Χουλιαράκης: Είμαι ανήσυχος για την εκλογή του Τραμπ

Κάνει λόγο για αβεβαιότητα και για έλλειψη ρευστότητας ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ

Χουλιαράκης: Είμαι ανήσυχος για την εκλογή του Τραμπ

«Δεν το κρύβω, είμαι ανήσυχος για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών» είπε Γιώργος Χουλιαράκης μιλώντας στην Επιτροπή Απολογισμού της Βουλής.

Ο ίδιος απέδωσε την ανησυχία του σε δύο λόγους: «Ο πρώτος είναι ότι οι θέσεις του εκλεγμένου προέδρου είναι το λιγότερο ασαφείς και η αυξημένη αβεβαιότητα που προκύπτει κάνει κακό. Ο δεύτερος λόγος είναι η δημοσιονομική πολιτική. Η δέσμευση του Τραμπ είναι την επόμενη διετία να δαπανήσει 1 τρισ. σε επενδύσεις υποδομής και ταυτόχρονα να προχωρήσει σε σημαντική μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων από 35% σε 15% και της φορολογίας εισοδήματος από 38,9% σε 33% και της κατάργησης του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, με προφανές αποτέλεσμα στην επιδείνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ανατίμηση του ευρώ, που είναι κίνδυνος για μας. Στην προσπάθειά της να αντιδράσει η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια και αυτό σημαίνει απότομη μείωση ρευστότητας που είναι κίνδυνος για την παγκόσμια και την ελληνική οικονομία».

Ο κ. Χουλαριάκης επιτέθηκε στη συνέχεια στη ΝΔ λέγοντας πως προτείνει την ίδια πολιτική και εκτιμώντας ότι αυτή είναι που θα φέρει πιο κοντά ένα τέταρτο Μνημόνιο.

«Στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε μείωση έξι φορολογικών συντελεστών με συνολικό κόστος που ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ. Στην ελληνική περίπτωση η επιθετική και αλόγιστη μείωση, το μείγμα της πολιτικής Τραμπ, δεν θα οδηγήσει μόνο σε εκτροχιασμό των δημοσίων οικονομικών, αλλά σε απώλεια αξιοπιστίας και θα αυξήσει τον κίνδυνο τέταρτου προγράμματος ή, προκειμένου να τα αποφύγει όλα αυτά, σε λεηλασία του κοινωνικού κράτους» είπε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top