Τσίπρας από την Μπρατισλάβα: Οι δημοσιονομικοί κανόνες δεν είναι οι 10 εντολές του Μωυσή

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά τη σύνοδο – Τι μεταδίδει ο απεσταλμένος του Star στην Μπρατισλάβα, Θάνος Αθανασίου

Τσίπρας από την Μπρατισλάβα: Οι δημοσιονομικοί κανόνες δεν είναι οι 10 εντολές του Μωυσή

Την πεποίθηση ότι η ΕΕ άνοιξε τη συζήτηση για ένα νέο όραμα περισσότερης αλληλεγγύης και κατανόησης των προβλημάτων των πολιτών εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της άτυπης συνάντησης των 27 στη Μπρατισλάβα.

Νομίζω σήμερα, έγινε αντιληπτό, ότι περισσότεροι εκ των 27 έχουν κατανοήσει ότι βρισκόμαστε σε μία μεγάλη κρίση και αν δεν αλλάξουμε θα οδηγηθούμε σε μια υπαρξιακή κρίση και μεγάλα αδιέξοδα. Είναι κοινή η αντίληψη ότι οι πολίτες δεν εμπνέονται πια από το όραμα της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και πρέπει τώρα να υπάρξει ένα άλλο όραμα. Παραμένουν οι διαφορετικές και εκτιμήσεις για τα διαφορετικά μετρά που πρέπει να παρθούν. Μπαίνει όμως στο τραπέζι η κοινωνική ατζέντα", είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας με ικανοποίηση την παρέμβαση του Ζ.Κ. Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του Star στην Μπρατισλάβα, Θάνος Αθανασίου.

Η Ευρώπη, είπε ο Α.Τσίπρας, “βάζει πλέον σε προτεραιότητα μερικούς κοινωνικούς στόχους”, την μείωση της ανεργίας και των ανισοτήτων, την κοινωνική συνοχή, “έννοιες”, όπως είπε, “ξεχασμένες από τις Συνόδους των 28”.

Πολίτες δεν εμπνέονται από την ΕΕ εξ αιτίας του ότι η ζωή τους είναι χειρότερη, καθώς υφίστανται ανισότητες βορρά νότου ανατολής και δύσης και αν δεν είναι άνεργοι είναι επισφαλώς εργαζόμενοι”, τόνισε.

Ο Α.Τσίπρας είπε πως η ΕΕ πρέπει "να σταματήσει να πιστεύει ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες είναι οι 10 εντολές του Μωυσή γραμμένες πάνω σε πέτρα”.

Ζήτησε “το σύμφωνο σταθερότητας να είναι και ανάπτυξης”, και να δοθεί προτεραιότητα σε αυτούς που έχουν πληγεί από την κρίση.

Καταλήγοντας επεσήμανε ότι αν οι 27 “δεν αγκαλιάσουμε την ιδέα της αλληλεγγύης δεν θα εμπνεύσουμε τους λαούς της Ευρώπης”, επισημαίνοντας ότι “άνοιξαν ζητήματα που είχαν κλείσει και χρειαζόταν εδώ και χρόνια να έχουν ανοίξει”.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top