Εξηγήσεις για το διορισμό Μπαρόζο ζητά η Ευρωπαία διαμεσολαβητής

Μετά τη θητεία του στην προεδρία της Κομισιόν, προσελήφθη ως σύμβουλος στην Goldman Sachs - Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR από τις Βρυξέλλες

Εξηγήσεις για το διορισμό Μπαρόζο ζητά η Ευρωπαία διαμεσολαβητής

​H Ευρωπαία Διαμεσολαβητής, Εμίλα Ο’ Ρέιλι, ζήτησε από τον Πρόεδρο Γιούνκερ για να διευκρινίσει τη θέση της Κομισιόν σχετικά με τον διορισμό του πρώην Προέδρου της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο ως μη εκτελεστικού προέδρου και συμβούλου της Goldman Sachs.

Σε επιστολή της η κ. Ο’ Ρέιλι ζητεί από την Κομισιόν να εξηγήσει τι μέτρα έχει λάβει για να ελέγξει αν ο διορισμός είναι σύμφωνος με τις υποχρεώσεις του Μπαρόζο από τον κώδικα δεοντολογίας και την συνθήκη , α�� έχει ή πρόκειται να ζητήσει τη γνώμη της επιτροπής ηθικής και δεοντολογίας της Κομισιόν και κατά πόσον η ίδια η Κομισιόν εξετάζει τη μεταρρύθμιση κώδικα δεοντολογίας και συμπεριφοράς των Επιτρόπων.

Η κα Ο’ Ρέιλι ρώτησε επίσης αν και κατά πόσο η Κομισιόν ανησυχεί και υπολογίζει τις δηλώσεις Μπαρόζο πως θα έχει ρόλο συμβούλου για το Brexit και πως θα στεγανοποιήσει τον δικό της διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ (πρώην Επίτροπος στην Κομισιόν επί Μπαρόζο) από τυχόν παρεμβάσεις του παλιού του προϊσταμένου.

Η κα Ο’ Ρέιλι δήλωσε μάλιστα σχετικά: «Η κίνηση του κ Μπαρόζο έχει προκαλέσει ανησυχία σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την ΕΕ και ιδιαίτερα σε σχέση με την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς της. Αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιου συμφέροντος και πρέπει να εξεταστεί διεξοδικά από την Κομισιόν», εγείροντας μάλιστα ερωτηματικά πάνω στην επάρκεια του ίδιου Κώδικα δεοντολογίας της Κομισιόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής έχει εσχάτως ζητήσει και επισήμως από την Κομισιόν να τροποποιήσει τον κώδικά δεοντολογίας και συμπεριφοράς των Επιτρόπων.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top