Τσίπρας: Με ευχές δεν πάμε μπροστά αλλά με έργα-Και εμείς υπογράψαμε την Διακήρυξη των Αθηνών!

Κοινή συνέντευξη τύπου των ηγετών μετά την Σύνοδο του Νότου-Πρώτη ανάρτηση: 09/09/2016 17:40

Ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα της Συνόδου των Μεσ��γειακών Χωρών της Ε.Ε, στην οποία οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Μάλτας υπέγραψαν και συμφώνησαν την διακήρυξη των Αθηνών για μια καλύτερη και πιο ενωμένη Ευρώπη, εμφανίστηκε �� πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός μαζί με τους κ.κ Φρανσουά Ολάντ, Νίκο Αναστασιάδη, Ματέο Ρέντζι, Τζόζεφ Μουσκάτ, Αντόνιο Κόστα και Φερνάντο Εγκιδάθου, ο κ.Τσίπρας επανάλαβε το όραμα του για το μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit, τονίζοντας την ανάγκη διαλόγου μεταξύ των κρατών –μελών της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η Ευρώπη έχει ανάγκη ένα νέο όραμα, προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις κοινές προκλήσεις, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, της μετανάστευσης και της ασφάλειας.

Ο κ.Τσίπρας εξήγησε για ακόμη μια φορά ό��ι η Σύγκληση της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε δεν ήταν μια πρωτοβουλία διαίρεσης και διχασμού αλλά μια πρωτοβουλία ένωσης της Ευρώπης, ενώ αποκάλυψε ότι η επόμενη Σύνοδος θα γίνει στην Πορτογαλία.

Όπως είπε ο κ.Τσίπρας, η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι», και με «ευχές δεν πάμε μπροστά. Χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα». Πρέπει να ενισχύσουμε τον ρόλο της Ευρώπης σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο, να λάβουμε μέτρα για την ανάπτυξη και την απασχόληση, καθώς και μέτρα που θα συμβάλουν στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας, με την αναβάθμιση της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας στην πολυτάραχη περιοχή μας.

Ο κ.Τσίπρας μίλησε για «ανθρώπινη διαχείριση των προσφυγικών ροών» και για «αλληλεγγύη στο βάρος φιλοξενίας των προσφύγων».

Αναφέρθηκε και στα λόγια του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος υπογράμμισε πως σε μεγάλο βαθμό το μέλλον τη ΕΕ διακυβεύεται στη Μεσόγειο.

«Μας ένωσαν τα προβλήματα, αλλά και η κοινή κληρονομιά μας, ένας πολιτισμός παράλληλος. Ο μεσογειακός πολιτισμός μπόλιασε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Θέλουμε να μπολιάσουμε και τον διάλογο για μια καλύτερη Ευρώπη», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ολάντ: Χρειαζόμαστε ενότητα για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες

Ο Φρανσουά Ολάντ, από την πλευρά του, επεσήμανε ότι «χρειαζόμαστε ενότητα και συνοχή για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των λαών».

Όπως τόνισε, οι χώρες της νότιας Ευρώπης τους τελευταίους μήνες αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ιδιαίτερα στο θέμα της μετανάστευσης.

Ο Γάλλος Πρόεδρος σημείωσε ότι οι ηγέτες της μεσογειακής Συνόδου θα συμβάλλουν στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Μπρατισλάβα «τις σκέψεις μας για το τι πρέπει να αποτελεί θέση της Ευρώπης στο θέμα της ασφάλειας και της μετανάστευσης».

«Χρειαζόμαστε αναπτυξιακό πρόγραμμα» είπε ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος υπογράμμισε πως η Ευρώπη οφείλει παράλληλα να στείλει μήνυμα πολιτισμού και κατανόησης στους λαούς που είναι κοντά της, και ειδικά σε αυτούς της Αφρικής.

Αναστασιάδης: Η ΕΕ χρειάζεται νέο προσανατολισμό

Ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε λόγο για πρωτοβουλία που «λαμβάνει χώρα σε μία κρίσιμη στιγμή», πριν την Σύνοδο της Μπρατισλάβα.

«Η ΕΕ χρειάζεται νέο προσανατολισμό σε σημαντικά θέματα και οι σημερινές μας συζητήσεις και τα αποτελέσματα θα συνεισφέρουν εποικοδομητικά στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης», τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Ρέντσι: Η αυριανή Ευρώπη θα βασίζεται στις αξίες που τη διέπουν

«Η πραγματική πρόκληση αυτής της συνάντησης που μας πρότεινε ο Αλέξης, και είμαστε ευγνώμονες γι΄ αυτό, είναι να δούμε ότι η Ευρώπη μπορεί να φτάσει στον καλύτερό της εαυτό, ως το πνεύμα, τις αξίες», σημείωσε, εξάλλου, ο Ματέο Ρέντσι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε πως η Ευρώπη «δεν μπορεί να συνεχίσει να αριθμεί κανόνες και λιτότητα» και πως «πρέπει να βασιστεί σε αξίες».

«Η διακήρυξη των Αθηνών είναι πολύ σημαντική, γιατί αποτελεί προστιθέμενη αξία στην περιγραφή μιας Ευρώπης που είναι πολύ διαφορετική από αυτή που γνωρίζουμε σήμερα» είπε ο Ρέντσι και κατέληξε: «Η αυριανή Ευρώπη θα πρέπει να βασίζεται στις βαθύτερες αξίες που τη διέπουν».

Κόστα: Να δοθεί νέα ώθηση στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα

Την ανάγκη να δοθεί νέα ώθηση στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα τόνισε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα.

Ο πορτογάλος πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα πρέπει να προωθηθεί η σχέση της Ευρώπης με την αφρικανική ήπειρο.

«Πιστεύουμε στον καταμερισμό των ευθυνών ως προς το προσφυγικό» είπε σε άλλο σημείο, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να γίνεται ίση και δίκαιη κατανομή.

Επιπλέον, τόνισε ότι θα πρέπει να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία και τα αίτια της κακοδαιμονίας ως προς την ριζοσπαστικοποίηση.

«Πρέπει να βλέπουμε με αισιοδοξία και ελπίδα την Ευρώπη. Να προωθήσουμε την δυνατότητα επενδύσεων που θα οδηγήσουν στην απασχόληση και στην ανάπτυξη», είπε και υπογράμμισε ότι «βλέπουμε την Ευρώπη ως ολότητα».

Μουσκάτ: Η κοινωνική Ευρώπη ξεχάστηκε

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, χαρακτήρισε τη σημερινή Σύνοδο ως «Διάσκεψη Κορυφής που βρέθηκαν λύσεις για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε».

Ο κ.Μουσκάτ εξέφρασε τη στήριξή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Σχέδιο Γιούνκερ και πρόσθεσε: «Η "κοινωνική Ευρώπη" ξεχάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και λέμε ότι θα στηρίξουμε την εξέλιξη της Ένωσης για να επανέλθει στην ιδέα αυτή».

BINTEO EΡΤ1

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top