Πρώτα τα προαπαιτούμενα και μετά η εκταμίευση διαμηνύει η Κομισιόν ενόψει Eurogroup

Ντάισελμπλουμ: Τεράστιο λάθος η δικαστική υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ – Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star Θάνος Αθανασίου - Πρώτη ανάρτηση 17.06

Με πρώτο και βασικό θέμα στην ατζέντα του την Ελλάδα και την πορεία του ��λληνικού προγράμματος, συνεδριάζει το eurogroup την επόμενη Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του προέδρου Ντάισελμπλουμ.
To Εurogroup θα εξετάσει την πορεία υ��οποίησης των προαπαιτούμενων, η οποία όταν συντελεστεί θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση 2,8δις ευρώ, που απομένουν από την πρώτη αξιολόγηση.
Πηγή, ωστόσο της Κομισιόν διευκρίνισε ότι "δεν ετοιμαζόμαστε για εκταμίευση των 2,8 δις στην Μπρατισλάβα", εξηγώντας ότι τα προαπαιτούμενα δεν έχουν εκπληρωθεί.
Ειδικότερα και σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, οι υπουργοί αναμένεται να ενημερωθούν από το θεσμικά όργανα και τις ελληνικές αρχές σχετικά με την εφαρμογή των ορόσημων και και τη αποπληρωμή των εσωτερικών οφειλών του κράτους, όπως ορίζεται στη δήλωση του eurogroup για την Ελλάδα στις 25 Μαΐου, καθώς και τα επ��μενα βήματα για τη δεύτερη αξιολόγηση.
Η δήλωση του eurogroup της 25ης Μαΐου αναφέρει ότι η πρόσθετη εκταμίευση μετά το καλοκαίρι, κάτω από τη δεύτερη δόση, θα υπόκειται στην ολοκλήρωση των ορόσημων που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου Ταμείου Επενδύσεων και Ιδιωτικοποιήσεων, τις μεταρρυθμίσεις στην τραπεζική διακυβέρνηση, το ανεξάρτητο γραφείο εσόδων της ελληνικής διοίκησης και στον τομέα της ενέργειας, καθώς και την πρόοδο στην εκκαθάριση των καθυστερούμενων χρεών της κυβέρνησης στο εσωτερικό.
Το Εurogroup, σύμφωνα με τον επικεφαλής εκπρόσωπο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά θα συζητήσει εξάλλου και το θέμα της ποιότητας των ελληνικών στατιστικών στοιχειών και τις κατηγορίες για την ΕΛΣΤΑΤ, στον απόηχο της επιστολής Ντομπρόβσκις - Μοσκοβισί - Τάισεν.
Νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, χαρακτήρισε "τεράστιο λάθος" τη δικαστική υπόθεση γύρω από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ο Γ. Ντάισενμπλουμ διευκρίνισε όμως ότι η υπόθεση αυτή δεν πρόκειται να εκτροχιάσει το ελληνικό πρόγραμμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top