Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ δεν συμμετέχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα!

Άσχημα νέα και για την παγκόσμια οικονομία - Συνέντευξη στο Reuters

​Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του ετοιμάζονται να ανέβουν στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με σχέδια και ελπίδες για... πλεονάσματα κάτω του 3,5% μετά το 2018, όπως και για απομείωση του ελληνικού χρέους, στην άλλη πλευρά του ατλαντικού η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, επαναλαμβάνει πως το Ταμείο δεν είναι ακόμη έτοιμο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Δεν μετέχουμε στο πρόγραμμα, επειδή έχω πει επανειλημμένα ότι αυτό πρέπει να βασίζεται σε δύο σκέλη. Πρώτον, πρέπει να υπάρχουν σημαντικές μεταρρυθμ��σεις και, δεύτερον, πρέπει να υπάρχει ένα χρέος που να είναι βιώσιμο με τους κανόνες και τις μετρήσεις μας και αυτό δεν ισχύει τώρα», δήλωσε στο Reuters.

Η σιδηρά κυρία του Ταμείου θεωρεί ωστόσο θετική εξέλιξη τις πρόσφατες προσπάθειες αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας, ενώ αισιόδοξη εμφανίζεται και για την ψήφιση και εφαρμογή της νομοθεσία για τις μεταρρυθμίσεις.

Στη συνέντευξη που έδωσε, εν όψει της συνόδου κορυφής της G20 (της Ομάδας των Είκοσι μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών) που θα γίνει στην Κίνα, η Λαγκάρντ είπε ότι το ΔΝΤ πιθανότατα θα αναθεωρήσει ξανά πτωτικά την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ανάπτυξη, καθώς οι ��ικονομικές προοπτικές περιορίζονται από την αδύναμη ζήτηση, την κάμψη του εμπορίου και των επενδύσεων και την αυξανόμενη ανισότητα.

Η ίδια τόνισε ότι οι ηγέτες της G20 πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα για να τονώσουν τη ζήτηση, να ενισχύσουν τα επιχειρήματα για το εμπόριο και την παγκοσμιοποίηση και να καταπολεμήσουν την ανισότητα.

Αν και δεν έχουν υλοποιηθεί έως τώρα κάποιες απειλές για την παγκόσμια οικονομία, όπως μία ύφεση από την ψήφο της Βρετανίας υπέρ του Brexit ή μία κατάρρευση της ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, η επικεφαλής του ΔΝΤ περιέγραψε τις συνολικές προοπτικές ως «ελαφρά φθίνουσα ανάπτυξη, εύθραυστη, αδύναμη και σίγουρα μη ενισχυόμενη από το εμπόριο».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top