Χουλιαράκης: Έχουμε εμπιστοσύνη στην ΕΛΣΤΑΤ-Βγήκε η οικονομία από την ύφεση

Τι υποστήριξε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών

Την εκτίμηση ότι το 2016 θα κλείσει με το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει προβλεφθεί διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, στην Ολομέλεια της Βουλής υπογραμμίζοντας, ότι η υπέρβαση του πλεονάσματος θα επιστραφεί στην Οικονομία ως ένεση ρευστότητας.
Ο κ. Χουλιαράκης αναφέρθηκε και στην Ελληνική Στατιστική Αρχή, για την οποία ανέφερε, ότι μετά τη συμφωνία του περσινού καλοκαιριού υπάρχουν οι εγγυήσεις και προστατεύεται η ανεξαρτησία της. Όπως είπε χαρακτηριστικά «η κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat. Η συμφωνία του Ιουνίου εγγυάται και προστατεύει την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ». Ακόμη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε, πως το τρέχον οικονομικό έτος 2016 θα κλείσει με το πρωτογενές πλεόνασμα που προβλέπεται και επισήμανε, πως η υπέρβαση του πλεονάσματος θα «επιστραφεί» στην οικονομία ως ένεση ρευστότητας.
«Η ελληνική οικονομία βγήκε από την ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του 2016» είπε ο κ. Χουλιαράκης, ο οποίος πάντως τόνισε πως η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει. «Δεν μπορεί να πανηγυρίζουμε όταν η οικονομία παραμένει σε στασιμότητα, έστω και μετά από μία βαθιά ύφεση» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και σχολίασε αναφορικά με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «πρέπει να φέρεται πιο υπεύθυνα και να μην υποστηρίζει ότι βαθαίνει η ύφεση».
«Η πρόβλεψη πολλών διεθνών ιδιωτικών φορέων ήταν στην αρχή του χρόνου για ύφεση 1,5% - 2%. Και η ΕΛΣΤΑΤ προέβλεπε ύφεση 1,2% στο εξάμηνο. Όμως η οικονομία αποδείχθηκε πολύ πιο ανθεκτική και η ύφεση στο εξάμηνο ήταν 0,9%», παρατήρησε. Προσέθεσε ότι «η εικόνα της οικονομίας είναι συμβατή με την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για τέλος της ύφεσης στο μέσο του 2016 και αρχή ανάκαμψης. Είναι εικόνα που πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό; Αναμφίβολα όχι».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top