Μόνον τα πόθεν έσχες των πολιτικών θα δημοσιοποιηθούν τελικά στο διαδίκτυο!

Δεν κινδυνεύουν από… «ξάφρισμα» οι υπόλοιποι – Τι διευκρινίζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης

«Εσφαλμένες» υποστηρίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι είναι οι αναφορές των ΜΜΕ για δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο των δηλώ��εων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) όλων των υπόχρεων, από την 1η Οκτωβρίου 2016, ενώ υποστηρίζει ότι «δημιούργησαν τεχνητές και άσκοπες συγχύσεις και ανησυχία στους πολίτες» (αν και μόλις σήμερα προχώρησε στις σχετικές διευκρινίσεις…).

Η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες θεωρείται πάντως «γενική δοκιμή» για το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης κατά κανόνα δεν δημοσιεύονται και ότι εξαιρούνται μόνο οι δηλώσεις που υποβάλλουν ο Πρωθυπουργός, οι Αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση, οι Υπουργοί, οι αναπληρωτές Υπουργοί και οι Υφυπουργοί, οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές και οι Περιφερειάρχες, οι Δήμαρχοι και όσοι διαχειρίζονται τα οικονομικά των προαναφερθέντων πολιτικών κομμάτων.
Οι δηλώσεις των συγκεκριμένων προσώπων υπόκεινται σε δημοσιοποίηση στον διαδικτυακό τόπο της Βουλής, αλλά εξαιρούνται σε κάθε περίπτωση από αυτή εκείνα τα στοιχεία που είναι ικανά να προκαλέσουν βλάβη στη ζωή ή την περιουσία του δηλούντος και της οικογένειάς του (όπως διεύθυνση κατοικίας, αριθμοί κυκλοφορίας μεταφορικών μέσων, αριθμός φορολογικού μητρώου κ.λπ.), σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος, αλλά και τη σχετική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι δικαστικοί, αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατροί, αστυνομικοί, διαιτητές και δημοσιογράφοι, δηλαδή όλοι όσοι είχαν υποχρέωση υποβολής πόθεν έσχες τα προηγούμενα χρόνια θα κληθούν για πρώτη φορά να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης και να συμπεριλάβουν σε αυτή και τα… «λεφτά στο στρώμα», όταν υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ!
Το γεγονός ότι η υποχρέωση αφορά χιλιάδες άτομα είχε προκαλέσει έντονη ανησυχία πάντως στην ΕΛ. ΑΣ. ότι οι διαρρήκτες και οι ληστές θα έβρισκαν έτοιμη «βάση δεδομένων» στο διαδίκτυο για το ποιοι και πού έχουν χρήματα, όπως και για την γενικότερη περιουσιακή τους κατάσταση. Σύμφωνα όμως με το Υπουργείο Δικαιοσύνης η δημοσιοποίηση αφορά τελικά πολιτικούς ή πρόσωπα που έχουν αναλάβει πολιτικά καθήκοντα και με διασφάλιση παράλληλα των πιο «ευαίσθητων στοιχείων» και όχι όλους τους υπόχρεους.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top