Κατέρρευσαν οι φήμες περί Ευρωπαϊκού ΔΝΤ-Εγγύηση επιδομάτων ανεργίας και επενδύσεων στο Ecofin

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star, στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου

Κατέρρευσαν οι φήμες περί Ευρωπαϊκού ΔΝΤ-Εγγύηση επιδομάτων ανεργίας και επενδύσεων στο Ecofin

​Στο κενό έπεσαν οι πληροφορίες περί δημιουργίας Ευρωπαϊκού "Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου". Οι φήμες ότι η ευρωζώνη θα αποκτήσει την δική της «Κριστίν Λαγκάρντ» που θα προσφέρει οικονομική και τεχνική βοήθεια, όταν της ζητηθεί διαψεύστηκαν και για πολλοστή φορά παίχτηκε σπασμένο τηλέφωνο, γιατί κάποιοι προφανώς... χάθηκαν στην μετάφραση ή βιάστηκαν να βγάλουν συμπεράσματα!

Οι 28 υπουργοί των Οικονομικών κατά τη διάρκεια του Ecofin στην Μπρατισλάβα συζήτησαν την δυνατότητα δημιουργίας μιας μορφής εξασφάλισης των κρατών μελών της Ευρωζώνης από ασύμμετρες, κυκλικού χαρακτήρα μελλοντικές κρίσεις.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star, στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου, στο τραπέζι δεν βρέθηκε τελικά καμία ιδέα δημιουργίας ευρωπαϊκού ΔΝΤ, αντιθέτως οι υπουργοί επεξεργάστηκαν ιδέες για μια μελλοντική δυνατότητα της ευρωζώνης να επενδύει ή να προστατεύει τους άνεργους σε χώρες που υπόκεινται απρόβλεπτα οικονομικά σοκ.

Όπως διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο προεδρεύων του συμβουλίου Πήτερ Καζιμίρ, «κάποιοι υπουργοί θέλανε αυτή η δημοσιονομική δυνατότητα να αποτελεί κοινή ασφάλιση των επιδομάτων ανεργίας, κάποιοι άλλοι να αποτελεί πρόγραμμα εγγυήσεων για παραγωγικές επενδύσεις και κάποιοι θεωρούν ότι είναι πάρα πολύ νωρίς για να συζητηθεί καν».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν παρέπεμψε μάλιστα στη λεγόμενη έκθεση των πέντε προέδρων για την εμβάθυνση της ευρωζώνης και όλοι μαζί διευκρίνισαν ότι η όποια «δημοσιονομική δυνατότητα», δεν θα έχει απαραίτητα τη μορφή ταμείου, θα αφορά χώρες, οι οποίες εφαρμόζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Από την πλευρά του και εκ μέρους της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας, ο Βίτορ Κοστάντζιο έδωσε τα εύσημα στη Σλοβακική προεδρία που επέλεξε να συζητήσει ένα τέτοιο θέμα, παρά το γεγονός ότι πολλές χώρες δεν ήθελαν να το συζητήσουν και τόνισε πως είναι σημαντικό στο μέλλον να μην είναι μόνο η ΕΚΤ που θα παίζει το σταθεροποιητικό ρόλο στην Ευρωζώνη.

Υπενθύμισε ότι η «δημοσιονομική δυνατότητα», υπάρχει στην έκθεση των πέντε προέδρων και πως οι όποιες μεταβιβάσεις δεν θα είναι μόνιμες, θα υποβοηθούν τις μεταρρυθμίσεις και θα προϋποθέτουν τον περαιτέρω δημοσιονομικό συντονισμό των κρατών μελών, στις καλές εποχές.

Δείτε επίσης:

Δεύτερη διάψευση για το "Ταμείο Κρίσεων της Ευρωζώνης"-Με ειρωνεία το σχόλιο ��χοινά

Διαψεύδει κατηγορηματικά η Κομισιόν τα περί ευρωπαϊκού ΔΝΤ

ΒΟΜΒΑ από Reuters: Ετοιμάζουν ευρωπαϊκό «ΔΝΤ»- ΔΕΙΤΕ πως θα λειτουργεί

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top