Η Αχτσιόγλου αντιμέτωπη με τα Εργασιακά- Προτείνει μειωμένο ωράριο και κρατικό επίδομα!

Για τους εργαζόμενους που κινδυνεύουν με ομαδικές απολύσεις

Η Αχτσιόγλου αντιμέτωπη με τα Εργασιακά- Προτείνει μειωμένο ωράριο και κρατικό επίδομα!

​Με νέα διαπραγματευτική γραμμή, ειδικά στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, αναμένεται να προσέλθει η νέα υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου στις σκληρές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για τα εργασιακά στις 14 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα», σχεδιάζεται να γίνει δεκτή, υπό προϋποθέσεις, από την ελληνική πλευρά η πρόταση της Επιτροπής Σοφών για μειωμένο ωράριο σε εργαζομένους που κινδυνεύουν με ομαδικές απολύσεις.

Η 31χρονη υπουργός, ένα από τα πρόσωπα που «πρωταγωνίστησαν» στον ανασχηματισμό, φαίνεται μάλιστα πως θα προτείνει τη δυνατότητα μερικής επιδότησης του μειωμένου ωραρίου, σε περίπτωση που υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του συνδικάτου της επιχείρησης. Η επιτροπή σοφών στο πόρισμά της για τα εργασιακά προτείνει εμμέσως πλην σαφώς, αντί για ομαδικές απολύσεις, να θεσπιστεί εργασία μειωμένου ωραρίου.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η επιχείρηση που αντιμετωπίζει πρόβλημα θα μπορεί να μειώνει το ωράριο των εργαζομένων της, ακόμη και να το μηδενίζει, με τους εργαζομένους να μπορούν να λαμβάνουν αποζημίωση - επίδομα ανεργίας για τις χαμένες ώρες από το Κράτος, π.χ. ΟΑΕΔ ή το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Καλά ακούγονται όλα αυτά, αλλά αφού το Ταμείον είναι μείον, πού θα βρει το κράτος τα χρήματα να επιδοτεί και τους εργαζόμενους με μειωμένο ωράριο…; Αναρωτιόμαστε εμείς.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα αγκάθια της διαπραγμάτευσης, αυτά είναι: το αίτημα των δανειστών για αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10%, το θέμα του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα (με τους δανειστές να επιμένουν ότι ο καθορισμός του κατώτατου μισθού πρέπει να παραμείνει στη δικαιοδοσία του κράτους και μάλιστα με σημαντικές μειώσεις), η άρνηση των δανειστών να επανέλθουν σε ισχύ οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και να υπερισχύουν οι κλαδικές συμβάσεις έναντι των επιχειρησιακών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top