Τσακαλώτος και Eurogroup συμφώνησαν στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης

Για οριακή ύφεση 0,3% το 2016 έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών

​Στην ανάγκη να υπάρξει ταχεία ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων ώστε να ξεκινήσει γρήγορα η 2η αξιολόγηση και να διευθετηθούν τάχιστα τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, κατέληξε η συζήτηση του Eurogroup για την Ελλάδα η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά.

Κυβερνητική πηγή επεσήμανε πως προς αυτή την ανάγκη, δηλαδή της εκτέλεσης και διευθέτησης των μέτρων για το χρέος πριν από το τέλος του έτους, δεν εκφράστηκε ουδεμία αντίρρηση, ούτε καν από τη γερμανική πλευρά.

Κατά την τοποθέτησή του ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε τα δημοσιονομικά στοιχεία της ελλην��κής οικονομίας, τονίζοντας πως το 2016 θα έχει οριακή ύφεση 0,3%, αφού όμως παρουσιάσει ανάπτυξη σε τρία συνεχόμενα τρίμηνα.

Είπε επίσης ότι το έλλειμμα στα έσοδα του Αυγούστου είχε να κάνει με το γεγονός ότι ο ΕΝΦΙΑ πιστώθηκε μόλις τώρα (ο οποίος ΕΝΦΙΑ σημείωσε ο υπουργός είναι χαμηλότερος για τα 2/3 των πολιτών) και περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο θα ολοκληρωθούν τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι στο επόμενο διάστημα η σύμβαση για το Ελληνικό θα περάσει από τη Βουλή, θα βρεθεί στρατηγικός επενδυτής για το 20% του ΑΔΜΗΕ, θα ολοκληρωθεί η στελέχωση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων και θα διοριστούν τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Κυβερνητική πηγή επεσήμανε ό��ι ο τρόπος λειτουργίας του Ταμείου είναι προδιαγεγραμμένος, δυο μέλη θα είναι Έλληνες, δύο και ο πρόεδρος θα είναι Ευρωπαίοι και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με πλειοψηφία 4/5.

Ακόμη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος περιέγραψε την πορεία εκκαθάρισης του εσωτερικού χρέους της κυβέρνησης και εξήγησε ότι ήδη 1,5 δισ. από την προηγούμενη δόση δόθηκαν για τα arreas τα οποία εκκαθαρίστηκαν στο 80% του στόχου που είχε τεθεί.

Κυβερνητική πηγή επεσήμανε ότι δεν ετέθη θέμα πρωτογενών πλεονασμάτων και διέψευσε ότι ο υπουργός συζήτησε ή παρουσίασε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Αποστολή Μπρατισλάβα, Θάνος Αθανασίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top