ΑΓΚΑΘΙ η Δημόσια Διοίκηση- Τα μνημονιακά μέτρα επιδεινώνουν τα προβλήματα

Τι επισημαίνεται σε άρθρο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ερευνών Κοινωνικής και Οικονομικής Πολιτικής

ΑΓΚΑΘΙ η Δημόσια Διοίκηση- Τα μνημονιακά μέτρα επιδεινώνουν τα προβλήματα
​«Βαθιά προβληματική» παραμένει η Δημόσια Διοίκηση, όπως επισημαίνεται σε κείμενο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ερευνών Κοινωνικής και Οικονομικής Πολιτικής.
Στο άρθρο τονίζεται ότι «η σφοδρότητα και το εύρος των μέτρων που λαμβάνονται από τον Απρίλιο του 2010 περιλαμβάνουν την επίθεση στην μισθωτή εργασία με δηλωμένους στόχους την σταθεροποίηση μέσω περικοπών και την άνοδο της ανταγωνιστικότητας μέσα από τη μείωση μισθιακού κόστους, την ταχεία απορρύθμιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, και την πρωτοφανή φιλελευθεροποίηση».
Ακόμη στην ανάρτηση αναφέρεται ότι: «Τα μέτρα συνοδεύονται από μια σειρά διοικητικών μεταρρυθμίσεων στο τοπικό και περιφερειακό επίπεδο με σκοπό συγχωνεύσεις, απολύσεις, αλλαγές προς όφελος της «επιχειρηματικότητας» και του «ανοίγματος» της οικονομίας. Όλα αυτά τα βήματα πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να έχουν εφαρμοστεί δίχως την υπογραφή του Μνημονίου και την εμπλοκή της ΕΚΤ και του ΔΝΤ».
Στο ίδιο άρθρο τονίζεται επίσης, ότι «κατώτερα ταξικά στρώματα που είχαν ανάγκη από τις υπηρεσίες του κράτους πρόνοιας και επωφελούνταν από το δημόσιο χαρακτήρα των οργανισμών και της διοίκησης όχι μόνο πιέστηκαν και πιέζονται αφόρητα, αλλά ενοχοποιήθηκαν από τη συγκυρία αυτή (για τα δημόσια ελλείμματα, το χρέος, την κακοδιαχείριση του δημοσίου κ.α.). Παρουσιάστηκαν ως υπεύθυνα για τα προβλήματά τους και για την ιδιωτική τους διαχείριση».
«Η αναδιάρθρωσή της Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να θεμελιωθεί η «χρηστή διακυβέρνηση» και να επιτευχθεί ο σεβασμός στο Κράτος Δικαίου, η αντικειμενικότητα στην εκτέλεση του διοικητικού έργου, η ταύτιση της δημόσιας υπηρεσίας με το δημόσιο συμφέρον, απαιτούν πολιτική αλλαγή εκ βάθρων που δυστυχώς δεν έφερε ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρά τις υποσχέσεις της. Αντίθετα προσηλώθηκε στις επιταγές της μνημονιακής πολιτικής» καταλήγει το άρθρο.
Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ερευνών Κοινωνικής και Οικονομικής Πολιτικής υπογραμμίζει τα προβλήματα που οδηγούν στη γενικευμένη κρίση του ελληνικού διοικητικού συστήματος, η οποία διαπιστώνεται από τη δυσαρέσκεια που συνοδεύει τις γραφειοκρατικού τύπου δημόσιες υπηρεσίες. Προβλήματα που παραμένουν και μάλλον επιτείνονται μέσα στο μνημονιακό πλαίσιο.
ΔΕΙΤΕ όλο το άρθρο εδώ
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top