Αποκλείει πρόωρες εκλογές ο Α. Τσίπρας και βλέπει σύντομα λύση για το χρέος

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ - Πρώτη ανάρτηση: 13:50

​Για μια ακόμα φορά, ο Α. Τσίπρας απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχουμε λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους.

«Ο κ. Μητσοτάκης όταν εξελέγη δήλωσε ότι θα διαχειριστεί την αντιπολιτευτική ρητορική και τακτική χωρίς βιασύνη. Μετά άλλαξε γραμμή και είπε να γίνουν εκλογές λίγο πριν από την κρίσιμη πρώτη αξιολόγηση αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Τις μέρες εκείνες που το ΔΝΤ ζητούσε αίμα ο κ. Μητσοτάκης αντί να στηρίξει την εθνική προσπάθεια ��διαφορούσε γι’ αυτό, ζητούσε εκλογές και δεν τον ενδιέφερε αν η άποψη του Ταμείου θα γινόταν αποδεκτή από τους άλλους θεσμούς. Πόνταρε στο σενάριο της παρένθεσης. Εγκλωβίστηκε σε μια στρατηγική διεκδίκησης εκλογών που γίνεται γραφική, δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο από το να ζητά εκλογές».

«Η χώρα δεν έχει ανάγκη από εκλογές, αλλά σταθερότητα. Η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό έχει αλλάξει πλήρως. Πηγαίνουμε στη διαπραγμάτευση για το χρέος και τη 2η αξιολόγηση, έχοντας στόχους και σχέδια. Έχουμε συμμάχους στην Ευρώπη και με αυτό τον τρόπο μπορούμε να κερδίσουμε περισσότερα. Η ανάπτυξη θα έρθει έτσι κι αλλιώς. Μια οικονομία που έχει συμπιεστεί επτά χρονιά θα έχει ένα ριμπάουντ, το θέμα είναι αν η ανάπτυξη θα είναι διαρκής και αυτό θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα ληφθούν έως τέλος του χρόνου. Θα θέλαμε σε αυτή τη μάχη να είχαμε σύμμαχο τη ΝΔ, αλλά την έχουμε απέναντι», κατέληξε.

«Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην επίλυση της κρίσης χρέους»

Όσον αφορά στην επίλυση του καίριου ζητήματος του ελληνικού χρέους, ο Α. Τσίπρας τόνισε ότι είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην επίτευξη αυτού του στόχου,

«Σήμερα οι περισσότεροι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης πιέζουν για μια οριστική λύση. Οι αποφάσεις του eurogroup στις 24 Μαΐου κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτό το οποίο μας δημιουργεί συνθήκες αναβλητικότητας σε σχέση με την επανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών δεν είναι οι αποφάσεις αυτές καθαυτές, αλλά η διαρκής κόντρα ανάμεσα στο ΔΝΤ και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Το ΔΝΤ έχει δώσει όριο έως τέλος χρόνου και έχει πει ή θα υπάρξει συγκεκριμενοποίηση των μέτρων ή φεύγει από το πρόγραμμα. Αυτό είναι το deadline της διαπραγμάτευσης. Δεν μπορεί να περιμένει άλλο η χώρα και οι πολίτες που έχουν υποστεί τέτοια επώδυνη προσαρμογή και δεν μπορεί το ελληνικό πρόβλημα να εξαρτάται από τις εκλογές σε άλλες χώρες», είπε.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ακόμα και στην επιδίωξη της κυβέρνησης να εξελιχθεί η χώρα σε ενεργειακό κόμβο, ενώ τόνισε πως παρακολουθεί τις εξελίξεις στις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας, οι οποίες όπως είπε είναι συνεχώς μεταβαλλόμενες.

«Ο ανασχηματισμός δεν ανακοινώνεται εκ τω�� προτέρων»

Σε ερώτηση αν θα προχωρήσει στον ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος και αν ο Ν. Παππάς θα παραμείνει υπουργός Επικρατείας, όπως πρόσφατα ζήτησε ο ίδιος, ο πρωθυπουργός απάντησε με νόημα:

«Δε θα αποφασίσει ο Παππάς αν θα αλλάξει υπουργείο».

Συνέχισε μάλιστα τονίζοντας ότι ο ίδιος δεν είναι της λογικής «αποφασίζουμε και διατάζουμε» και ότι προτεραιότητα έχει στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο θα συζητηθούν ζητήματα που έχουν να κάνουν και με τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης.

«Ο ανασχηματισμός πάντως δεν ανακοινώνεται εκ των προτέρων», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορούν οι πολιτικές εξελίξεις σε μια χώρα να είναι τροχοπέδη για την υπόθεση του ελληνικού χρέους»

Αναφερόμενος στο κατά πόσο οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία επηρεάζουν την επίλυση του ζητήματος του χρέους στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργό είπε πως αυτό δεν είναι ένα διμερές ζήτημα ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, αλλά ένα θέμα που αφορά τους τρεις θεσμούς, την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

«Η Γερμανία είναι σημαντική χώρα, δεν είναι όμως η μόνη χώρα στην ΕΕ και ιδιαίτερα στο βαθμό που έχουμε ένα πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει καθοριστικά το ΔΝΤ. Είναι ένα πρόγραμμα με διεθνή διάσταση γιατί η λύση στο πρόβλημα του χρέους θα παίξει ρόλο και στη λύση του προβλήματος της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας», είπε και πρόσθεσε:

«Στην κυρία Μέρκελ θα πω αυτά που έλεγα πάντα. Η ίδια έχει μια λογική ότι οι κανόνες πρέπει να τηρούνται και θα της πω ότι εμείς τηρούμε τη συμφωνία και πρέπει να τηρηθεί και από την πλευρά των εταίρων μας. Από την πλευρά μας οι μεταρρυθμίσεις είναι μια θετική έκπληξη όσον αφορά στην ταχύτητα που έγιναν. Κανονικά θα έπρεπε να είχαμε ήδη δρέψει καρπούς συμμετέχοντας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά δεν το έχουμε λόγο της αντιπαράθεσης ΔΝΤ Γερμανίας. Κατανοώ ότι στο κόμμα της κυρίας Μέρκελ υπάρχουν φωνές ακραίες και αντιπολιτευτικές αλλά και αυτή η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συνασπισμού. Οι σοσιαλδημοκράτες έχουν άλλη άποψη για το θέμα του ελληνικού χρέους. Οι εξελίξεις σε μια χώρα δεν πρέπει να είναι τροχοπέδη για τις εξελίξεις στην υπόθεση του ελληνικού χρέους».

«Οι οφειλές των ασφαλισμένων δεν θα διαγραφούν»
«Τώρα είναι η στιγμή να δώσουμε κάποιες ανάσες και ενέσεις ενίσχυσης του ΕΦΚΑ. Εκτιμούμε ότι αυτή είναι μία κίνηση που επιβάλλεται γιατί θα είναι μία ανάσα για χιλιάδες ασφαλισμένους αλλά και ένεση για το ασφαλιστικό μας σύστημα» τόνισε ο Πρωθυπουργός σχετικά με το «πάγωμα» οφειλών ασφαλισμένων.

Ο ίδιος τόνισε ότι «Οι οφειλές δεν θα διαγραφούν. Το να είναι εκτός ενημερότητας δημιουργεί πρόβλημα και στον ίδιο τον ασφαλισμένο αλλά και το δημόσιο χάνει έσοδα. Πιστεύουμε ότι θα δώσει ενίσχυση σε μία φιλόδοξη μεταρρύθμιση», επισημαίνοντας πως «είμαστε σε μια διαδικασία μετάβασης καθώς ολοκληρώθηκε μια δύσκολη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό».

«Το 90% των συνταξιούχων δεν είδε μειώσεις»

«Δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις στους συνταξιούχους. Καταφέραμε μία μεταρρύθμιση με το λιγότερο δυνατό κόστος. Σε λίγα χρόνια δεν θα είχαμε συντάξεις» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας πως:

«Το 90% των συνταξιούχων δεν είδε μειώσεις. Υπάρχουν μειώσεις στις επικουρικές, σχεδόν οι μισοί ασφαλισμένοι λαμβάνουν επικουρικές και από αυτούς στο 20% μειώνονται οι επικου��ικές. Το 5% του συνόλου των συνταξιούχων βλέπουν υψηλή μείωση στις επικουρικές».

Ο ίδιος επισήμανε πως «Πετύχαμε το ακατόρθωτο βάλαμε σε ράγες το ασφαλιστικό σύστημα», αφού απέδωσε την τρομοκρατική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε στην παραπληροφόρηση.

«Η Δικαιοσύνη θα ερευνήσει τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Το 2009 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 4,5%»
Σε ερώτηση σχετική με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και τα στοιχεία του 2009, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «Το 2009 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 4,5%. Η διαμάχη αφορά τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ όχι τον ΣΥΡΙΖΑ» και πρόσθεσε:
«Βρεθήκαμε στην κυβέρνηση το 2015 όταν είχαν περάσει τα δύο μνη��όνια. Πήγαμε σε μία συμφωνία χωρίς καμία δυνατότητα αμφισβήτησης στοιχείων και ούτε τα αμφισβητούμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Δικαιοσύνη δεν πρέπει να ερευνήσει την υπόθεση. Οι Ευρωπαίοι ζητούν διαβεβαιώσεις για τα στοιχεία που αφορούν τα στοιχεία του τρίτου προγράμματος. Μου προκαλεί εντύπωση ότι ο κ. Γεωργίου έθεσε ζήτημα ότι αν προχωρήσει η Δικαιοσύνη η χώρα δεν θα πάρει αυτά που πρέπει σε σχέση με το χρέος. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, θα υπάρξει φως.

«Εφικτό να πέσουν τα πλεονάσματα μετά το 2018»
Όσον αφορά στο αίτημα χαμηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και στο ενδεχόμενο ενεργοποίησης του κόφτη τα επόμενα χρόνια, ο Πρωθυπουργός απάντησε: «Πήραμε μία συμφωνία για χαμηλότερα πλεονάσματα έως και το 2018. Θα σφίξουμε τα δόντια για να πετύχουμε τους στόχους μας. Θα υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Το ύψος του πλεονάσματος από το 2018 και μετά θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα ληφθούν για το χρέος σε διεθνές επίπεδο. Είναι συνάρτηση της ρύθμισης τους χρέους. Είναι αυτή η συζήτηση που θα εξελιχθεί έως τέλος του χρόνου. Αν εξειδικευτούν τα μέτρα η μείωση των πλεονασμάτων είναι αυτονόητη. Εκτιμώ ότι θα πέσουν τα πλεονάσματα από το 2018 και μετά, είναι εφικτό» είπε και πρόσθεσε:

«Στην 83η ΔΕΘ θα έρθω ως πρωθυπουργός και θα εξηγήσω που θα πάνε τα 3 δισ. που θα προκύψουν από την ανάγκη για μικρότερα πλεονάσματα».

«Η Τουρκία τήρησε μεγάλο μέρος των συμφωνηθέντων για το προσφυγικό»

«Η Μέρκελ κράτησε μια εξαιρετικά σταθερή στάση στο προσφυγικό. Η Τουρκία χρειάζεται την Ευρώπη και η Ευρώπη την Τουρκία. Η Τουρκία τήρησε μεγάλο μέρος των συμφωνηθέντων. Μειώθηκαν οι ροές. Είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάζουμε τα αιτήματα ασύλου. Έχουν δημιουργηθεί συνθήκες συμφόρησης στα νησιά αλλά κάνουμε ότι μπορούμε. Μετά την επίτευξη της συμφωνίας οι περισσότεροι με ρωτούσαν αν θα τηρήσει η Τουρκία τη συμφωνία και τελικά είδαμε ότι την τήρησε. Υπήρχε μία ανάσα. Είναι δύσκολη και στην εφαρμογή της η συμφωνία. Θέλω να απευθυνθώ με τα θερμότερα λόγια στους δημάρχους, τις ένοπλες δυνάμεις»

«Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιή��εις πηγαίνουν στον κουβά του χρέους»


Σε ερώτηση σχετική με τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως «Η κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις εργαστήκαμε για να ξεφύγουμε από τη λογική της εκποίησης Είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε σε συγκεκριμένο πλαίσιο. Τα έσοδα πηγαίνουν στον κουβά του χρέους και όχι για να επενδυθούν στην οικονομία. Η δουλειά που κάνουμε και με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ είναι να εξασφαλίσουμε υψηλότερα τιμήματα. Αυτό κάναμε και με την Cosco και με το Ελληνικό, αυτό θέλουμε και για τον ΟΛΘ»¨

«Η συμφωνία προβλέπει πιο εντατικό ρυθμό για να καλυφθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές»
«Ήδη 3,5 δισ. ευρώ, 1,8 δις και 1,7 δις από τη δόση που περιμένουμε να πάρουμε, μπαίνουν στα ταμεία για να καλυφθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ένα μεγάλο ποσό αναμένεται και μετά το πέρας της δεύτερης αξιολόγησης μέσα στο 2017. Η ίδια συμφωνία προβλέπει πιο εντατικό ρυθμό για να καλυφθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές» εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Έχουμε μπροστά μας τα προαπαιτούμενα. Τα βήματα είναι τεχνικού χαρακτήρα δεν χρειάζονται έγκριση από το κοινοβούλιο. Τα μέτρα για τη δεύτερη αξιολόγηση θα έχουν τελειώσει αν όχι τέλος Σεπτεμβρίου τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου. Τα μέτρα πολιτικού ενδιαφέροντος όπως τα εργασιακά έχουμε έναν σύμμαχο που είναι το ευρωπαϊκό κεκτη��ένο. Η συζήτηση διεξάγεται ήδη όχι μόνο σε επίπεδο θεσμών αλλά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Θα υπάρξει η χρυσή τομή που θα δώσει τη δυνατότητα να κλείσει έγκαιρα και η δεύτερη αξιολόγηση. Στις 15 Σεπτέμβρη θα γίνει διάσκεψη με τη Ρωσία και θα κλείσει έγκαιρα η δεύτερη αξιολόγηση. Κάθε αξιολόγηση από εδώ και στο εξής θα είναι πιο εύκολη από την προηγούμενη»

Για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ανέφερε πως «Ο λόγος για τον οποίο υπήρξε καθυστέρηση στο νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι ότι υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση από τους τρεις θεσμούς. Τώρα εμείς πιέζουμε και για το νομοσχέδιο για τις τραπεζικές συναλλαγές, για εθελοντική δήλωση εισοδημάτων, νομίζω είμαστε σε προχωρημένο στάδιο. Θα υπάρξει λογαριασμός ακατάσχετος για τους επιχειρηματίες που θα αφορά πληρωμές σε εισφορές, μισθοδοσία και προμηθευτές».

«Να επενδύσουμε στα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα και οι συμμαχίες με τις χώρες του Νότου πρέπει να έχουν στόχο, το πρόγραμμα Γιούνκερ»

«Η συζήτηση από το 2009 και μετά εστιάζεται στα οικονομικά στους υπουργούς οικονομικών και όχι στους υπουργούς ανάπτυξης. Πρέπει να επικεντρωθούμε στο πως θα παράξουμε. Δεν υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί ότι είναι κρίσιμες οι αποφάσεις για το χρέος και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, όμως ακόμα κι αν γίνουν αυτά, αν εμείς δεν αλλάξουμε και δεν πατάξουμε δε θα μπορέσουμε να μπούμε σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά. Το αν��ρώπινο δυναμικό παίζει ρόλο πρέπει να επενδύσουμε στην καινοτομία, στη νεοφυή επιχειρηματικότητα, να σπάσουμε τον κλοιό της γραφειοκρατίας, να δώσουμε μάχη για τα αυτονόητα, να επενδύσουμε στην αγροτική παραγωγή όχι στη λογική όλα τα κιλά όλα τα λεφτά» συνέχισε και πρόσθεσε:

«Να επενδύσουμε στα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα και οι συμμαχίες με τις χώρες του Νότου πρέπει να έχουν στόχο, το πρόγραμμα Γιούνκερ. Πρέπει να έχει στοχευμένες παρεμβάσεις για την τόνωση της παραγωγής. Εκεί θέλω να εστιάσουμε τη συζήτηση το επόμενο διάστημα. Πρέπει να αλλάξουμε τρόπο σκέψης. Θα πάρω πρωτοβουλίες και πρέπει να συμβάλλουν στη συζήτηση οι περιφέρειες και η τοπική αυτοδιοίκηση. Μπορούμε με αυτό τον τρόπο να δημιουργήσουμε φιλικό περιβά��λον για επενδύσεις»

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπόρεσε να εφαρμόσει τον νόμο στο ΕΣΡ είπε να τον εφαρμόσει στα Εξάρχεια»


Σε ερώτηση σχετική με το άβατο των Εξαρχείων, το οποίο είπε ότι θα πατάξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Αφού ο κ. Μητσοτάκης δεν μπόρεσε να εφαρμόσει τον νόμο στο ΕΣΡ είπε να τον εφαρμόσει στα Εξάρχεια. Αλλά ούτε κι εκεί το κατάφερε τόσα χρόνια. Οι μολότοφ στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη γίνονται τα τελευταία 15 χρόνια. Αν κάποιος έβαλε χέρι στα Εξάρχεια ήμασταν εμείς με την επιχείρηση σύλληψης κυκλώματος ναρκωτικών. Πρέπει και ο κ. Μητσοτάκης κάτι να πει για να θρέψει ένα κοινό. Ελπίζω να έχει να πει κάτι συγκεκριμένο και όχι συνθήματα»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top