Οι ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Για «συμφωνία αλήθεια με κάθε Έλληνα και Ελληνίδα» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ

Οι ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Η αύξηση των φόρων αποδείχτηκε κοινωνικά άδικη και αναποτελεσματική. Κανένας Έλληνας δεν μπορεί να υπερφορολογείται για να στηρίζεται ένα πελατειακό κράτος» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος εξήγγειλε μέτρα άμεσης μείωσης της φορολογίας με περικοπές δαπανών.

«Δύο είναι τα πεδία που απαιτείται μια νέα συμφωνία με τους πιστωτές μας: Πρώτον, ο περιορισμός των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2018 και μετά από το 3,5% στο 2%, ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος που με τη σειρά του θα στηρίξει την ανάπτυξη. Και δεύτερον, μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση που θα μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, σε συνδυασμό με μια στοχευμένη μείωση των δαπανών και βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΝΔ προανήγγειλε:

- Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε βάθος δύο ετών, 20% τον πρώτο χρόνο και 10% τον δεύτερο
- Στο 24% η φορολόγηση των επιχειρήσεων τον πρώτο χρόνιο, στο 20% τον δεύτερο και η φορολόγηση στα μερίσματα από το 15% στο 5%.
- Ο φόρος για τα αγροτικά προϊόντα επανέρχεται στο 13%
- Καταργείται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί
- Καταργείται ο φόρος των καυσίμων.
Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο και για μείωση 50% στο τέλος της ΕΡΤ, τονίζοντας ότι η κρατική τηλεόραση πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί ως ένα όργανο προπαγάνδας.
Περικοπές δαπανών για εξοικονόμηση πόρων
Ο Πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε πως θα εφαρμόσει μία στρατηγική καταργήσεων και συγχωνεύσεων φορέων του Δημοσίου, εξασφαλίζοντας βελτίωση της αποδοτικότητας και οικονομίες κλίμακας στη λειτουργία του Κράτους.
Συγκεκριμενα, θα εξοικονομηθούν 1,5 δισ. ευρώ:
- 200 εκατ. ευρώ, από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου κατά 12%.
- 400 εκατ. ευρώ, από τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ και όλων των Νομικών Προσώπων της Γενικής Κυβέρνησης.
- 150 εκατ. ευρώ, από την αναστολή των προβλεπόμενων αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους.
- 140 εκατ. ευρώ, από τη μείωση των δαπανών για τόκους στα Έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, φτάνοντας το κόστος στο ύψος του 2014.
- 140 εκατ. ευρώ, από τον εξορθολογισμό της κρατικής επιχορήγησης στα ευγενή ταμεία.
- 100 εκατ. ευρώ, από το συμψηφισμό οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ με αγροτικές επιδοτήσεις.
- 150 εκατ. ευρώ, από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τις ηλεκτρονικές προμήθειες και την Εθνική Στρατηγική για το Φάρμακο.
- 20 εκατ. ευρώ από τη συγχώνευση κτιριακών υποδομών.
- 75 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 300 εκατομμύρια ευρώ στην τετραετία, από τη διατήρηση της υπάρχουσας σχέσης προσλήψεων και αποχωρήσεων στο δημόσιο.
- 100 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 400 εκατομμύρια ευρώ στην τετραετία από την κατάργηση δομών που δημιουργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχές του 2015 και από τη στρατηγική εκχωρήσεων (outsourcing) στον ιδιωτικό τομέα
Δείτε ακόμη:
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top