ΝΕΑ ΒΟΜΒΑ: Χωρίς οριστικό συμβόλαιο τα βοσκοτόπια – Δεν μπορεί να γίνει παραχώρηση σε τρίτο!

Νομικοί στο STAR: Καμία τράπεζα δεν θα ενέκρινε δάνειο ύψους εκ. ευρώ με υποθήκη περιουσία που δεν ανήκει στο πρόσωπο ή την εταιρεία

Μυθιστόρημα θα μπορούσε να γραφεί για το πώς τα βοσκοτόπια των νεκρών αδελφών Δενδρινού έφτασαν σήμερα να υποθηκεύονται προκειμένου να δοθεί δάνειο στον Ιωάννη Καλογρίτσα για τηλεοπτική ά��εια.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα απ' την αρχή...

Το 1999, 17 χρόνια πριν, οι -τότε εν ζωή- Ανδρέας Δενδρινός και Τόνια Νικολαΐδη Δενδρινού κάνουν ένα προσύμφωνο με τον Σπύρο Καραμπάτσο για μια έκταση 3.000 στρεμμάτων εκτός σχεδίου στο Περαχώρι Ιθάκης.

«Για τα 3.000 στρέμματα, το τίμημα ήταν το 1999 50.000.000 δραχμές. Δόθηκε το μεγαλύτερο ποσό με το προσύμφωνο και εξoφλήθηκε σε 2 δόσεις» αναφέρει στο STAR η δικηγόρος της οικογένειας Δενδρινού, Φωτεινή Μήλιου.

Ο Σπύρος Καραμπάτσος δηλαδή πλήρωσε -με τη σημερινή αντιστοιχία- 148.000 ευρώ για μια έκταση, η οποία θα του μεταβιβαζόταν στο μέλλον, όταν θα γινόταν το οριστικό συμβόλαιο. Η μεταβίβαση όμως των τίτλων ιδιοκτησίας, δεν είναι βέβαιο ότι έγινε, όπως εξηγεί η κα Μήλιου.

«Γιατί δεν έγιναν οριστικά συμβόλαια αφού είχε εξοφλήσει το τίμημα; Γιατί έπρεπε να γίνει ένα τοπογραφικό το τοπογραφικό στοιχίζει πολλά χρήματα, πιθανόν να μην ήθελε να πληρώσει τη φορολογία άμεσα. Δεν ξέρω γιατί το καθυστέρησε τόσο» επισημαίνει.

Για αδιευκρίνιστους λόγους, λοιπόν, το οριστικό συμβόλαιο φαίνεται πως αναβλήθηκε επ’ αόριστον και το 2000 οι Δενδρινοί κάνουν -σύμφωνα με πληροφορίες- το περιβόητο πληρεξούσιο στον Καραμπάτσο.

Ο ίδιος, χρησιμοποιεί το πληρέξούσιο στις 9/9/2016 για να εκχωρήσει τα βοσκοτόπια των Δενδρινών στον κ. Καλογρίτσα. O Ιωάννης Καλογρίτσας έβαλε τα βοσκοτόπια στο πόθεν έσχες για να αποδείξει ότι είχε την οικονομική επιφάνεια να χτυπήσει στη ρουλέτα του πλειστηριασμού πάνω από 50 εκατ. ευρώ.

Και η επιτροπή αποδέχτηκε ότι ο επιχειρηματίας είχε αυτά τα χρήματα, παρά το γεγονός ότι μιλάμε για βοσκοτόπια που παραχωρήθηκαν με ένα πληρεξούσιο, το οποίο -όπως αποκάλυψε το STAR- υπογράφουν δύο άνθρωποι που έχουν φύγει από τη ζωή.

«Σύμφωνα με το νόμο, όταν αποβιώσει κάποιος πλέον η κληρονομία που περιλαμβάνει και ακίνητα, μεταβιβάζεται στον ή στους κληρονόμους. Επομένως, μετά το θάνατο κάποιων προσώπων, οτιδήποτε τα πρόσωπα αυτά είχαν απογράψει εν ζωή ή πληρεξούσια σε σχέση με ακίνητα εν τοις πράγμασι, ντε φάκτο, παύουν να ισχύουν. Πλέον μόνο ο κληρονόμος αποφασίζει να τα δωρίσει, να χαρίσει, να τα παραχωρήσει ή να κάνει πληρεξούσια γι' αυτά» τονίζει στο STAR o δικηγόρος Χρήστος Ηλιόπουλος.

Όπως υποστηρίζουν νομικοί στο STAR, καμία τράπεζα δεν θα ενέκρινε δάνειο τέτοιου ύψους σε όποιο πρόσωπο ή εταιρεία το ζητούσε, εμφανίζοντας ως υποθήκη περιουσία που δεν της ανήκει.

«Με το παραμικρό ψεγάδι από νομικής πλευράς στην κυριότητα των ακίνητων από τον δανειολήπτη στις κανονικές υποθέσεις των χιλιάδων ανθρώπων η τράπεζα δεν δίνει δάνειο» εξηγεί ο κ. Ηλιόπουλος.

Η επιτροπή, πάντως, που έλεγξε το πόθεν έσχες του Καλογρίτσα δέχτηκε ότι τα βοσκοτόπια αξίας 50 εκατ. δραχμών που παραχωρήθηκαν με ένα πληρεξούσιο ιδιοκτητών οι οποίοι έχουν πεθάνει, ΜΠΟΡΕΙ να αποτελέσει ενέχυρο για δάνειο ύψους 80 εκατ. ευρώ.

Τα συμπεράσματα δι��ά σας…

Δείτε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top