Μητσοτάκης: Θα ακυρώσουμε τον νόμο Παππά, ακόμη και αν το ΣτΕ πει ότι ειναι συνταγματικός!

Επιτέθηκε στην κυβέρνηση και αποκάλυψε τα σχέδια του όταν η ΝΔ έρθει στην εξουσία-Πρώτη ανάρτηση: 08/09/2016 23:25

«Θα μειώσω τον ΕΝΦΙΑ, θα ανανεώσω τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, θα φέρω νέο φορολογικό νομοσχέδιο, θα αλλάξω τον εκλογικό νόμο και θα κάνω πραγματικές μεταρρυθμίσεις». Αυτές τις δεσμεύσεις έδωσε το βράδυ της Πέμπτης, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ και στον δημοσιογράφο Α.Παπαχελά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε εκ νέου στον Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον για "λαϊκισμό και ψέματα", ενώ επανέλαβε το αίτημα του για εκλογές.

Μιλώντας για το νέο τηλεοπτικό πεδίο μετά τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και το "μαύρο" που θέλει να ρίξει η κυβέρνηση στα 5 κανάλια που δεν κατάφεραν να αδειοδοτηθούν, ο πρόεδρος της ΝΔ, επανέλαβε ότι όταν το κόμμα του γίνει κυβέρνηση θα καταργήσει τον νόμο Παππά.

«Ο νόμος Παππά θα καταργηθεί, οι αρμοδιότητες θα επιστρέψουν στο ΕΣΡ. Ο νόμος του υπουργού Επικρατείας είναι αντισυνταγματικός. Έστησε διαγωνισμό που δημιουργεί συνθήκες νέας διαπλοκής. Την εποχή του ίντερνετ, είναι δυνατόν να συζητάμε για περιορισμό των καναλιών; Δεν πρόκειται να σταθεί ο νόμος στο ΣτΕ. Μα, 465.000.000 εκατ. έδωσε η ίδια η κυβέρνηση πανωπροίκι στους εργολάβους για να συνεχίσουν τα έργα των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων! Ποιον κοροιδεύουν; Έχω μια απορία … ένας εκ των τεσσάρων υπερθεματιστών είναι εργολάβος, και... κουμπάρος του Πάνου Καμμένου, ο οποίος του δίνει τα έργα!!! Γι' αυτόν τον εργολάβο ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είχε κάνει καταγγελίες και εν πάση περιπτώσει πόσο λογικό και θεμιτό είναι ένας εργολάβος να έχει ένα κανάλι; Αν είχε συμβεί αυτό με εμάς, θα είχαν σηκωθεί και οι πέτρες! Χτίζουν τη νέα διαπλοκή. Είναι πολλά τα λεφτά, αλλά πρέπει να μας αποδείξουν οι νέοι καναλάρχες από πού τα έχουν! Θα ακυρώσουμε τον νόμο, ακόμη και αν το ΣτΕ κρίνει ότι είναι συνταγματικός! Αν είχαμε σήμερα 10 κανάλια και έδιναν από 25 εκατ ευρώ το καθένα, θα είχαμε τα ίδια και παραπάνω λεφτά! Αυτό θα επέλεγαν και οι τηλεθεατές! Ο συγκεκριμένος κλάδος έχει πληγεί πολύ», είπε μεταξύ άλλων.

«Δεν είναι τιμητικό να παρομοιάζουν τον κύριο Τσίπρα με τον Ερντογάν», πρόσθεσε ο κ.Μητσοτάκης, με αφορμή το δημοσίευμα της FAZ για τον ελληνικό διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι έχει στείλει επιστολή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με την οποία ζητά να κληθούν οι τέσσερις διεκδικητές που έλαβαν άδεια στη δημοπρασία, ώστε να τεκμηριώσουν τη νόμιμη προέλευση των χρημάτων τους.

Για τον ΕΝΦΙΑ

«Το λάθος το οποίο έκανε ο κ.Τσίπρας να μιλήσει για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, δεν πρόκειται να το επαναλάβω. Εγώ όμως θα δεσμευτώ ότι ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να μειωθεί και πρέπει να μειωθεί 30% εντός των πρώτων δύο ετών», υπογράμμισε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ίδιος εξήγησε ότι οι απώλειες στα κρατικά έσοδα θα αντισταθμιστούν με καλύτερη τήρηση των προϋπολογισμών, αποτελεσματικότερη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και εξορθολογισμό δαπανών.

Για το δημόσιο

«Επειδή διαχειρίστηκα το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ξέρω πολύ καλά τι κάναμε και πόσα ακόμα θα μπορούσαμε να είχαμε κάνε��. Και το πρώτο φυσικά το οποίο θα κάνουμε είναι θα σταματήσουμε την ακατάσχετη επέλαση του κομματικού κράτους όπως τη δρομολογεί ο ΣΥΡΙΖΑ» συνέχισε, τονίζοντας πάντως ότι «δεν θα γίνουν απολύσεις αλλά θα ακολουθηθεί μία αναλογία αποχωρήσεων και νέων προσλήψεων».

Τάχθηκε κατά «της πρακτικής να βάζουμε στο δημόσιο από την πίσω πόρτα συμβασιούχους ορισμένου χρόνου και μετά να τους μονιμοποιούμε».

Δικαιολόγησε παρελθοντικές πολιτικές του, λέγοντας «Υπήρχαν απολύσεις οι οποίες έγιναν, που ήταν απολύτως δικαιολογημένες. Και αναφέρομαι σε όλο αυτό το παρασύστημα των πλαστών πτυχίων, των παράνομων προσλήψεων, των παράνομων μετα��ροπών, τις παθογένειες του παλιού πελατειακού συστήματος. Και εγώ αυτό το κυνήγησα, το αντιμετώπισα και θα συνεχίσω πάντα να το αντιμετωπίζω».

Παράλληλα, πρότεινε σύστημα αξιολόγησης που θα προβλέπει ότι ο κάθε νέος δημόσιος υπάλληλος θα προσλαμβάνεται με καθεστώς δοκίμου για δύο χρόνια και εάν στο διάστημα αυτό δεν πείσει για τα προσόντα του, δεν θα του επιτρέπεται να συνεχίσει τη σταδιοδρομία του.

Για την ΔΕΘ

Μιλώντας για την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο κύριος Μητσοτάκης είπε ότι θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη για την επανεκκίνηση της οικονομίας, με συγκεκριμένες και κοστολογημένες δεσμεύσεις. «Θα δεσμευτώ μόνο για πράγματα, τα οποία ξέρω ότι θα μπορώ να ��λοποιήσω», πρόσθεσε.

Για τα μνημόνια

Αναφερόμενος στα μνημόνια, τόνισε ότι θεωρεί κύριο υπεύθυνο τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. «Ο κ.Καραμανλής, μπορεί ναι με καθυστέρηση, πρότεινε στους πολίτες έναν εθνικό συμβιβασμό για να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Ο κ.Παπανδρέου μας είπε ότι "λεφτά υπάρχουν" και 7 μήνες μετά βρεθήκαμε σε ένα μνημόνιο, για το οποίο αμφιβάλω αν και ο ίδιος κατάλαβε ακριβώς τι υπέγραψε. Υπάρχουν συλλογικές ευθύνες για το πώς φτάσαμε εδώ. Και το κράτος και οι επιχειρήσεις, αλλά και οι πολίτες και όλοι θα πρέπει να βάλουμε πλάτη σε αυτήν την προσπάθεια. Δεν μπορούμε να είμαστε μία κοινωνία λαθρεπιβατών, όπου κάποιοι λίγοι οι οποίοι είναι μέσα στο σύστημα να εκμεταλλεύονται τους πολλούς οι οποίοι είναι απ’ έξω και αυτό γίνεται σήμερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναπαράγει ακριβώς αυτό το μοντέλο. Όποιος είναι κοντά στην εξουσία έχει προνόμια. Μπορεί να διορίζεται στο δημόσιο, μπορεί να παίρνει τηλεοπτικές άδειες, μπορεί να έχει πρόσβαση στο σύστημα εξουσίας», σχολίασε.

Για τον Τσίπρα

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμισε ότι «η χώρα δεν αντέχει άλλο τον κ.Τσίπρα ως Πρωθυπουργό». «Όσο καθυστερούμε, τόσο πιο δύσκολο θα είναι το έργο της επόμενης κυβέρνησης» είπε και χαρακτήρισε την έλλειψη αξιοπιστίας ως το βασικότερο πρόβλημα της χώρας σήμερα.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους, και την καθυστέρηση στην υλοποίηση των 15 προαπαιτούμενων που θα «ξεκλειδώσουν» ακόμα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ, ο κ.Μητσοτάκης απέδωσε προσωπικά ευθύνες τον πρωθυπουργό.

Ο κ.Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η χώρα έφτασε πολύ κοντά στην έξοδο από τα μνημόνια. «Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Και αν ο κ.Τσίπρας δεν είχε ρίξει την προηγούμενη κυβέρνηση, θα είχαμε βγει τώρα από το μνημόνιο», είπε επίσης, αφήνοντας αιχμές για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ.Βαρουφάκη και τα «λουλουδάτα» του πουκάμισα .
Για τη ΝΔ

Ο κ.Μητσοτάκης προανήγγειλε ανανέωση στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Όπως είπε, η Νέα Δημοκρατία είναι μία μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη.

«Σε αυτήν την παράταξη χωράει και ο παραδοσιακός κεντρώος, χωράει και ο μετριοπαθής φιλελεύθερος κεντρώος, χωράει και κάποιος ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως κεντροαριστερός και ο οποίος είναι απολύτως απηυδισμένος με την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και αναζητεί μία πολιτική διέξοδο ή διεύρυνση», πρόσθεσε.

Για το χρέος

Ο κ.Μητσοτάκης διευκρίνισε πάντως ότι η Αθήνα πρέπει να τηρήσει μία διεκδικητική διαπραγματευτική γραμμή απέναντι στους εταίρους, αποφεύγοντας όμως τον «τσαμπουκά» και τις ακρότητες της εποχής Τσίπρα-Βαρουφάκη.

Όπως είπε, οι εταίροι οφείλουν στη χώρα μας να συζητήσουν την ελάφρυνση του χρέους, ενώ παράλληλα εξήγησε ότι στόχος του είναι η μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2% από το 2018. Δεσμεύτηκε δε ότι οι πόροι που θα εξοικονομηθούν από τη μείωση του δημοσιονομικού στόχου, θα διατεθούν για μείωση φόρων και στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων.

«Εάν μπορούμε να εξασφαλίσουμε πλεονάσματα 2% που πάλι είναι πλεονάσματα, δεν μιλάμε τώρα για μια καμιά φοβερή σπατάλη, αντί για 3,5% αυτό μας απελευθερώνει 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε πόρους. Εγώ αυτά τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ θα τα αξιοποιήσω στη συγκριτική τους πλειοψηφία για να μειώσω φόρους και σε ένα μικρό κομμάτι για να στηρίξω το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε ένα απόσπασμα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top