεδίωξε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Η ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου των Ηνωμένων Εθνών
Με ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι «οι δύο ηγέτες, παρά τις πολύ καλές προσπάθειες που κατέβαλαν, δεν κατόρθωσαν να επιτύχουν τις απαραίτητες περαιτέρω συγκλίσεις στα κριτήρια για τις εδαφικές αναπροσαρμογές, που θα άνοιγαν το δρόμο για την τελευταία φάση των συνομιλιών».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι δύο πλευρές αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Κύπρο για να ανασκοπήσουν την περαιτέρω πορεία τους.

Σημειώνεται, ακόμα, ότι ο ειδικός σύμβου��ος του γενικού Γραμματέα, Έσπεν Άιντε θα ενημερώσει για τις εξελίξεις τον Μπαν Κι Μουν.
«Ήρθαν (οι Ελληνοκύπριοι) με μαξιμαλιστικές θέσεις σε όλα. Δεν ήταν καθόλου υποβοηθητική η στάση τους στο εδαφικό» δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής πλευράς Μπαρίς Μπουρτζού, προσθέτοντας: «Έβαλαν χωρίς διαπραγμάτευση των αριθμό των 90.000 προσφύγων. Αυτό, 12 χρόνια μετά το σχέδιο Ανάν δεν είναι βοηθητικό. Δεν προσπάθησαν καν να διαπραγματευτούν. Ήρθαν στην Ελβετία για να βάλουν στην τσέπη τους και όχι να βγάλουν».
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top