Σφίγγουν ξανά την θηλιά στην Ελλάδα οι δανειστές-Με αίμα θα κλείσει και η 2η αξιολόγηση

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Αν και οι Βρυξέλλες δήλωσαν ότι έλαβαν την διαβεβαίωση πως η ελληνική κυβέρνηση θα έχει εκπληρώσει τα υπολειπόμενα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις που απομένουν από την πρώτη αξιολόγηση, πριν από τη συνεδρίαση του επόμενου Euro Working Group και σαφώς πριν από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, κοινοτικός αξιωματούχος έσπευσε να προειδοποιήσει την Ελλάδα πως αν δεν εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα δεν θα πάρει την δόση. Αυτό είπε με αφορμή τη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης την Παρασκευή στη Μπρατισλάβα.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε πως χωρίς τα προαπαιτούμενα - που έσπευσε να σημειώσει ότι δεν αλλάζουν - δεν θα υπάρξει εκταμίευση της δόσης και διευκρίνισε ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης ήταν για την 15η Σεπτεμβρίου. Σχολίασε δε ότι «εκτός από την έλλειψη ρευστότητας, η Ελλάδα δεν θα έχει άλλο σοβαρό πρόβλημα από την καθυστέρηση».

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star, στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου, ο κοινοτικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι τα υπολειπόμενα προαπαιτούμενα αφορούν το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, την αγορά ενέργειας, την υπηρεσία εσόδων και τη διοίκηση των τραπεζών. Η Ελλάδα θα είναι πρώτο θέμα στην ατζέντα του Eurogroup της Παρασκευής και όλα τα παραπάνω θα συζητηθούν διεξοδικά εκεί.

Επιπλέον ανέφερε ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων, οι εκπρόσωποι των θεσμών θα μεταβούν στην Αθήνα τις επόμενες 15 μέρες, ώστε να προετοιμάσουν την έναρξη της 2ης αξιολόγησης.

Αναφερόμενος στις λεπτομέρειες του τι έχει να κάνει η Ελλάδα, εξήγησε ότι «δεν μιλάμε για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, αλλά για το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί το σωστό Ταμείο που θα τις διαχειριστεί». Σημείωσε δε ότι δεν έχει διοριστεί το εποπτικό συμβούλιο και τόνισε ότι «είμαστε δύο βήματα μακριά από το να αρχίσει να λειτουργεί».

Κληθείς να επεξηγήσει τα επόμενα βήματα του προγράμματος, ο ίδιος είπε πως θα ξεκινήσει η 2η αξιολόγηση, πως αυτή έχει κυρίως διαρθρωτικό περιεχόμενο, «πρόκειται για δύσκολα πολιτικά θέματα» και πως «δεν θα τελειώσει σε μια ή δύο βδομάδες», πως «χρειάζεται επί της αρχής συμφωνία σε πολιτικές» και έχει κυρίως να κάνει με απελευθέρωση αγορών (μεταξύ των οποίων και η αγορά εργασίας).

Τέλος, επανέλαβε το χρονοδιάγραμμα για το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ, που σύμφωνα με τις αποφάσεις της 24ης Μαΐου έπονται της αξιολόγησης, με τα κράτη μέλη να συμφωνούν σε μια ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και στη βάση αυτής το ΔΝΤ πηγαίνει στο διοικητικό του Συμβούλιο για να αποφασίσει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

Για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ σημείωσε ότι θα συζητηθεί εκτός ατζέντας, καθώς αποτελεί ζήτημα κλειδί για πολλά κράτη μέλη και καθώς η ποιότητα των ελληνικών στατιστικών είναι κομβικής σημασίας για όλους.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top