Τα λάθη στο Eurogroup που οδήγησαν στο «σπάσιμο της δόσης» - Γιατί «αγρίεψε» ο Σόιμπλε

Ποια μηνύματα έστειλε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας

Στον έντονο προβληματισμό που επικρατεί σχετικά με τις αιτίες για τις οποίες μας έκαναν νέο «καψώνι» με τη δόση οι εταίροι στο Eurogroup και τι σημαίνει αυτό για τη δεύτερη αξιολόγηση, αναφέρθηκε ο Πέτρος Μποτσαράκος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με την Μάρα Ζαχαρέα. «Κάναμε νέα γκάφα στο Eurogroup. Πιαστήκαμε αδιάβαστοι ενώ μας είχαν προειδοποιήσει» τόνισε ο επικεφαλής του πολιτικού τμήματος του Star.

Όπως ανέφερε, αν και ο Σεπτέμβριος έχει κλείσει εδώ και δέκα μέρες, δεν είχαμε να παρουσιάσουμε στο Eurogroup στοιχεία για το πόσα ληξιπρόθεσμα πληρώσαμε τον προηγούμενο μήνα. Έτσι, δεν μπορούσαμε και να αποδείξουμε ότι από τον Ιούνιο που πήραμε τ��ν πρώτη υποδόση των 1,8 δις, έχουμε δώσει ήδη το 80% για να πληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση από τότε!

Άρα, ήταν προαπαιτούμενο για να εγκριθούν τα 2,8 δισ. ευρώ και δεν το τηρήσαμε και είναι λοιπόν δικό μας το φταίξιμο που η υποδόση κόπηκε σε δύο νέες υποδόσεις, καθώς δεν πήγαμε τα στοιχεία που περίμεναν στο Eurogroup. Παρ’ όλα αυτά, όχι μόνο θέλαμε να πάρουμε την δόση και ήμασταν και σίγουροι ότι θα την πάρουμε! Ο Σόιμπλε εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία και έδειξε τα δόντια του.

«Μας είπαν λοιπόν, π��ρτε στις 24 Οκτωβρίου 1,1 δις για δάνεια που λήγουν και αν μέχρι τότε αποδείξετε με στοιχεία ότι δώσατε τα χρήματα που έπρεπε στην αγορά πληρώνοντας τα ληξιπρόθεσμα του δημοσίου, τότε θα εγκρίνουμε να πάρετε και τα υπόλοιπα 1,7 δις, που προορίζονται επίσης να πάνε στην αγορά για πληρωμή ληξιπρόθεσμων», τόνισε ο Π. Μποτσαράκος.

Τα μηνύματα του Σόιμπλε

Όπως πρόσθεσε, τα μηνύματα του Σόιμπλε είναι ξεκάθαρα:

1. Μας λέει: «Δεν με ενδιαφέρει αν έχετε συμμάχους στο ΔΝΤ ή στις ΗΠΑ για το θέμα του χρέους, εδώ στην Ευρώπη και στο Eurogroup, ο Σόιμπλε και η Γερμανία κυριαρχούν».

2. Διαμηνύει ότι η δεύτερη αξιολόγηση δεν θα κλείσει χαριστικά , τα εργασιακά δεν θα είναι υγιεινός περίπατος για την κυβέρν��ση, ενώ δεν του αρκεί απλώς να στελεχωθεί το υπερταμείο. Θέλει να προχωρήσουν περαιτέρω οι ιδιωτικοποιήσεις και να ξεπεραστούν τα ιδεολογικά εμπόδια μέσα στην κυβέρνηση.

Έτσι, το νέο μας άγχος είναι η δεύτερη αξιολόγηση, γιατί αν δεν κλείσει ως το τέλος του έτους έχουμε πολλά να χάσουμε:

-Δεν θα ξεκαθαριστεί η στάση του ΔΝΤ και η συμμετοχή του στο πρόγραμμα

-Η ελληνική πλευρά θα δυσκολευτεί να διεκδικήσει οτιδήποτε για το χρέος μέσα στο 2016

-Και το χειρότερο, θα κινδυνέψουμε να χάσουμε πάλι το τρένο του Ντράγκι, δηλαδή την ποσοτική χαλάρωση και θα συνεχίσει να βρέχει δισεκατομμύρια στην Ευρώπη και εμείς να κρατάμε ομπρέλα.

Συνεπώς, δεν είναι καθόλου τυχαία τα γερμανικά δημοσιεύματα που επαναφέρουν από το παράθυρο τα σενάρια για Grexit.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top