Αίτηση κατάθεσης εγγράφων στη Βουλή από τον Χ. Θεοχάρη για την Τράπεζα Αττικής

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Να καταθέσει στη Βουλή το πόρισμα του κοινού κλιμακίου SSM και Τράπεζας της Ελλάδος για τον έλεγχο της Τράπεζας Αττικής ζητά από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο ανεξάρτητος βουλευτής και επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ευθύνης" Χάρης Θεοχάρης, με αίτημα κατάθεσης εγγράφων.

«Στις 11/02/2016 με ερώτησή μου προς την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών είχα επισημάνει την πορεία απαξίωσης της Τράπεζας Αττικής. Το ΤΣΜΕΔΕ που ως βασικός μέτοχος είχε επενδύσει σε 3 αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου συνολικά 650 εκ. ευρώ έχει δει την αξία της επένδυσής του να βυθίζεται. Στην ερώτησ�� μου το Υπουργείο Οικονομικών δεν έδωσε απάντηση» υπενθυμίζει ο κ. Θεοχάρης.

Στο αίτημά του επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «η αδυναμία προσέλκυσης επενδυτών για την Τράπεζα Αττικής αναδεικνύεται από το γεγονός πως η τελευταία αύξηση κεφαλαίου καλύφθηκε αποκλειστικά από φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα, όπως το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, η ΕΥΔΑΠ, η Αερολιμένας Αθηνών ΑΕ (Ελευθέριος Βενιζέλος)» και ότι «είναι ευρέως γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε επανειλημμένως εκφράσει προβληματισμό για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρούνταν να γίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου».
Αναφέρει ακόμα ότι ήδη από τις αρχές του 2016 οι ευρωπαϊκές ερευνούν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής και δημοσιεύματα του τύπου αναφέρουν πως ο έλεγχος ανέδειξε πως σε πολλές περιπτώσεις δανειοδοτήσεων χορηγήθηκαν ποσά και δόθηκαν εγγυητικές επιστολές χωρίς να τηρηθούν πιστωτικά κριτήρια.

«Αποτέλεσμα της διαβρωμένης πιστωτικής πολιτικής της Τράπεζας είναι το γεγονός ότι οι μη εξυπηρετούμενες πιστωτικές εκθέσεις της τράπεζας έχουν εκτοξευθεί στο καταστροφικό 60% των χορηγήσεων» υπογραμμίζει επίσης ο ανεξάρτητος βουλευτής.
Ο κ. Θεοχάρης καταλήγει στο αίτημα κατάθεσης εγγράφων:

«Επειδή οι διαρροές, οι πληροφορίες και τα δεδομένα για την Τράπεζα Αττικής αναδεικνύουν τα κεφαλαιακά προβλήματα της τράπεζας και τους εν��εχόμενους κινδύνους για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Επειδή διαφαίνεται μια πλήρης διαστρέβλωση της λειτουργίας της πιστωτικής πολιτικής και των κριτηρίων χορηγήσεων στην Τράπεζα Αττικής.

Επειδή προκαλούνται επιπρόσθετα ερωτηματικά από την απαιτούμενη διαδικασία αλλαγής της Διοίκησης της Τράπεζας Αττικής και τις διαφωνίες Κυβέρνησης και Τράπεζας της Ελλάδος επί των προτεινόμενων προσώπων.

Επειδή στις 3 Ιουνίου το αρχικό σχέδιο των ευρημάτων του επιτόπιου ελέγχου από το μεικτό κλιμάκιο SSM - ΤτΕ, το οποίο μίλαγε για συμμόρφωση της Τράπεζας Αττικής στους τομείς της εσωτερικής διακυβέρνησης τις διαδικασίες διαχείρισης πιστωτικού κινδύνου, το επιχειρηματικό μοντέλο, την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και τα πληροφοριακά συστήματα, έμεινε αναπάντητο από τη Διοίκηση της τράπεζας.

Παρακαλώ όπως καταθέσετε:

Το πόρισμα του κοινού κλιμακίου SSM και Τράπεζας της Ελλάδος για τον έλεγχο της Τράπεζας Αττικής».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top