Το star.gr στην Μπρατισλάβα: H συνάντηση των 27, το ξενοδοχείο Τσίπρα και ο οδικός χάρτης

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου

Να κάνουν την κρίση ευκαιρία καλεί τους 27 ο Ντόναλντ Τούσκ, λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση και ανακοινώνει ότι θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη για την αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ΕΕ, ο οποίος αποτελεί μια τεχνική και πολιτική μεταφορά και συμβιβασμό, επί του σχεδίου Γιούνκερ, όπως αυτό παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο τη�� Κομισιόν στο Στρασβούργο.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star, στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου, «η ΕΕ θα δεσμευθεί για κοινή πολιτική άμυνας στο μέλλον, για μισό τρις χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας σε τρία χρόνια, για ομαλοποίηση της μετανάστευσης, εμβάθυνση της ευρωζώνης και 1 τρις αύξηση του κοινοτικού ΑΕΠ, μόνο από επενδύσεις στις τηλεπικοινωνίες ως το 2025».

Πάνω από όλα όμως θα στείλουν το μήνυμα ότι οι 27 θέλουν να είναι μαζί και κατανοούν την προστιθέμενη αξία του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

«Δεν έχουμε έρθει στην Μπρατισλάβα για να παρηγορήσουμε ο ένας τον άλλον. Ή ακόμα χειρότερα, για να αρνηθούμε τις πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Σε α��τή τη συγκεκριμένη στιγμή στην ιστορία της κοινότητας μας, μετά την ψηφοφορία στο Ηνωμένο Βασίλειο, το μόνο πράγμα που έχει νόημα είναι να έχουμε μια νηφάλια και βάναυσα ειλικρινή αξιολόγηση της κατάστασης». Με αυτή τη φράση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ, έδωσε το στίγμα της ιστορικής για την ΕΕ συνάντησης των 27 στο κάστρο της Μπρατισλάβας, στις όχθες του Δούναβη, με το μέλλον της Ευρώπης να είναι το μοναδικό ουσιαστικό θέμα στην ατζέντα.

«Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι ένα αισιόδοξο σενάριο για το μέλλον, χωρίς αμφιβολία . Αλλά αυτό απαιτεί μια ρεαλιστική διάγνωση των αιτιών του Brexit και τις πολιτικές του συνέπειες για όλη την Ευρώπη. Ένα πράγμα πρέπει να είναι απολύτως σαφές εδώ στην Μπρατισλάβα: ότι δεν μπορεί να ξεκινήσουν οι συζητήσεις μας υπό τη μακάρια πεποίθηση ότι τίποτα δεν είναι λάθος, ότι τα πάντα ήταν και είναι εντάξει», λέει ο Πρόεδρος Τούσκ.

«Είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα διαβεβαιώσουμε τους πολίτες μας ότι έχουμε μάθει τα μαθήματα του Brexit, και ότι είμαστε σε θέση να φέρουμε πίσω τη σταθερότητα και την αίσθηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικής προστασίας. Ελπίζω ότι ο οδικός χάρτης της Μπρατισλάβας, που θα παρουσιάσω αύριο θα είναι ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, έφτασε στο ξενοδοχείο Grand Hotel River Park της Μπρατισλάβας, λίγο μετά τις 9 τοπική ώρα το βράδυ της Πέμπτης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Νίκο Ξυδάκη, και είχε στη συνέχεια συνάντηση με τον Έλληνα μόνιμο αντιπρόσωπο στις Βρυξέλλες κ.Παπασταύρου, σχετικά με την ατζέντα της Συνόδου. (Ακολουθούν ΦΩΤΟ από το ξενοδοχείο που θα μείνει ο κύριος Τσίπρας).

presidential-suite-dining-room-1.jpgrsz_danube-suite-1.jpg


suite-bathroom--2-.jpgexecutive-club-lounge-1.jpg

Στο ίδιο ξενοδοχείο κατέλυσε και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη - καθώς δίπλα στο χώρο βρίσκεται και το πάρκο “Σλόβακο - Κυπριακής Φιλίας” το οποίο είναι φυτεμένο με κυπριακές λεύκες.

Στο ίδιο ξενοδοχείο έμειναν και οι περισσότεροι από τους ηγέτες που θα διανυκτερεύσουν στην Μπρατισλάβα, πλην των εκπροσώπων των Ευρωπαϊκών Θεσμών, Ζ.Κ.Γιούνκερ και Ντ.Τούσκ και Μάρτιν Σούλτς που έμειναν στο Sheraton. O Ζ.Κ.Γιούνκερ έφτασε στην Σλοβακική πρωτεύουσα συνοδευόμε��ος από τον επικεφαλής του γραφείου του Μάρτιν Ζέλμάγιερ και τον επικεφαλής εκπρόσωπο της Κομισιόν, Μ.Σχοινά, ενώ ο Ντ.Τούσκ με τον δικό του εκπρόσωπο Πρέμπεν Άαμμαν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top