Γκάλμπρεϊθ: «Το Plan X γράφτηκε στο τραπέζι της κουζίνας μου»

«Το υπόμνημα ήταν γραμμένο κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού»

​Απάντηση στους 23 πανεπιστημιακούς της Ελλάδας και του εξωτερικού που με επιστολή τους τον κατηγορούν ότι το περίφημο Plan X παραβίαζε το Σύνταγμα και τους νόμους της Ελλάδας, έδωσε ο πρώην σύμβουλος του Γ. Βαρουφάκη, Τ. Γκαλμπρέιθ, αν και παρα��έχθηκε ότι δεν έχει διαβάσει την επιστολή.

«Δεν έχω δει την επιστολή. Όμως φαίνεται ότι οι καθηγητές έδωσαν έμφαση σε ορισμένες λεπτομέρειες του υπομνήματος που είχα ετοιμάσει για τον υπουργό Οικονομικών σχετικά με τις προκλήσεις τις οποίες θα αντιμετώπιζε η ελληνική κυβέρνηση στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξωθούσε τη χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ. Αυτή η απειλή ήταν μια σαφής πιθανότητα τον περασμένο χρόνο», γράφει στην Εφημερίδα των Συντακτών και συνεχίζει:

«Το υπόμνημα ήταν γραμμένο κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού, όπως είχε δηλώσει δημόσια. Συντάχθηκε κυρίως από ανεξάρτητες πηγές, παράλληλα με την κοινή αίσθηση που παρείχαν λιγοστοί ειδικοί στα οικονομικά και ορισμένοι δικηγόροι. Γράφτηκε στο τραπέζι της κουζίνας μου, αφού δεν ήμουν στην Ελλάδα εκείνη την εποχή, αλλά ως συνήθως στο Όστιν, όπου διδάσκω.

Συγκεκριμένα, υπάρχει μια μικρή αναφορά στον ρόλο του υπουργείου Αμυνας, με το οποίο δεν είχα καμία επαφή, είτε απευθείας είτε έμμεσα. Οι καθηγητές το μνημονεύουν, σε μια απόπειρα να θυμίσουν τη δικτατορία που έληξε το 1974. Στην πραγματικότητα, δεν έχει απομείνει κανείς από εκείνη την περίοδο και η σύντομη αναφορά στο παράρτημα του βιβλίου μου συνδέεται με αποθέματα καυσίμων, ένα απολύτως εύλογο ε��ώτημα.

Επειδή από παλιά ήμουν αντίθετος με τον πόλεμο στο Βιετνάμ, μέλος της καμπάνιας του Τζορτζ Μακ��κάβερν και αντίθετος με τον πόλεμο στο Ιράκ, επίσης ως επικεφαλής για είκοσι χρόνια στην επαγγελματική ομάδα των Oικονομολόγων για την Eιρήνη και την Aσφάλεια, δεν θα μπορούσα να γίνω πιθανός παράγοντας για ένα στρατιωτικό πραξικόπημα».

Διαβάστε επίσης:

ΒΟΛΕΣ 23 πανεπιστημιακών εναντίον του συμβούλου Βαρουφάκη για το Plan X

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top