Έρχεται Σένγκεν και στην Άμυνα! Το σχέδιο για Αμυντική Ένωση στην Ευρώπη

Στόχος αρχικά να συντονίσει τις ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις της ΕΕ κατά των λαθροδιακινητών – Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες

Την επίσημη έναρξη διαβούλευσης για τη δημιουργία μιας «Αμυντικής Ένωσης» στο εσωτερικό της ΕΕ, ενός «Σένγκεν για την Άμυνα», ζήτησαν με κοινό τους έγγραφό προς τις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες οι υπουργοί Άμυνας της Γερμανίας και της Γαλλίας, Ursula Von der Leyen και Jean-Yves Le Drian.
Το έγγραφο των έξι σελίδων, παρελήφθη χθες (11 Σεπτεμβρίου) για συμβολικούς λόγους και -σύμφωνα με κοινοτικές πηγές- περιγράφει το πλαίσιο της δ��μιουργίας κοινής αμυντικής πολιτικής, που για αρχή θα συντονίσει τις ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις της ΕΕ κατά των λαθροδιακινητών μεταναστών.
Η κοινοτική πηγή, που επιβεβαίωσε στο star.gr την ύπαρξη του εγγράφου, σημείωσε ότι βασίζεται στα άρθρα 42 και 46 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης και πως αναζητεί τρόπο ώστε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να σχεδιάζει και να αποφασίζει κοινές αμυντικές επιχειρήσεις, χωρίς να παραμερίζει ή να υποβαθμίζει τις εθνικές ένοπλες δυνάμεις.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το αίτημα για προώθηση της αμυντικής διάστασης της Ένωσης θα υπάρχει και στην ομιλία Γιούνκερ στην ολομέλεια του Στρασβούργου, για την κατάσταση της Ένωσης την Τετάρτη.
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top