«Όχι» από Κομισιόν σε Τσίπρα: Έχουμε απορρίψει τη μείωση των πλεονασμάτων μετά το 2018

«Το καλοκαίρι πέρασε, πατήστε γκάζι για τα προαπαιτούμενα» - Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Η Κομισιόν ζητά από την ελληνική κυβέρνηση επιτάχυνση εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων για τα 2,8 δισ. ευρώ της πρώτης αξιολόγησης, τα οποία είναι 15 και δεν έχουν εκπληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι, όπως είχε συμφωνηθεί στο Εurogroup του Ιουνίου.
Ο Πιέρ Μοσκοβισί, σύμφωνα με κοινοτική πηγή, θα ζητήσει στις 12:00 (τοπική ώρα Βρυξελλών) από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Σταθάκη, την επιτάχυνση της εκπλήρωσης των 15 προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υπό-δόσης των 2,8 δισ. ευρώ από τα υπόλοιπα της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος διάσωσης.
Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι «2 από τα 15 προαπαιτούμενα είναι πιο δύσκολα από τα άλλα και γενικώς στο διάστημα του καλοκαιριού που είχε προσδιοριστεί για αυτό το σκοπό, δεν σημειώθηκε πρόοδος».
Η ίδια πηγή δήλωσε ότι «ειδικά το θέμα του διορισμού των μελών του εποπτικού συμβουλίου του Ταμείου αποκρατικοποιήσεων, η διοίκηση των ελληνικών τραπεζών και τα ενεργειακά βρίσκονται μακριά από την εκπλήρωσή τους».
Κοινοτικές πηγές -ενόψει της συνάντησης- έλεγαν στον Τύπο στις Βρυξέλλες ότι ο Πιέρ Μοσκοβισί έχει ήδη απορρίψει ελληνικό αίτημα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων την περίοδο μετά το 2018 και πως «το θέμα θα πέσει στο τραπέζι, ως ατζέντα της ελληνικής πλευράς, αλλά θα απορριφθεί εκ νέου». Σημείωσε δε ότι ο Πιέρ Μοσκοβισί, «ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος φίλος της Ελλάδας στην Κομισιόν» θα θέσει και το ζήτημα της ΕΛΣΤΑΤ.
Ο Πιερ Μοσκοβισί θα εξηγήσει ότι «το θέμα δεν φέρνει στην Ελλάδα συμμάχους και αμαυρώνει το καλό κλίμα Αθήνας-ΕΕ», θα επαναλάβει δε το πάγιο αίτημα της Κομισιόν, το οποίο περιγράφεται στην κοινή επιστολή Τάισεν-Μοσκοβισί-Ντομπρόβσκις.
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Δείτε ακόμη:
Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε
τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top