«Ιερός πόλεμος» μεταξύ Φίλη και Ιερώνυμου-Τα θρησκευτικά προκάλεσαν ΑΓΡΙΑ ΚΟΝΤΡΑ

Οι αιχμές του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και η απάντηση του υπουργού Παιδείας

Αιχμές κατά του Νίκου Φίλη, χωρίς πάντως να τον κατονομάσει, άφησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων, κάνοντας λόγο για "απαράδεκτα και επικίνδυνα πράγματα" με αφορμή τις προωθούμενες αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών. Ζήτησε μάλιστα την παρέμβαση του πρωθυπουργού.

Ειδικότερα, κατά τη συνάντησή του στο αρχιεπισκο��ικό μέγαρο με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι "το μάθημα των Θρησκευτικών περνάει μια κρίση και έχουμε την ανάγκη όλοι και από πλευράς Εκκλησίας και από πλευράς Πολιτείας να συνεργαστούμε πάνω σε μεγάλη βάση χωρίς χρονικά όρια πέντε ημερών ή δέκα ημερών αλλά με περισσότερο χρόνο και περισσότερη άνεση για να πάρουμε τις σχετικές αποφάσεις".

"Βεβιασμένα τώρα ακούμε τα νέα προγράμματα τα οποία ξέρουμε πως ελήφθησαν και πως προωθήθηκαν και με σφραγίδα ποιων ανθρώπων προωθήθηκαν αυτά τα προγράμματα" είπε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε: "Εγώ με μια λέξη θα έλεγα σήμερα επειδή διάβασα τα καινούρια προγράμματα και τα είδα: είναι απαράδεκτα! Είναι επικίνδυνα! Είναι πράγματα που δεν θα αποδώσουν καρπούς αλλά μεγάλη ζημιά στην Παιδεία γενικότερα, στην κοινωνία και ρήξη στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας, Γι’ αυτό και από αυτή τη θέση σήμερα, θα τα πω και στην Ιεραρχία του Οκτωβρίου, κάνω έκκληση προς τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα να σταματήσει αυτήν την προσπάθεια, να αναβάλει κάθε μια πρωτοβουλία ενός ή μερικών ανθρώπων και σε μια βάση μεγάλη Εκκλησίας και Πολιτείας να συνεργαστούμε σοβαρά επιτέλους σε έναν τόπο που ακούγονται λόγια, λόγια, λόγια και λείπει ο λόγος!" τόνισε ο κ. Ιερώνυμος.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΕΘ, Παναγιώτης Τσαγκάρης και τα μέλη της Ένωσης, από την πλευρά τους, δήλωσαν, ότι επισκέφθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο για να "εκφράσουν την αγωνία των θεολόγων καθηγητών, των παιδιών και τ��ν γονιών για τα νέα προγράμματα σπουδών που βεβιασμένα εφάρμοσε ο υπουργός Παιδείας". Επιπλέον, τόνισαν ότι εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στη θέση της Εκκλησίας και τη διάθεση να αγωνιστούν με κάθε νόμιμο τρόπο, "ώστε να αποτραπεί η άλωση της Ορθόδοξης Παιδείας".

Η απάντηση του Φίλη

"Τα νέα προγράμματα του μαθήματος των θρησκευτικών είναι αποτέλεσμα πιλοτικής εκπαιδευτικής εμπειρίας τριών ετών καθώς και πολύμηνου διαλόγου με τους εκπαιδευτικούς - θεολόγους και εκπροσώπους της Εκκλησίας", δηλώνει ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, απαντώντας σε σχόλιο του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου για τις αλλαγές που δρομολογούνται στο μάθημα.

"Τα θρησκευτικά είναι ένα μάθημα όπως όλα τα μαθήματα. Η ευθύνη για τα προγράμματα σπουδών ανήκει, σύμφωνα με τον νόμο, στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής", αναφέρει και προσθέτει: "Είναι λάθος ένα ώριμο αίτημα όπως η αναβάθμιση του μαθήματος των θρησκευτικών από ομολογιακό σε μάθημα γνώσης των θρησκειών, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ορθοδοξία, να μετατρέπεται σε αφορμή ακατανόητης αντιδικίας και κινδυνολογίας".

"Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων είναι πάντοτε ανοικτό στο διάλογο με την Εκκλησία και προσωπικά με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, με τον αυτονόητο αμοιβαίο σεβασμό των διακριτών θεσμικών ρόλων", καταλήγει ο υπουργός Παιδείας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top