ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ στο Αιγαίο! Ανησυχία για τις αυξημένες προσφυγικές ροές μετά τις απειλές Ερντογάν

Φοβούνται νέα πιθανή έκρηξη ανεξέλεγκτων αφίξεων

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ στο Αιγαίο! Ανησυχία για τις αυξημένες προσφυγικές ροές μετά τις απειλές Ερντογάν

​Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται στο Αιγαίο, καθώς τις τελευταίες μέρες μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία, αλλά και τις απειλές του Ερντογάν για μη τήρηση της συμφωνίας με την ΕΕ, παρατηρείται μια αυξητική τάση στις προσφυγικές ροές.

Βέβαια, ο αριθμός αυτός απέχει πολύ από εκείνον που ίσχυε πριν από την επίτευξη της συμφωνίας, όμως παρ’ όλ’ αυτά οι αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την ώρα στα νησιά βρίσκονται περίπου 10.000 εγκλωβισμένοι μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ αύξηση 76% παρουσιάζουν οι προσφυγικές ροές στο Ανατολικό Αιγαίο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.

Σε όλη τη χώρα ο αριθμός των προσφύγων ανέρχεται στους 57.016, και στον αριθμό αυτό υπολογίζονται και 7.518 πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε ενοικιαζόμενους χώρους από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, οι διαμένοντες σε μη οργανωμένες δομές και όσοι βρίσκονται εκτός δομών που εκτιμάται ότι είναι 2.200 άτομα.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται 9.991 πρόσφυγες, ενώ σημειώθηκαν 76 νέες αφίξεις κατά το τελευταίο 24ωρο, ενώ στην Αττική φιλοξενούνται 9.874 πρόσφυγες, στην κεντρική Ελλάδα 2.500 και στη νότια 248. Στους 27 χώρους της βόρειας Ελλάδας κατεγράφησαν 21.836 πρόσφυγες.

Η ανησυχία στην ελληνική πλευρά είναι ακόμα πιο έντονη μετά από τις δηλώσεις του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, ότι η χώρα του θα σταματήσει να εφαρμόζει τη συμφωνία για τους πρόσφυγες αν η ΕΕ δεν δώσει σαφή ημερομηνία για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Σε συνέντευξή του μάλιστα στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk ξεκαθάρισε μάλιστα ότι το να ζητά η ΕΕ από την Τουρκία να αλλάξει το νόμο περί αντιμετώπισης της τρομοκρατίας θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Σταϊνμάγερ τόνισε πως η απελευθέρωση της βίζας θα γίνει όταν η Τουρκία εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της.

Ο Γ. Μουζάλας τέλος δεν έχει κρύψει την ανησυχία του για ενδεχόμενη κατάρρευση της συμφωνίας με την Τουρκία και μάλιστα αύριο θα παραστεί σε σύσκεψη για το προσφυγικό που θα γίνει στην Κρήτη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top