Το...όραμα του Τσίπρα για την Ευρώπη μετά το Brexit περιλαμβάνει 14 ΜΕΤΡΑ

Τι προτάσεις θα κάνει στην Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών

​Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποιείται αύριο Παρασκευή στην Αθήνα, η Σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. στην οποία θα συμμετάσχουν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Μάλτας, καθώς και εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ισπανίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η σύνοδος αυτή «δεν στοχεύει στη διαμόρφωση ενός “μετώπου του Νότου” ή της ευρωπαϊκής περιφέρειας σε αντιπαράθεση με τον Βορρά και τον “πυρήνα” της Ε.Ε», αλλά σκοπός είναι να χαραχθούν πολιτικές, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες και οι ανησυχίες των Ευρωπαίων, μετά και το Brexit, ενόψει και της άτυπης συνόδου κορυφής των 27 στην Μπρατισλάβα.

«Στόχος της Συνόδου είναι να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός νέου οράματος για την Ε.Ε. προκειμένου αυτή να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις κοινές προκλήσεις, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, την μετανάστευσης και της ασφάλειας», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Ποιο είναι το όραμα της ελληνικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα του πρωθυπουργού;

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στον τομέα της Οικονομίας χρειάζονται:

* περισσότερες επενδύσεις και ανάπτυξη για την οριστική υπέρβαση της οικονομική κρίσης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και την προστασία του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.

* η βέλτιστη χρήση της ευελιξίας εντός των ευρωπαϊκών κανόνων.

* να διασφαλιστεί το κοινωνικό κεκτημένο της Ευρώπης, οι ελάχιστοι μισθοί και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

* να ενισχυθούν τα επενδυτικά πακέτα (Γιούνκερ), με περισσότερους πόρους που θα κατευθυνθούν εκεί που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες και προτεραιότητες.

Στον τομέα της Μετανάστευσης χρειάζονται:

* αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, με δυ��ατότητα κοινωνικής ένταξης απέναντι στην άνοδο ακραίων και ξενοφοβικών τάσεων.

* να αντικατασταθούν οι παράτυπες οδοί μετανάστευσης με νόμιμες και ασφαλείς οδούς μετανάστευσης και επανεγκατάστασης, και εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής.

* η υποστήριξη της Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, η οποία έχει πετύχει τη ραγδαία μείωση των θανάτων στο Αιγαίο, η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου και των υπηρεσιών των κρατών-μελών πρώτης γραμμής

* η ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την μετεγκατάσταση και τη δίκαιη κατανομή των βαρών.

* η μεταρρύθμιση του «συστήματος του Δουβλίνου»

Στον τομέα της Ασφάλειας χρειάζονται:

* η Ε.Ε. να διασφαλί��ει την ασφάλεια των πολιτών της με αλληλεγγύη και συνεργασία των κρατών-μελών και των αρχών τους

* η Ε.Ε. να προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο, με ενίσχυση της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας και άμυνας της.

* να αποτελέσει προτεραιότητα της Ε.Ε. ο τερματισμός της κατοχής στην Κύπρο και η υποστήριξη των διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική λύση βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος-μέλος της Ε.Ε.

* ενίσχυση της αντι-τρομοκρατικής συνεργασίας με τρίτες χώρες και αντιμετώπιση της ρίζας της τρομοκρατίας.

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στόχος είναι η συνεργασία των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. ν�� αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top