Μήνυμα από Ντάισελμπλουμ: Πατήστε γκάζι με τα προαπαιτούμενα - Καμία συζήτηση για το πλεόνασμα

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα έχει αποφύγει το Grexit αλλά τώρα χρειάζεται ένα success story - Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στην Μπρατισλάβα

Προπαρασκευαστικές συναντήσεις από την επόμενη εβδομάδα, θα ξεκινήσει η τρόικα, η οποία επιστρέφει στην Ελλάδα για να καταγράψει την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων πριν το τέ��ος του μήνα, αλλά και να βάλει τις βάσεις για τη 2η αξιολόγηση, σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος ενημέρωσε τον Τύπο στη Μπρατισλάβα μετά το πέρας της συνεδρίασης του Εurogroup.

O Πιέρ Μοσκοβισί εξήγησε ότι η Ελλάδα έχει αποφύγει το grexit και αυτό είναι μεγάλο επίτευγμα, όμως αυτό που χρειάζεται είναι ένα «success story» μια ιστορία επιτυχίας και ως προς αυτό επεσήμανε ότι «υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει», καταλήγοντας πως είναι «βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε».

«Υπάρχουν 15 προαπαιτούμενα» είπε ο Επίτροπος, «δύο έχουν ολοκληρωθεί και πολλά άλλα είναι στο δρόμο της ολοκλήρωσης. Χάσαμε λίγο χρόνο, αλλά πρέπει να το ισοσταθμίσουμε με το γεγονός ότι υπάρχει επιτάχυνση τις τελευταίες μέρες και είναι ακόμα ρεαλιστικό να τελειώσουμε εντός περιόδου διαθεσιμότητας των κονδυλίων».

Ο Πρόεδρος Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε ότι δεν έγιναν εντατικές συζητήσεις για τους λόγους των καθυστερήσεων.

Τόσο ο ίδιος, όσο και ο πρόεδρος του eurogroup περιέγραψαν με σαφήνεια ότι το χρονοδιάγραμμα πρέπει να τηρηθεί, ώστε να ακολουθήσουν οι επόμενες κινήσεις που έχουν προαποφασιστεί για το πρόγραμμα, όπως η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους και η συμμετοχή του ΔΝΤ.

Σε σχέση με το χρέος ο Πρόεδρος Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε ότι «δεν έγιναν λεπτομερείς συζητήσεις» και περιέγραψε το χρονοδιάγραμμα μέχρι το εμπλοκή του ΔΝΤ, το οποίο χαρακτήρισε «ιδιαίτερα συνεργάσιμο πλέον».

Από την πλε��ρά της ΕΚΤ, ο Μπενουά Κερέ έκανε έκκληση για έγκαιρη προσπάθεια για τα ενέργεια και αποκρατικοποιήσεις. Είπε πως η γρήγορη ολοκλήρωση είναι προς το συμφέρον όλων και σημείωσε ως θετικό το ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας μείωσε τον ELA , ένδειξη ότι η πρόσβαση των τραπεζών αποκαθίσταται σταδιακά.

Τόνισε ότι στην επικείμενη αποστολή της τρόικας, η ΕΚΤ θα επικεντρωθεί στην τραπεζική διοίκηση και την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με τα προαπαιτούμενα για τις 4 συστημικές τράπεζες. Σημείωσε δε ότι η ΕΚΤ κατά την 2η αξιολόγηση την πορεία και τα νομικά εργαλεία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σε σχέση με το χρέος ο Μπενουά Κερέ, τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον όλων η ολοκλήρωση της συζήτησης και για το χρέος, για το οποίο «υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για τη βιωσιμότητά του». Τόνισε, δε, ότι είναι σημαντικό να γυρίσει και το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Τέλος, ο Κλάους Ρέγκλιγκ -εκ μέρους του ESM- θύμισε ότι 7,5 δισ. ευρώ έχουν ήδη εκταμιευθεί πριν το καλοκαίρι και απομένουν 2,8 δισ. που η Ελλάδα πρέπει να προλάβει να εισπράξει πριν το τέλος Οκτώβρη που λήγει η τρέχουσα περίοδος διαθεσιμότητας.

Τι είπε ο Ντάισελμπλουμ για ΕΛΣΤΑΤ

Για την υπόθεση της δικαστικής περιπέτειας της ΕΛΣΤΑΤ, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι πρόκειται για μια «ατυχή κατάσταση» και υπενθύμισε τη δήλωση του κ. Χουλιαράκη στο ελληνικό κοινοβούλιο για την αξιοπιστία και την ανεξαρτησία της στατιστικής αρχής.

Πέραν πάσας αμφισβητήσεως, ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι η Eurostat έχει επικυρώσει τα στοιχεία: «Όλοι μας τα εμπιστευόμαστε, δεν δεχόμαστε καμία κριτική για την αξιοπιστία των στοιχείων». «Σας θυμίζω ότι όλα αυτά έγιναν πριν αναλάβει αυτή η κυβέρνηση και είναι σαφές ότι κυβέρνηση αποδέχεται τα στοιχεία» πρόσθεσε.

Τέλος, σε σχέση με το δημοσιονομικό πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%, οι Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί κατέστησαν σαφές ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση και πως ό,τι συμφωνήθηκε θα πρέπει να τηρηθεί. Απέφυγαν, δε, να σχολιάσουν το αίτημα του Νότου για μείωση της «λιτότητας», την οποία χαρακτήρισαν θεωρητική συζήτηση, με τον πρόεδρο του Εurogroup να εξηγεί ότι η προσπάθεια για στέρεα δημόσια οικονομικά δεν μπορεί να είναι εφήμερη επιδίωξη.

Μπρατισλάβα, του Θάνου Αθανασίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top