Tσίπρας σε ΟΗΕ: Να αφήσουμε πίσω τη λιτότητα – Χρειαζόμαστε λύση στο θέμα του χρέους

«Να γυρίσουμε σελίδα στις κρίσεις του παρελθόντος και να αποτρέψουμε καινούργιες επικίνδυνες κρίσεις»

Tσίπρας σε ΟΗΕ: Να αφήσουμε πίσω τη λιτότητα – Χρειαζόμαστε λύση στο θέμα του χρέους

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, στις προσπάθειες που καταβάλλει και στις προοπτικές που έχει η Ελλάδα, τονίζοντας ότι «σήμερα, αντίθετα με πριν από έναν χρόνο, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα αποτελούν ευκαιρίες για την διεθνή κοινότητα, για την Ευρώπη και για την περιοχή μας, να γυρίσουμε σελίδα στις κρίσεις του παρελθόντος και να αποτρέψουμε καινούργιες επικίνδυνες κρίσεις».

Ο πρωθυπουργός εισηγήθηκε στη ΓΣ του ΟΗΕ συγκεκριμένο πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο ως διεθνής κοινότητα:

- Χρειαζόμαστε μια δίκαιη, βιώσιμη λύση στην Κύπρο που θα βάλει τέλος μια για πάντα στο αδιέξοδο και εξαρτημένο παρελθόν του νησιού. Μια λύση που θα συνεισφέρει στην αλλαγή της ασταθούς δυναμικής στην περιοχή μας.

- Χρειαζόμαστε μια λύση στο ζήτημα του χρέους που θα συνεισφέρει σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, για το οποίο συζητάμε τόσο πολύ στα Ηνωμένα Έθνη και στην Ευρώπη. Να αφήσουμε τον φαύλο κύκλο της λιτότητας πίσω μας.

- Χρειαζόμαστε μια διεθνή αποτελεσματική απάντηση στη μεταναστευτική κρίση, στη βάση του διεθνούς δικαίου. Μια απάντηση που θα αντιμετωπίζει τις επικίνδυνες ξενοφοβικές και εθνικιστικές φωνές που εμφανίζονται ξανά για πρώτη φορά με τόση ένταση από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Οπωσδήποτε, οι αναχρονιστικές υπερσυντηρητικές δυνάμεις θα επιχειρήσουν να δώσουν τις δικές τους λύσεις σε αυτά τα προβλήματα, επενδύοντας στον φόβο. Μερικές φορές θα αυτοπροσδιοριστούν ως αντισυστημικές δυνάμεις. Οπωσδήποτε, δεν είναι οι δημοκρατικές δυνάμεις που επικρίνουν το σύστημα, εκείνες για τις οποίες η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ανησυχεί. Είναι αυτές οι δυνάμεις που απειλούν τις αξίες μας και αντί να στοχεύουν στην αλλαγή του κόσμου προς το καλύτερο, αποσκοπούν στο να τον διαιρέσουν μέσω του φόβου, της ξενοφοβίας και του εθνικισμού» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας είπε στην αρχή της ομιλίας του ότι ένα χρόνο μετά τον εορτασμό της 70ης επετείου από την υπογραφή του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, οι προκλήσεις και τα προβλήματα επιμένουν (προσφυγικό, ανάπτυξη, ειρήνη) και τα ίδια ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, Προσθέτοντας ότι η εφαρμογή της ατζέντας του ΟΗΕ για το 2030 στην βιώσιμη ανάπτυξη, «καθίσταται πιο επίκαιρη παρά ποτέ».

«Η Ελλάδα αντιμετώπισε την μεγαλύτερη μεταναστευτική ροή από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο»

«Τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα υπήρξε το μέλος της ευρωζώνης που επλήγη με τον σκληρότερο τρόπο από την οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν για να την λύσουν. Η Ελλάδα, είναι στην πρώτη γραμμή των χωρών - μελών της ΕΕ που αντιμετώπισαν την μεγαλύτερη μεταναστευτική ροή προς την Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και στο κέντρο μιας περιοχής με αυξανόμενες προκλήσεις ασφάλειας. Με την αστάθεια να βαθαίνει στα Βαλκάνια και τις συγκρούσεις να επιδεινώνονται στην Ουκρανία βόρεια, στην Λιβύη δυτικά και στην Συρία ανατολικά» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Σήμερα μιλάμε για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που έχουν επιπτώσεις όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή» τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα βγαίνει τώρα, μετά από επτά ταραγμένα χρόνια ύφεσης, «από την βαθύτερη κοινωνική και οικονομική κρίση στην μεταπολεμική της Ιστορία».

«Απόλυτη προτεραιότητά μας η μείωση της ανεργίας»

«Η απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η μείωση της ανεργίας στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα το ταχύτερο δυνατό, μέσω ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που αξιοποιεί τις δυνατότητες του υψηλά εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού μας» είπε ο πρωθυπουργός.

«Ταυτόχρονα, αξιοποιούμε τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων έτσι ώστε να μπορέσει να καθιερωθεί σαν κόμβος ενέργειας, εμπορίου, ναυτιλίας και σιδηροδρομικών μεταφορών στην περιοχή» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα σημάδια στην οικονομία.

«Παγκόσμια πρόκληση το προσφυγικό»

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι μαζί με την αντιμετώπιση της μεγάλης οικονομικής πρόκλησης, ο ελληνικός λαός είναι επίσης αντιμέτωπος «με μια ακόμη μεγάλη πρόκληση, αυτήν της διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών», μια πρόκληση που, όπως υπογράμμισε, «είναι μια παγκόσμια πρόκληση που μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο συλλογικά και στη βάση των αξιών μας».

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην «τεράστια πολιτική κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη με αυξανόμενες ισχυρές ξενοφοβικές δυνάμεις να προωθούν την δική τους ατζέντα», λέγοντας πως «ο λαός της Ευρώπης που χτυπήθηκε πιο σκληρά από την οικονομική κρίση απέδειξε στον κόσμο ότι ούτε οι αρχές μας ούτε η ανθρωπιά μας πρέπει να παρέχονται υπό όρους».

Επισήμανε ότι παρά τις επικλήσεις για απώθηση, η Ελληνική Ακτοφυλακή έσωσε δεκάδες χιλιάδες ζωές αντί να τις θέσει σε κίνδυνο και ότι παρά τις φωνές για παραβίαση της συνθήκης της Γενεύης, η Ελλάδα, μια χώρα της οποίας η υπηρεσία πολιτικού ασύλου ούτε καν υπήρχε πριν από τρία χρόνια, αντιμετωπίζει με δικαιοσύνη και στη βάση της Συνθήκης της Γενεύης τον τέταρτο μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου στην Ευρώπη.

«Η συμφωνία με την Τουρκία εφαρμόζεται και έχει οδηγήσει σε ριζική μείωση των ροών»

«Μαζί με τις τουρκικές και τις ευρωπαϊκές αρχές, εφαρμόζουμε την πολύ δύσκολη αλλά αναγκαία συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Μια συμφωνία που έχει οδηγήσει σε ριζική μείωση των ροών και ακόμη πιο σημαντικό των θανάτων στο Αιγαίο. Μια συμφωνία που αντικατέστησε τον επικίνδυνο δρόμο του Αιγαίου με ένα νόμιμο προς την Ευρώπη» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ως τρίτη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα το πως να συνεισφέρει στην ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία σε μια περιοχή με διαρκώς αυξανόμενη αστάθεια.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στην ενίσχυση του διαλόγου και των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας «μέσω ενός ευρέως φάσματος πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανόμενης και της πολύ καλής συνεργασίας μας στην διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών», υπογραμμίζοντας ότι «ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο είναι ο μόνος τρόπος για την οικοδόμηση στέρεων και μακράς διάρκειας γειτονικών σχέσεων».

Όσον αφορά την ΠΓΔΜ, είπε: «Στο ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ υποστηρίζουμε σταθερά μια κοινά αποδεκτή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις erga omnes. Και έχουμε προωθήσει Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που αποσκοπούν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της διασυνοριακής συνεργασίας αυτήν την κρίσιμη περίοδο».

Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του υπογραμμίζοντας ότι «σήμερα είναι πιο σημαντικό από ποτέ να προασπίσουμε την ειρήνη, τη δημοκρατία και τη βιώσιμη ανάπτυξη σε όλα τα μέτωπα, παντού όπου απειλείται. Και στην Ελλάδα το γνωρίζουμε αυτό πολύ καλά».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top