Κατεπείγουσα ερώτηση της Καϊλη σε Κομισιόν για ΜΜΕ: Θα προστατέψετε την ελεύθερη δημοσιογραφία;

Κάνει ειδική αναφορά στην δήλωση-νουθεσία της Γεροβασίλη για τα ιδιωτικά κανάλια καθώς και την απαξίωση της Ευαγγελίας Τσικρίκα από τον Αλέξη Τσίπρα

​Κατεπείγουσα ερώτηση για τα ΜΜΕ με αφορμή «τη συνταγματική εκτροπή που συμβαίνει στην Ελλάδα σε επίπεδο θεσμών και ατομικών δικαιωμάτων και στο θέμα της αδειοδότησης» κατέθεσε η Εύα Καϊλή.

Η ευρωβουλευτής της Ελιάς ζητά τη λήψη άμεσων μέτρων και δράσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προστασία της ελεύθερης δημοσιογραφίας, των εργαζομένων που απολύονται, την προστασία των φορολογουμένων από την απώλεια των δανείων των καναλιών που κλείνουν και την φίμωση των ΜΜΕ που επιχειρείται από ορισμένες κυβερνήσεις.

Η κα Καϊλή κάνει ειδική αναφορά τόσο στην πρωτοφανή δήλωση-νουθεσία της Όλγας Γεροβασίλη στα ιδιωτικά κανάλια για το τι πρέπει να προβάλλουν και τι όχι, αλλά και στην απαξιωτική στάση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ απέναντι στην δημοσιογράφο Ευαγγελία Τσικρίκα του Alpha όταν του εξέφρασε την αγωνία της για τις επερχόμενες απολύσεις στα ΜΜΕ.

Αναλυτικά η ερώτηση της κας Καϊλή:

«Η συνταγματική εκτροπή που συμβαίνει στην Ελλάδα σε επίπεδο θεσμών και ατομικών δικαιωμάτων και στο θέμα της αδειοδότησης των ΜΜΕ συμπυκνώνεται στη χαρακτηριστική δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου ότι "Το αυτονόητο δικαίωμα του Ελληνικού λαού στην ενημέρωση για τόσο σημαντικά ζητήματα, όπως η χθεσινή Σύνοδος, καταπατήθηκε απ΄ την επιλογή των ιδιωτικών καναλιών να προβάλλουν ή να αποκρύπτουν ό,τι νομίζουν”. Η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου εκφράζει επίσημα τη θέση της κυβέρνησης ότι έχει δικαίωμα να επιβάλλει σε δημοσιογράφους και ιδιωτικά κανάλια ακόμη και ποια γεγονότα θα π��οβάλλουν, με ποιον τρόπο και πώς θα τα αξιολογήσουν.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ απαξίωσε δημοσιογράφο σταθμού που δεν αδειοδοτήθηκε. Την ίδια αδιάφορη στάση φαίνεται ότι τηρεί η κυβέρνηση στο θέμα των δανείων των σταθμών που θα κλείσουν, τα οποία ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

α) Με πρόδηλη την απουσία θεσμικού πλαισίου προστασίας των ΜΜΕ και της ελεύθερης έκφρασης δημοσιογράφων σε επίπεδο ΕΕ, προτίθεται η Επιτροπή να αναλάβει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία ή άλλη δράση, δεδομένου του κατεπείγοντος προβλήματος;

β) Πώς θα δράσει γρήγορα για την προστασία των εργαζομένων των σταθμών που θα κλείσουν τις επόμενες 80 ημέρες και των φορολογουμένων από την απώλεια των χρημάτων των δανείων των σταθμών που θα κλείσουν;».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top