Μητσοτάκης: Ζητούμε επιτακτικά εκλογές, επικίνδυνη για τον τόπο η κυβέρνηση

Έκανε λόγο για τρίπτυχο «λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες αποτελεσματικότερο κράτος» - Πρώτη ανάρτηση: 13.39

Εκλογές, και μάλιστα επιτακτικά, ζήτησε για ακόμη μία φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ.
Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για τρίπτυχο «λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες αποτελεσματικότερο κράτος» με το οποίο θα κινηθεί ως κυβέρνηση και έκανε λόγο για σχέδιο που είναι απολύτως κοστολογημένο και εφαρμόσιμο.
«Προσδιόρισα με σαφήνεια τους φορολογικούς συντελεστές που θα μειώσουμε, κοστολογήσαμε το ύψος των παρεμβάσεων και υπογράμμισα την ανάγκη για ισοδύναμα μέτρα» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, καλώντας τους πάντες να συγκρίνουν όσα ο ίδιος είπε με όσα έλεγε ο κ. Τσίπρας πριν από 2 χρόνια «που υποσχόταν παροχές δισεκατομμυρίων ευρώ και τελικά πήρε μέτρα μερικών δισ. ευρώ».
Όσον αφορά τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματ��, είπε: «Η περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών θα υπάρξει εφόσον καταφέρουμε να πείσουμε τους εταίρους μας για μείωση των πλεονασμάτων. Πιστεύουμε ότι θα το πετύχουμε γιατί είμαστε φερέγγυοι και θα εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις».
«Ζητούμε επιτακτικά εκλογές»
«Ζητούμε επιτακτικά εκλογές διότι πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη για τον τόπο, όχι μόνο επειδή δεν έχει την δυνατότητα να φέρει την οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης αλλά επειδή υπονομεύει τους θεσμούς, με παρεμβάσεις δικαιοσύνη, παρεμβάσεις στα μέσα ενημέρωσης, ακόμη και με τον τρόπο που λειτουργεί η Βουλή» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Όπως τόνισε, «το κόστος των εκλογών είναι πολύ μικρό μπροστά στην τεράστια ζημιά που κάνει η παραμονή του Τσίπρα στην εξουσία».
«Όσο καθυστερεί η αξιολόγηση, τόσο μεγαλώνει ο λογαριασμός»
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως ο κ. Τσίπρας ήδη έχει καθυστερήσει πολλούς μήνες την αξιολόγηση, λέγοντας ότι το πρώτο αποτέλεσμα ήταν ο δημοσιονομικός κόφτης.
«Όσο καθυστερεί τόσο χειροτερεύει η θέση της χώρας. Και σήμερα υπάρχουν καθυστερήσεις. Γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η αξιολόγηση; Οι εκκρεμότητες είναι τεχνικού χαρακτήρα χωρίς πολιτικό κόστος. Από ανικανότητα, από αδιαφορία, από εσωτερικές συγκρούσεις, αν πχ. διαφωνεί �� κ. Σκουρλέτης με τις μεταρρυθμίσεις στην ενέργεια; Δεν θέλω να μπει πάλι η χώρα στη αέναη διαπραγμάτευση και να αναγκαστούμε να πάρουμε νέα μέτρα. Να προχωρήσει ο κ. Τσίπρας με την αξιολόγηση» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Και αυτοδύναμη να είναι η ΝΔ θα επιδιώξω όσο το δυνατόν πιο ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία»
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «αγανάκτηση και οργή στους πολίτες για τα ψέματα και την αναποτελεσματικότητα» της κυβέρνησης, ενώ τόνισε πως ως κυβέρνηση θα επιδιώξει το σχηματισμό της ευρύτερης δυνατής πλειοψηφίας.
«Θα ζητήσω ισχυρή εντολή για μεταρρυθμίσεις σε όλο τα φάσμα, θα επιδιώξουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και αυτοδύναμη να είναι η ΝΔ, θα επιδιώξω τη μέγιστη δυνατή συνεργασία για δημιουργία όσο το δυνατόν πιο ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην επόμενη Βουλή» επεσήμανε, τονίζοντας πως στην κυβέρνηση του θα υπάρχουν και εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί: «Η επόμενη μέρα είναι μια μέρα δύσκολη και θα χρειαστούμε την καλύτερη ομάδα».
Τι είπε για ΕΛΣΤΑΤ και Γεωργίου
Σε ερώτηση για την υπόθεση Γεωργίου είπε ότι είναι στη δικαιοσύνη και «δεν θα κάνω κανένα σχόλιο».
Συνεχίζοντας, υπενθύμισε ότι «ο Κώστας καραμανλής είχε ζητήσει εθνική συνεννόηση για να πάρει μέτρα περιορισμού του ελλείμματος αλ��ά έπεσε η έκκληση στο κενό και ο κ. Παπανδρέου εξελέγη με το “λεφτά υπάρχουν”. Οκτώ μήνες μετά μπήκαμε στο μνημόνιο».
Ωστόσο, υπογράμμισε πως δεν θέλει «μια Ελλάδα που είναι ένα απέραντο δικαστήριο για το χθες αλλά εάν απέραντο εργοτάξιο για το αύριο» αλλά «να πάμε όλοι οι Έλληνες ενωμένοι και να κάνουμε ένα άλμα στο μέλλον».
«Λυπάμαι γιατί ακόμη και σήμερα η κυβέρνηση έχει διχαστικό λόγο», πρόσθεσε.
«Δεν δίνω υποσχέσεις, θέτω στόχους»
«Πιστεύω ότι η μείωση της ανεργίας μπορεί να προχωρήσει μόνο μέσα από επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Διαφωνούμε με τον κ. Τσίπρα στον ιδεολογικό μας προσανατολισμό» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Όπως είπε, οι επενδυτές δεν έρχονται σήμερα στην Ελλάδα, αν και υπάρχουν οι προϋποθέσεις ,γιατί «τους τρομάζει ο κ. Τσίπρας, ο οποίος φοράει τον μανδύα του μεταρρυθμιστή αλλά δεν είναι».
Όπως τόνισε, η πολιτική αλλαγή είναι προϋπόθεση για την ανάταση της οικονομίας.
«Θα αποκατασταθούν ο νόμος και η τάξη στο κέντρο της πρωτεύουσας»
Αναφερόμενος στη στάση της ΝΔ για το θέμα του «άβατου» των Εξαρχείων, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δώσει δείγματα γραφής στον τομέα της ασφάλειας.
«Δεν τίθεται ζήτημα επιχειρησιακής ανεπάρκειας της αστυνομίας αλλά πολιτικής βούλησης και είναι ξεκάθαρο ότι δεν την έχει η κυβέρνηση, η οποία που δεν θέλει να συγκρουστεί με τους μπαχαλάκηδες. Ο νόμος και η τάξη θα αποκατασταθούν, αυτό ζητά η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας και είναι μια ατζέντα όχι δεξιά, αλλά ατζέντα κοινής λογικής» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Ο καλός δημόσιος υπάλληλος δεν έχει να φοβηθεί κάτι»
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο θέμα της μεταρρύθμισης στο Δημόσιο, ξεκαθαρίζοντας ότι «ο καλός δημόσιος υπάλληλος δεν έχει να φοβηθεί κάτι».
«Εγώ αγωνίστηκα στο υπουργείο για να επιβάλω την έννοια της αξιολόγησης. Είναι εργαλείο επιβράβευσης των εργατικών δημοσίων υπαλλήλων. Όταν δεν υπάρχει ο καλός δημόσιος υπάλληλος είναι στο σωρό με τον μέτρο και τον κακό. Το σύστημα που έχω ήδη ετοιμάσει και θα επαναφέρω δημιουργεί κίνητρα και επιβραβεύει τους άριστους» τόνισε.
Εξεταστική για τους χειρισμούς Τσίπρα-Βαρουφάκη για τις τράπεζες
Αναφορικά με τις τράπεζες και τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου με την ανακεφαλαιοποίηση επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, προαναγγέλοντας ότι θα πρέπει να αναζητηθούν απαντήσεις ��αι ευθύνες από εξεταστική επιτροπή για τους χειρισμούς Τσίπρα-Βαρουφάκη στο θέμα των τραπεζών.
Για το θέμα των «κόκκινων δανείων», είπε ότι πρέπει να προχωρήσει η εκκαθάρισή τους ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να απελευθερώσουν κεφάλαια και να προχωρήσουν σε νέες χορηγήσεις.
Όχι στη χαλάρωση του ορίου των ομαδικών απολύσεων
Αναφερόμενος στα εργασιακά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη να υπάρχουν αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο.
Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι ούτε απαραίτητη ούτε χρήσιμη η περαιτέρω χαλάρωση του ορίου των ομαδικών απολύσεων».
Τι είπε για την έλεγχο στη σύζυγο του Στουρνάρα
«Δεν θα μπω στον πειρασμό να σχολιάσω το δικαστικό σκέλος της υπόθεσης» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην υπόθεση του ελέγχου των γραφείων της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα.
Ωστόσο, ξεκαθάρισε, πως «οποιαδήποτε παρέμβαση -έμμεση ή άμεση- στο έργο του κεντρικού τραπεζίτη θα στηλιτεύεται άμεσα από τη ΝΔ».
Παράλληλα, έκανε λόγο για υπονοούμενα από την κυβέρνηση που συνέδεαν το θέμα με την απόφαση του διοικητή της ΤτΕ να μην εγκρίνει τη διοίκηση της Τράπεζας Αττικής.
«Ενωμένη όσο ποτέ η ΝΔ»
Ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε και στην ερώτηση για την απουσία αναφοράς σε καραμανλή και Σαμαρά στην ομιλία του στη ΔΕΘ.
«Αφορούσε τους παραγωγικούς φορείς» εξήγησε και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει κανένα εσωκομματικό θέμα στη ΝΔ. Έχω μια πολύ καλή επικοινωνία και με τους πρώην πρωθυπουργούς. Και επικοινωνία υπάρχει και η παράταξη είναι ενωμένη, ίσως περισσότερο από ποτέ. Η ΝΔ κοιτά μπροστά».
Για συνταξιούχους: Δεν μπορώ να δεσμευθώ ότι θα αποκατασταθούν σύντομα οι αδικίες
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν μπορεί να υποσχεθεί κάτι στους συνταξιούχους που έχουν υποστεί μειώσεις, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε με τη «συμφωνία αλήθειας».
«Δεν μπορώ να δεσμευτώ ότι σύντομα θα αποκατασταθούν αδικίες σε βάρος των συνταξιούχων» είπε, αφήνοντας αιχμές για τις παροχολογίες του κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι θα μπορούσε να πράξει αλλιώς και να ταυτιστεί «με την αύρα αυτού του χώρου (ΔΕΘ)» αλλά δεν το κάνει.
«Πιστεύω ότι υπάρχει η ανάγκη για μια νέα μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Να τη δρομολογήσουμε όχι με στόχο τις νέες περικοπές αλλά με στόχο τη νέα γενιά, να ενθαρρύνει την εργασία ώστε να μην έχουν την εντύπωση ότι οι εισφορές τους πηγαίνουν σε ένα βαρέλι δίχως πάτο» κατέληξε.
Δείτε ακόμη:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top