Μειωμένο ωράριο προτείνει ο Κατρούγκαλος για να γλιτώσουμε τις ομαδικές απολύσεις! ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αντιδρούν φορείς και επιχειρηματίες - Επιμένουν οι δανειστές

​Το καυτό ζήτημα των εργασιακών τέθηκε σήμερα Κυριακή επί τάπητος στη διαπραγμάτευση του υπουργού Eργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου με τους θεσμούς στο Χίλτον. Σύμφωνα με την Real News, o υπουργός θα προτείνει ακόμα πιο ευέλικτες μορφές εργασίας, προκειμένου να επανέλθουν οι κλαδικές συμβάσεις και να μην υπάρξουν σκληρότερες παρεμβάσεις στις ομαδικές απολύσεις.

«Οι εργοδότες στην Ελλάδα δεν ενδιαφέροντα�� ούτε για τις ομαδικές απολύσεις, ούτε για το λοκ-άουτ, που είναι στην ατζέντα των ακραίων "παικτών" της διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο υπουργός.

Οι θεσμοί από την πλευρά τους πιέζουν για αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10% στις επιχειρήσεις άνω των 150 ��ργαζομένων ή ακόμα και ολοκληρωτική απελευθέρωση.

«Μιλάμε για μια επίθεση στην αγορά εργασίας, γιατί οι ομαδικές απολύσεις θα αξιοποιηθούν από τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 άτομα», δήλωσε στο Star o ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Σάββας Ρομπόλης.

«Δεν χρειαζόμαστε ομαδικές απολύσεις, κανείς από τους εργοδοτικούς φορείς δεν θέτει θέμα ομαδικών απολύσεων, τουλάχιστον επισήμως», είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΒΕ Γ. Καββαθάς.

Αρκετοί πολίτες υποστηρίζουν ότι ενδεχόμενη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων θα διογκώσει τις ήδη υπάρχουσες στρατιές ανέργων. Σύμφωνα με επιχειρηματίες, που μίλησαν στο Star, το πρόβλημα δεν λύνεται με τις απολύσεις, αλλά με την αύξηση των επενδύσεων και της παραγωγικότητας.

Με το καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, οι εργαζόμενοι θα... δουλεύουν και θα αμείβονται για έναν αριθμό ήμερων, τον οποίο θα ορίζει η επιχείρηση. Για το διάστημα που μένουν εκτός απασχόλησης, το εισόδημα τους θα συμπληρώνεται από ένα κρατικό επίδομα. Ωστόσο οι κοινωνικοί φορείς προειδοποιούν ότι μέχρι το 2050 τέτοιες μορφές εργασίας θα δημιουργήσουν επιπλέον... έλλειμμα στα ασφαλιστικά ταμεία.

Από την πλευρά τους, οι δανειστές υποστηρίζουν ότι οι ομαδικές απολύσεις θα δώσουν διέξοδο σε επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Έτσι, λένε, θα μπορέσουν να γίνουν βιώσιμες αντί να οδηγηθούν στο λουκέτο.

ΒΙΝΤΕΟ STAR

Δείτε επίσης:

Κατρούγκαλος: Δεν πρόκειται να ξανανοίξει η συζήτηση για το ασφαλιστικό

Επί της αρχή�� συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης χρεών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top