Πρόκληση στον απόηχο των δηλώσεων Ερντογάν: Η Τουρκία δεσμεύει το μισό Αιγαίο με 2 ΝΟΤΑΜ!

Μας ζητούν να μη συμπεριλαμβάνουμε στον σχεδιασμό ασκήσεων σειρά νησιών λόγω της υποτιθέμενης υποχρέωσης αποστρατιωτικοποίησής τους

Σε μία απίστευτη πρόκληση προχώρησε η Τουρκία λίγες μόλις ώρες μετά τις προκλητικής δηλώσεις του Ερντογάν, με τις οποίες αμφισβήτησε ευθέως τη συνθήκη της Λωζάνης.

Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν δύο ΝΟΤΑΜ (Ειδοποίηση προς Αεροπόρους - NOtice to AirMen) με τις οποίες αμφισβητούν το μισό Αιγαίο!

Οι τουρκικές ΝΟΤΑΜ εκδόθηκαν σε α��άντηση των δυο ελληνικών αναγγελιών Α 2088/16 και Α2077/16 για πραγματοποίηση ασκήσεων στο Αιγαίο από 2 έως 7 Οκτωβρίου από την Πολεμική Αεροπορία σε περιοχές που εμπίπτουν είτε σε ελληνικό εναέριο χώρο είτε στο FIR Αθηνών.

Σύμφωνα με την τουρκική ΝΟΤΑΜ Α4233/16, η πρώτη ελληνική αναγγελία από την ΥΠΑ παραβιάζει την υποχρέωση της Ελλάδας για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου βάσει της «Απόφασης των Έξι το 1914», της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης ( με το Παράρτημα της που συνδέεται με το καθεστώς των Στενών) και της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων το 1947.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η Χίος και η Ρόδος (που -όπως όλα τα ελληνικά νησιά- αναφέρονται παρατύπως και με το τούρκικο όνομα τους -Sakiz και Rodos- αντί για Chios και Rhodes) δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε κανένα σχέδιο οιασδήποτε στρατιωτικής άσκησης η εκπαίδευσης.

Ταυτόχρονα, με τη δεύτερη ΝΟΤΑΜ A4232/16 οι τουρκικές αρχές ζητούν από την Ελλάδα να μην συμπεριλαμβάνει στον σχεδιασμό ασκήσεων μιας σειράς νησιών λόγω της υποτιθέμενης υποχρέωσης αποστρατιωτικοποίησής τους.

Τα νησιά αυτά είναι η Σαμοθράκη, τα Ψαρά, η Χίος, η Ικαρία, η Κάρπαθος και η Αστυπάλαια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top