ΠΟΛΕΜΟΣ ανακοινώσεων Αθήνας – Άγκυρας για την Κύπρο - Στο ΚΟΚΚΙΝΟ οι σχέσεις των δύο χωρών

Απίστευτη προκλητικότητα από τη γείτονα με αφορμή το αποτυχημένο πραξικόπημα

​Σε τεντωμένο σχοινί φαίνεται ότι βρίσκονται οι σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα, καθώς μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, για δεύτερη φορά το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας απαντά με ιδιαίτερα αυστηρό ύφος στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά.

Το τουρκικό υπουργείο εγκαλεί τον κ. Κοτζιά για τις «ατυχείς», όπως τις χαρακτηρίζει δηλώσεις του, με τις οποίες συνδέει το πρόσφατο πραξικόπημα στην Τουρκία με την ανάγκη για την κατάργηση των εγγυήσεων στην Κύπρο.

Σε ανακοίνωσή του μάλιστα που αναρτήθηκε και στην επίσημη ιστοσελίδα του, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σημειώνει προκλητικά ότι «η Αθήνα εθελοτυφλούσε στην κατάρρευση του κοινού κράτους και η ελληνική χούντα στήριξε το πραξικόπημα που επιδιώχθηκε να διενεργηθεί στο νησί».

Από την πλευρά του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε πως «για άλλη μία φορά η Άγκυρα δείχνει να μη θέλει να απαντήσει στο ερώτημα εάν υπάρχουν ή όχι πραξικοπηματίες ανάμεσα στα στρατεύματα κατοχής. Τέλος, οι προσωπικές επιθέσεις αντί απάντησης μόνο ως ένδειξη αδιαλλαξίας μπορούν να θεωρηθούν και κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Μάλιστα η Άγκυρα θεωρεί ότι ο Ν. Κοτζιάς με την αρχική του δήλωση που είχε κάνει στις 2 Αυγούστου παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας και δεν συνάδει με το τι θα έπρεπε να κάνει μια φίλη χώρα την επαύριο του πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κοτζιάς είχε επισημάνει με ανακοίνωσή του τότε ότι «οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για εμπλοκή της ηγεσίας και αξιωματικών των κα��οχικών στρατευμάτων στην Κύπρο στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία επιβεβαιώνουν και ενισχύουν, έτι περαιτέρω, την πάγια θέση μας ότι η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος και η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων αποτελούν βασικές προϋποθέσεις της λύσης του Κυπριακού ζητήματος, καθώς αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά η ανάγκη απομάκρυνσής τους από την Κύπρο».

Είχε προηγηθεί ακόμα ανάλογη αναφορά και στη δήλωση που είχε κάνει ο υπουργός Εξωτερικών με αφορμή τη 42η επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

«Η Ελλάδα δεν αποδέχεται και ουδέποτε πρόκειται να αποδεχθεί τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής. Έχει καταστήσει σαφές προς όλες τις πλευρές ότι αναπόσπαστο μέρος της λύσης του Κυπριακού αποτελούν η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων και η αποχώρηση όλων των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων που, όπως επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά τα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία, υπον��μεύουν αντί να διασφαλίζουν τη συνταγματική τάξη και τη δημοκρατική ομαλότητα», είχε δηλώσει τότε ο κ. Κοτζιάς με την Τουρκία να απαντά πως «η Άγκυρα αναμένει από την Αθήνα να αποφεύγει ατυχείς δηλώσεις εκμεταλλευόμενη την κατάσταση που προέκυψε και να κινηθεί ως γείτονα φίλη και με διάθεση δημοκρατικής αλληλεγγύης».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει:

«Στην Ανακοίνωσή του, την 20η Ιουλίου 2016, ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, αναφερθείς στην απόπειρα πραξικοπήματος που διενεργήθηκε στη χώρα μας, ισχυρίστηκε ότι είναι αναγκαία για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος η άρση του ισχύοντος συστήματος εγγυήσεων στο νησί και η αποχώρηση από το νησί του τουρκικού Στρατού. Στην ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε την ίδια μέρα από το Υπουργείο μας, μετά τη φριχτή απόπειρα πραξικοπήματος, διευκρινίστηκε ότι αναμένουμε η Ελλάδα να αποφεύγει ατυχείς δηλώσεις εκμεταλλευόμενη την κατάσταση που προέκυψε και να κινηθεί ως γείτονα φίλη και με διάθεση δημοκρατικής αλληλεγγύης.

Βλέπουμε ότι ο Υπουργός Κοτζιάς συνεχίζει αυτή την ατυχή προσέγγιση στην ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στις 2 Αυγούστου 2016 στην ιστοσελίδα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και αυτή η κατάσταση μας λυπεί.

Με την ευκαιρία αυτή, δράττουμε της ευκαιρίας να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα εθελοτυφλούσε στην κατάρρευση του κοινού κράτους (Οrtaklık Devleti) και η ελληνική χούντα στήριξε το πραξικόπημα που επιδιώχθηκε να διενεργηθεί στο νησί. Όσο για το γεγονός ότι το πραξικόπημα δεν καρποφόρησε, αυτό κατέστη δυνατό χάρη στη χρήση εκ μέρους της Τουρκίας, του δικαιώματός της να παρέμβει – δικαίωμα που απέρρεε από το σύστημα των εγγυήσεων.

Αυτή την περίοδο που το τουρκικό έθνος, με το μεγάλο δημοκρατικό αγώνα του αποτελεί εμπόδιο στη διενέργεια πραξικοπήματος, και είναι πυκνές οι διαπραγματεύσεις προς την επίλυση του κυπριακού, αναμένουμε ότι η Ελλάδα, ως εγγυήτρια χώρα, θα υιοθετήσει μια εποικοδομητική και ρεαλιστική προσέγγιση».

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

«Η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων και η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο συνιστούν προϋποθέσεις εκ των ων ουκ άνευ για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Η εισβολή και η συνεχιζόμενη παρουσία του κατοχικού στρατού στην Κύπρο είναι μόνο πηγές αστάθειας, ανασφάλειας και δεινών για όλους τους κατοίκους της νήσου.

Για άλλη μια φορά η Άγκυρα δείχνει να μη θέλει να απαντήσει στο ερώτημα εάν υπάρχουν ή όχι πραξικοπηματίες ανάμεσα στα στρατεύματα κατοχής.

Τέλος, οι προσωπικές επιθέσεις αντί απάντησης, μόνο ως ένδειξη αδιαλλαξίας μπορούν να θεωρηθούν και κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top