Θεσμοί:Οι δόσεις είναι έτοιμες αν εφαρμόσετε την συμφωνία-Τα αγκάθια της 2ης αξιολόγησης

Επιστρέφουν νωρίτερα στην Αθήνα

​Νέο ξεκάθαρο μήνυμα συνέχισης της εφαρμογής του μνημονίου προκειμένου να εκταμιευθούν οι επόμενες δόσεις του προγράμματος έστειλαν οι δανειστές στην Αθήνα.

Ο Γερούν Νταϊσελμπλουμ, λίγες ημέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου όπου το ελληνικό πρόγραμμα είναι στην κορυφή της ατζέντας κράτησε μαστίγιο και καρότο αφού ενώ διαπίστωσε ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει τόνισε ότι οι δόσεις είναι έτοιμες αρκεί η Αθήνα να κάνει όσα έχει υποσχεθεί.

«Θα συνεχίσουμε να τους πιέζουμε και αυτοί θα συνεχίσουν να πιέζουν. Οι δόσεις είναι διαθέσιμες εφόσον προχωρήσουν».

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης θα ξεκινήσει νωρίτερα δηλαδή από τα τέλη Σεπτεμβρίου με την κάθοδο των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα ενώ οι επικεφαλής των θεσμών αναμένονται στις αρχές Οκτωβρίου.

Στο πακέτο της δεύτερης αξιολόγησης περιλαμβάνονται:

• Παρεμβάσεις στα εργασιακά με απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

• Αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για την κήρυξη απεργιών.

• Επανεξέταση του κατώτατου μισθού.

• Νέο γύρο απελευθέρωσης κλειστών επαγγελμάτων και αγορών προϊόντων και υπηρεσιών.

Επιπλέον, στο στόχαστρο των θεσμών θα μπει και η πορεία εσόδων και δαπανών προκειμένου να εξασφαλιστεί η επίτευξη φέτος πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5% και 1,75% το 2017.

Την ίδια ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις ενόψει της ανόδου του Πρωθυπουργού στη Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης ενώ από την Πορτογαλία όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας για αδιέξοδη οικονομική πολιτική.

Την ίδια ημέρα με το Eurogroup, δηλαδή στις 9 Σεπτεμβρίου, θα γίνει στην Αθήνα η Σύνοδος των Ευρωπαϊκών Μεσογειακών Χωρών. Ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να χτίσει μια συμμαχία του νότου και να τονίσει την ανάγκη μείωσης των στόχων του ελληνικού προγράμματος για τα πλεονάσματα με τη σύνοδο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top