ΣΑΛΟΣ για το Ελληνικό-Τι απαντά σε δημοσιεύματα το υπουργείο Πολιτισμού

Πόλεμος ανακοινώσεων

​Στον αέρα κινδυνεύει να βρεθεί η παραχώρηση της έκτασης του πρώην αερ��δρομίου του Ελληνικού. Σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται η Καθημερινή, το υπουργείο Πολιτισμού έχει ενημερώσει όλα τα συναρμόδια υπουργεία και το Ταμείο για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, το γνωστό ΤΑΙΠΕΔ, ότι προτίθεται να ξεκινήσει διαδικασία χαρακτηρισμού ως αρχαιολογικού χώρου περιοχής στους Δήμους Αλίμου και Ελληνικού - Αργυρούπολης».

Στην επιστολή επισυνάπτεται και τοπογραφικό διάγραμμα, μαζί με πίνακα των οδών που οριοθετούν την περιοχή και από αυτό προκύπτει ότι η εν λόγω έκταση περιλαμβάνει πρακτικά το σύνολο της έκτασης του πρώην αεροδρομίου.

Για καταστροφολογικά δημοσιεύματα έκανε λόγο το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με αφορμή τον σάλο που έχει ξεσπάσει για το Ελληνικό, υπογραμμίζοντας ότι ο «θόρυβος που έχει προκληθεί από τα δημοσιεύματα γύρω από το Ελληνικό οφείλεται σε κύκλους που, θολώνοντας τα γεγονότα, επιδιώκουν να προκαλέσουν προβλήματα στην κυβέρνηση» και καταλήγοντας πως οι εξελίξεις για μία ακόμα φορά θα τους διαψεύσουν.

Ειδικότερα, στο ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου σημειώνεται ότι η πρόταση κήρυξης - οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου αφορά σε μία ευρύτερη περιοχή στους Δήμους Αλίμου και Ελληνικού – Αργυρούπολης. Και στην περίπτωση Αφάντου, η κήρυξη - οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου δεν δεσμεύει την περιοχή ούτε μεταβάλλει επί τα χείρω τους συνήθεις όρους, που ισχύουν από την πλευρά του αρχαιολογικού νόμου για δημόσια και ιδιωτικά έργα σε ολόκληρη τη χώρα.

«Συνεπώς η κήρυξη - οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα στην εξέλιξη της επένδυσης του Ελληνικού ούτε στρέφεται ενάντιά της. Απλά επισημαίνει και γνωστοποιεί με θεσμικό τρόπο ότι στην ευρύτερη περιοχή έχουν εντοπιστεί και υπάρχουν ορατές αρχαιότητες, συνεπώς θα πρέπει να τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες του αρχαιολογικού νόμου, που ισχύουν σε όλα τα μεγάλα και μικρά έργα σε ανάλογες περιπτώσεις», επισημαίνει το υπουργείο.

Για την πρόταση χαρακτηρισμού νεότερων μνημείων

Ήδη στο παρελθόν έχουν γίνει χαρακτηρισμοί τεσσάρων κτηρίων στην περιοχή του Ελληνικού, συγκεκριμένα ο σταθμός του ανατολικού αεροδρομίου του αρχιτέκτονα Σάαρινεν και τρία υπόστεγα.

Στα δημοσιεύματα αποκρύπτε��αι ότι η αρμόδια διεύθυνση έχει ήδη αποστείλει την τελική εισήγησή της προς τους ενδιαφερόμενους φορείς για χαρακτηρισμό ή μη μόνο των εξής κτηρίων: (α) του κελύφους του αρχικού κτηρίου του δυτικού αεροσταθμού (αίθουσα αφίξεων – αναχωρήσεων εξωτερικού), (β) του παλαιού πύργου ελέγχου του αεροσταθμού, (γ) του αγγλικού υπόστεγου (Παγόδα) και (δ) του αρχικού πυρήνα του συγκροτήματος του πρώην αμερικανικού κολλεγίου Αθηνών (νυν κτήρια ΥΠΑ).

Στο επόμενο διάστημα, σύμφωνα με το υπουργείο, επίκειται η εξέταση των προτάσεων στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων. Αυτό έχει προγραμματιστεί να γίνει εγκαίρως, χωρίς να υπάρξει καμία καθυστέρηση στην εξέλιξη της επένδυσης.

«Και η πολιτιστική κληρονομιά θα προστατευτε�� και θα αναδειχτεί και η επένδυση στο Ελληνικό θα προχωρήσει απρόσκοπτα, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει ο πολιτισμός και εν τέλει κερδίζοντας προστιθέμενη αξία» καταλήγει η ανακοίνωση.

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Η επένδυση του Ελληνικού και μαζί με αυτήν χιλιάδες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα.

Αιτία η πρόθεση του Υπουργείου Πολιτισμού να κηρύξει - με ακατανόητη καθυστέρηση - ως αρχαιολογικό χώρο σχεδόν ολόκληρη την έκταση του Ελληνικού» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και συνεχίζει:«Για μια ακόμη φορά η Κυβέρνηση παράγει αδιέξοδα. Τα, τουλάχιστον, περίεργα μπρος - πίσω στο ζωτικό για την οικονομική ανάκ��μψη της χώρας τομέα των επενδύσεων, έχουν ως πρώτο θύμα τους τις θέσεις απασχόλησης που εναγώνια περιμένουν οι άνεργοι συμπολίτες μας».

Επισημαίνει δε ότι κάθε φορά που δρομολογείται κάπο��α σοβαρή επένδυση στη χώρα, υπαρκτές ή τεχνητές ενδοκυβερνητικές διαμάχες και δυσλειτουργίες, τη δυναμιτίζουν και καλεί τον πρωθυπουργό να λάβει άμεσα ξεκάθαρη θέση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top