Τι είπε ο Τσίπρας στη σύνοδο της ΕΕ για κοινωνική αλληλεγγύη, ασφάλεια, προσφυγική κρίση

«Στην Ευρώπη υπάρχει κρίση ενότητας, κρίση εμπιστοσύνης, υπαρξιακή κρίση» τόνισε- Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star Θ. Αθανασίου

«Οι λαοί δεν εμπνέονται από το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οι αιτίες: η ζωή τους τα τελευταία χρόνια δεν γίνεται καλύτερη. Το αίσθημα ανασφάλειας γενικεύεται. Οι ανισότητες διευρύνονται. Η ανεργία εξαπλώνεται» τόνισε ο κ. Τσίπρας κατά τη σύνοδο των 27 στην Μπρατισλάβα, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου.

«Η ΕΕ δίνει την αίσθηση γραφειοκρατικού οργανισμού χωρίς διαφάνεια και συνέπεια στις αποφάσεις. Η Ευρώπη απειλείται από άνοδο της Ακροδεξιάς και των αντιευρωπαϊκών λαϊκίστικων δυνάμεων» πρόσθεσε.

Οι δράσεις που ζήτησε ο Α. Τσίπρας
Όσον αφορά στις απαιτούμενες δράσεις ανέφερε ότι χρειάζεται νέο όραμα και γενναίες αποφάσεις.
1. Περισσότερη διαφάνεια και δημοκρατία. Ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμοποίησης των ευρωπαϊκών θεσμών (ΕΕ, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) έναντι των διακυβερνητικών θεσμών.

2. Διατήρηση και ενίσχυση του κοινωνικού κεκτημένου. "Υπάρχουν 25 εκ άνεργοι, 11εκ. μακροχρόνια άνεργοι, ανεργία των νέων 30-50% στην περιφέρεια. Μια χαμένη γενιά" τόνισε χαρακτηριστικά.

3. Αλληλεγγύη και αποτελεσματικότητα. "Απο κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων. Οχι ο καθένας μόνος του.Χρειαζόμαστε νέο όραμα. Αν σε έξι μήνες στην Ρώμη παρουσιάσουμε μόνο γραφειοκρατικούς και διπλωματικούς συμβιβασμούς, χωρίς όραμα, θα έχουμε την ίδια τύχη με την καμπάνια του Bremain" προειδοποίησε.

Για την προχθεσινή ομιλία Γιούνκερ ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι ήταν σε σωστή κατεύθυνση, όπως τόνισε και στις δηλώσεις του, ενώ ζήτησε να συνδυαστεί η δη��οσιονομική σταθερότητα με δημοσιονομική ευελιξία, ως επενδυτικό κίνητρο.

Ζήτησε ακόμα να υπάρχουν δημοσιονομικές εξαιρέσεις στα κονδύλια για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Για την ασφάλεια τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί η αντιτρομοκρατική συνεργασία, αλλά με αναβάθμιση του παγκόσμιου και περιφερειακού ρόλου της ΕΕ στην αντιμετώπιση και διαχείριση κρίσεων.
Τι είπε για το προσφυγικό ο Έλληνας πρωθυπουργός
Για το προσφυγικό ο κ.Τσίπρας υποστήριξε: "Μη νομίζουμε ότι υιοθετώντας την ατζέντα της Ακροδεξιάς αποτρέπουμε την άνοδό της. Η Ακροδεξιά ατζέντα, ενισχύει την ίδια την Ακροδεξιά. Αυτό που απαιτείται είναι ενίσχυση της αποτελεσματικότητας. Οχι blame game…. Χρειάζεται ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική για την μετανάστευση και το άσυλο» υπογράμμισε ενώ συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει την καθιέρωση ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι χρειάζονται συμφωνίες με τις χώρες διέλευσης, αντιμετώπιση παράνομης διακίνησης, αλλά και νόμιμες οδοί μετανάστευσης, σε συνδυασμό με την στήριξη των χωρών πρώτης υποδοχής, την δίκαιη αναθεώρηση του Δουβλίνου ώστε να μην πέφτει το βάρος σε αυτές «και βεβαίως μετεγκαταστάσεις».