Αισιόδοξη η κυβέρνηση για το eurogroup της Δευτέρας-Τι φοβάται η ελληνική πλευρά

Στόχος να έχει κλείσει έως τα μέσα Νοεμβρίου η δεύτερη αξιολόγηση

​Ενδιαφέρουσες συναντήσεις με πολιτικούς των ΗΠΑ (τον Jack Lew, τον σύμβουλο του Ομπάμα, στο National Security Council, αλλά και με τον Σαπέν, τον Μοσκοβισί, τον Σόιμπλε και την Λαγκαρντ) είχαν οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, υπήρξε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με την ομάδα αξιολόγησης του ΔΝΤ και συνάντηση με την JP Morgan, που οργάνωσαν με την συμμετοχή 50 με 60 επενδυτών.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ:

Πληροφορίες, αναφέρουν πως η γενική εικόνα είναι ότι η στρατηγική της κυβέρνησης να τελειώσει έγκαιρα τα προαπαιτούμενα, με πολύ μικρή καθυστέρηση, έχει θετικά αποτελέσματα και τη Δευτέρα εκτιμάται ότι θα πάει πολύ καλά καθώς η ελληνική πλευρά έχει τελειώσει με τα προαπαιτούμενα (milestones), σε αντίθεση με τα όσα υποστήριζαν τα ΜΜΕ προ ημερών, ότι δηλαδή είχαν υλοποιηθεί μόνο τα 3 από τα 15 προαπαιτούμενα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών κάποια από τα προαπαιτούμενα που δεν είχαν υλοποιηθεί, μπορεί να ήταν ένα προαπαιτούμενο αλλά να είχε 15 δράσεις από τις οποίες μπορεί να είχαν ολοκληρωθεί οι 14.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ:

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονο��ικών το πρόγραμμα έχει ως εξης:

Δευτέρα το Eurogroup, Τρίτη το Ecofin, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι θεσμοί επιστρέφουν 17 Οκτωβρίου για να αρχίσουν οι συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση στις 18 Οκτωβρίου.

ΠΟΛΥ ΦΙΛΙΚΗ Η ΛΑΓΚΑΡΝΤ:

Πληροφορίες, θέλουν την επικεφαλής του ΔΝΤ να ήταν πολύ φιλική και να επανέλαβε τα εξής: Ότι για να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα θέλει ένα στέρεο πρόγραμμα και να είναι βιώσιμο το χρέος γιατί αυτοί είναι οι κανόνες του ΔΝΤ και δεν αλλάζουν.

Στόχος, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών είναι η δεύτερη αξιολόγηση να έχε κλείσει έως τα μέσα με τέλη Νοεμβρίου ώστε να υπάρχει ένα ελεγχόμενο περιθώριο καθυστερήσεων.

Οι ίδι��ι κύκλοι, επιβεβαίωσαν πως δεν υπάρχει συζήτηση για το τί θα γίνει μετά το 2018, καθώς η συζήτηση που γίνεται τώρα είναι τι μέτρα θα ανακοινωθούν για να εφαρμοστούν το 2018.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ:

Αν δεν οριοθετηθούν τα μέτρα μέσα στον Δεκέμβριο (που είναι και ο επιθυμητός στόχος) και αυτό συμβεί μέσα στο καλοκαίρι, τότε όπως αναφέρουν κύκλοι του Μαξίμου, θα υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Οι επιλογές που έχει η ελληνική κυβέρνηση κατά σειρά προτίμησης, είναι:

- Να είναι μέσα το ΔΝΤ

- Να μην είναι μέσα το ΔΝΤ και

- Να μην υπάρξει απόφαση και αυτό είναι το χειρότερο, καθώς θα δημιουργηθεί αβεβαιότητα και θα είναι δύσκολη η προσέλκυση επενδύσεων. Αν αυτό συμβεί, η χώρα δεν θα μπει στην ποσοτική χαλάρωση.

Προς το παρόν πάντως, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως κανένας από τους εταίρους δεν φανερώνει τα χαρτιά του πριν το τέλος.

Οπότε 7 Δεκεμβρίου, που είναι το τελευταίο Eurogroup της χρονιάς, είναι μια πιθανή ημερομηνία όπου δύο διαδικασίες, της δεύτερης αξιολόγησης και το χρέος, μπορεί να έλθουν μαζί και να ληφθούν οι αποφάσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top