ΑΠΟΣΤΟΛΗ Βρυξέλλες!Κομισιόν-ΕWG: "Κάντε ό,τι συμφωνήσαμε, ο χρόνος τρέχει"

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star, στην βελγική πρωτεύουσα Θ.Αθανασίου

​H πλευρά των Ευρωπαίων θα εισέλθει στις συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τον λογιστικό υπολογισμό της επίπτωσης των μέτρων για την αναδιάρθρωσή του, που αποφάσισε το Eurogroup του Ιουνίου, με ποσοστό πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για ένα μακρό χρονικό διάστημα. Αυτό καθιστούν σαφές κοινοτικές πηγές, και αυτό διεφάνη τόσο κατά τις συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τον Επίτροπο, Μοσκοβισί, όσο και στο πλαίσιο του Euro Working Group - στο οποίο η Ελλάδα ήταν θέμα, κατά τη διάρκεια του δείπνου.

Αυτό όμως ήταν σαφές ήδη από την επίσκεψη Μοσκοβισί στην Αθήνα, οι δηλώσεις του Eπιτρόπου Οικονομικών- που εκφράζει όλη την Κομισιόν - για το θέμα είναι δημόσιες, όπως και οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ - που εκφράζει τα κράτη μέλη.

Το πρωτογενές πλεόνασμα όμως ήταν απλά ένα σημείο της προσωπικής ατζέντας της ελληνικής πλευράς. Ο λόγος για τον οποίο έγινε η συνάντηση με τον Μοσκοβισί είναι γιατί υπάρχουν... καθυστερήσεις και διαφαίνονται ακόμα περισσότερες.

Πριν από το καλοκαίρι, λένε κοινοτικές πηγές, είχε δοθεί ένα περιθώριο, κάποια θέματα να κλείσουν ως το Σεπτέμβρη για να εκταμιευθούν εκεί 2,8 δις. Αυτό δεν κατέστη δυνατό μέχρι στιγμής. Ειδικά ο διορισμός των μελών του εποπτικού συμβουλίου του Ταμείου αποκρατικοποιήσεων πρέπει να τελειώνει - καθώς το ζήτημα του "πως θα λειτουργεί και θα λαμβάνονται οι αποφάσεις" έχει κλείσει στο επίπεδο του Eurogroup και δεν αλλάζει. Παρομοίως ακατανόητη για τις Βρυξέλλες και τα κράτη μέλη είναι η καθυστέρηση στο ζήτημα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας - ειδικά όταν, όπως είναι γνωστό, από τις επαφές της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, πολλά κεφάλαια περιμένουν να επενδύσουν στην Ελλάδα σε ανανεώσιμες πηγές και να ανοίξουν πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Μοσκοβισί και Τσακαλώτος συμφώνησαν ότι η Αθήνα θα τρέξει το επόμενο διάστημα, πολλοί είναι όμως αυτοί που στις Βρυξέλλες προβλέπουν αγώνα δρόμου για να προλάβουμε τ��ν Δεκέμβρη. Φιλοδοξία του υπουργείου οικονομικών είναι η εκταμίευση των 2,8 δις να πάει στο Eurogroup του Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, αν και κάτι τέτοιο είναι σχετικά δύσκολο.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star, στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου, τα παραπάνω ετέθησαν και στο δείπνο των εκπροσώπων των υπουργείων Oικονομικών και θα έχουν μια συνέχεια στη συζήτηση των υπουργών στην Μπρατισλάβα στις 9 Σεπτεμβρίου.

Σε σχέση τέλος με το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, ανακοινώθηκε και επίσημα ότι θα είναι στην ατζέντα του Eurogroup και η θέση των εταίρων είναι πως η “αστεία αυτή υπόθεση” δεν φέρνει στην Ελλάδα συμμάχους, αντιθέτως κάνει πάρα πολύ κακό στην έξοδο της χώρας στις αγορές και…. αργά ή γρήγορα θα πρέπει να τεθεί στην πραγματική της διάσταση: φουσκωμένο έλλειμμα δεν υπάρχει, τα στοιχεία της Eurostat είναι τα μόνα αυθεντικά, και ο κριτής είναι συγκεκριμένος. Πηγές των Βρυξελλών έλεγαν στο star.gr ότι η κυβέρνηση τα έχει καταλάβει όλα αυτά και πως η υπόθεση ήταν κομμάτι της ατζέντας του άλλου κυβερνητικού εταίρου, ο οποίος προσπαθεί να συγκεντρώσει το λεγόμενο “καραμανλικό ακροατήριο”. Oι Βρυξέλλες έχουν εμπιστοσύνη στους Έλληνες Δικαστές, οι οποίοι αργά ή γρήγορα θα στείλουν προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς το αν η μόνη αποδεκτή μέθοδος ESA 95 χρησιμοποιήθηκε ή όχι, είναι ζήτημα της Eurostat, των κοινοτικών θεσμών και κανενός υπαλλήλου της παλιάς Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας.

Δεί��ε επίσης:

«Ξύλο» πριν καν αρχίσει η 2η αξιολόγηση! Μάλλον θα καθυστερήσει η δόση, είπε ο Τσακαλώτος

Δημιουργούν ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ Μοσκοβισί-Τσακαλώτος: Θα χτυπά μόνο για ΚΑΚΟ-Όλες οι εξελίξεις

Επιμένει η Κομισιόν για ΕΛΣΤΑΤ: Το πρόγραμμα εξαρτάται από την αξιοπιστία των στοιχείων

Παρέμβαση από Κομισιόν: Καλύπτει ΕΛΣΤΑΤ και Γεωργίου - Ηχηρή αντίδραση από Μαξίμου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top