Τσίπρας για τηλεοπτικές άδειες:Πρέπει να μπει τάξη-Παραδέχθηκε το κλείσιμο υγειών επιχειρήσεων

Δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για θεματικές και περιφερειακές άδειες

​Το ζήτημα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες ήταν κυρίαρχο και στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Α. Τσίπρας στη ΔΕΘ, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει πως την κυβέρνηση την ενδιαφέρουν οι χαμένες θέσεις εργασίας στα τηλεοπτικά κανάλια, όσο και εκείνες των υπόλοιπων 1,5 εκατ. ανέργων.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου του Star, E. Σαββοπούλου γιατί δεν αναφέρει η κυβέρνηση πόσα χρήματα θα χάσει από τις ασφαλιστικές εισφορές και τους φόρους που κατέβαλαν τόσα χρόνια τα τηλεοπτικά κανάλια που δεν πήραν άδεια, ο Α. Τσίπρας απάντησε:

«Κατανοώ τη συναισθηματική σας φόρτιση και ότι η εργασία σας είναι ό,τι πολυτιμότερο για εσάς, αλλά και για 1,5 εκατ. ανέργων σε όλη την Ελλάδα ισχύει το ίδιο. Όμως δεν κλείνει τους σταθμούς σας η κυβέρνηση και δεν ξέρω αν θα κλείσουν τελικά γιατί μπορούν να συμμετέχουν σε πλατφόρμες. Αυτό που σας κλείνει είναι ότι οι ιδιοκτήτες σας κάνοντας έναν επιχειρηματικό υπολογισμό δεν θέλανε να πάρουν άδειες. Όσοι θελήσανε, μπήκαν στο διαγωνισμό έδωσαν χρήματα και πήραν άδειες, σε ένα διαγωνισμό που έγινε με αδιάβλητο τρόπο».

Εδώ όμως βρίσκεται και το παράδοξο του σκεπτικού της κυβέρνησης, καθώς δεν δόθηκε από τον πρωθυπουργό καμία απάντηση ω�� προς το πώς με την ανεργία στο 26%, αποφασίζει ελαφρά τη καρδία να κλείσει δύο υγιείς επιχειρήσεις (Star και Alpha) και να προστεθούν έτσι στο ήδη εκρηκτικό ποσοστό της ανεργίας, χιλιάδες νέοι άνεργοι.

Συνέχισε πάντως λέγοντας πως «δεν δώσαμε άδεια στους φίλους μας» και ότι ο διαγωνισμός ήταν σχεδιασμένος ώστε να μεγιστοποιηθεί το όφελος για το Δημόσιο.

«Βρισκόμαστε μπροστά ενδεχομένως σε ένα πρόβλημα σημαντικό δεν είναι όμως σημαντικότερο το δικό σας πρόβλημα από εκείνο χιλιάδων εργαζομένων ή από των εργαζομένων του Alter, ή των εργαζομένων στην Ελευθεροτυπία που έκλεισε. Ο νόμος που ψηφίσαμε για τα ΜΜΕ είχε ένα σκέλος τον διαγωνισμό και περιείχε πρόβλεψη να υπάρχουν μόνιμες θέσεις εργασί��ς αξιοπρεπούς αμοιβής. Από τη δική μας πλευρά μόνος γνώμονας είναι η υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και των εργαζομένων. Δεν μπορεί να ταυτίζετε τα συμφέροντα των εργαζομένων με εκείνα των εργοδοτών».

Κι εδώ όμως ο κ. Τσίπρας δεν είπε ότι τόσο το Alter, όσο και την Ελευθεροτυπία, τα έκλεισαν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες τους, που δεν κατάφεραν να αντέξουν στην οικονομική κρίση και όχι η κυβέρνηση. Όμως στην περίπτωση του Star και του Alpha έχουμε το παράδοξο ότι η κυβέρνηση με το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, κλείνει δύο υγιείς επιχειρήσεις, οι ιδιοκτήτες των οποίων πλήρωναν κανονικά τους εργαζομένους τους όλα αυτά τα χρόνια, αντέχοντας τις πιέσεις της οικονομικής κρίσης, κατέβαλαν κανονικά και χωρίς καθυστέρηση τις ασφ��λιστικές τους εισφορές, αλλά και τους φόρους που τους αναλογούσαν.

Αυτό ομολογουμένως είναι παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς πουθενά στον κόσμο μια κυβέρνηση δεν επεμβαίνει στο κλείσιμο οποιασδήποτε υγιούς επιχείρησης, όχι μόνο τηλεοπτικής με τη δικαιολογία ότι πρέπει να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό ή στο οικονομικό πεδίο.

Όσο για το ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για τις θεματικές και τις περιφερειακές άδειες που επίσης ρώτησε η δημοσιογράφος του Star, ο πρωθυπουργός δεν έδωσε καμία απάντηση, εντείνοντας την ανασφάλεια των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που δεν κατάφεραν να πάρουν άδειες πανελλαδικής εμβέλειας.

«Θα σταθούμε δίπλα και στον τελευταίο εργαζόμενο γιατί αυτό που μας αφορά δεν είναι να χαθούν θέσεις εργασίας, αλλά να τις προστατεύσουμε. Πρέπει όμως να μπει τάξη σε ένα ασύδοτο τοπίο. Εμείς δίνουμε δυνατότητα για 4 άδειες γιατί τα ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας πρέπει να έχουν βιώσιμα σχήματα. Να συντηρούνται από τη διαφήμιση και όχι από τη διαπλοκή», συνέχισε ο Α. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μη χάσει ούτε ένας τη δουλειά του. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δώσουμε κίνητρα ώστε αν υπάρξουν απολύσεις και αυτοί οι εργαζόμενοι που θα απολυθούν να προσληφθούν στους νέους παρόχους και σε αυτό προσανατολιζόμαστε. Από εκεί και πέρα πιστεύω ότι όλοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να κρατούνται όμηροι από κάποιους που θέλουν να έχουν χωρίς να πληρώνουν. Το τζάμπα πέθανε».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top